İçindekiler:

Sinüzit Nasıl Boşaltılır?

Sinüzit Baş Ağrısı Yapar mı?

Kuru öksürük, kişilerde sarı koyu kıvamda burun akıntıları gözlerde ağırlık hissi koku almakta zorlanma mide bulantısı geniz akıntısı ana belirtiler olarak kabul edilmektedir. İki haftadan fazla süren soğuk algınlığı, ateş diz ağrısı ve ağız kokusu sinüzitin belirtileri olarak diğer belirtiler olarak kendini gösterir  Akut Sinüzit 4 haftadan az sürede geçen Sinüzit çeşididir.

Genelde hastaların çoğu akut Sinüzit olur. Sinüzite iyi gelen doğal yöntemler ve dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde özetlenir:

Bol sıvı tüketerek mukus tabakasının incelmesini sağlayın, Bulunduğunuz ortamın havasız ve nemsiz olmamasına dikkat edin, Burun kanallarının açılması için duş alabilirsiniz,  Soğuk su ile saçınızı yıkamayın rüzgârlı havalarda fazla dışarıda kalmayın kalmak zorundaysanız baş ve yüzünüzü mümkün olduğunca dış etkenlerden korumaya çalışın, Yaşam alanınız elektrikli ısıtıcı ya da petekli evler ile ısıtılıyor ise nem oranını korumanız gerekir, Toz ve Duman bulunan ortamdan kaçının, Belirtileri hissettiğiniz zaman yüz bölgenize bir bez yardımı ile sıcak kompres uygulaması yapabilirsiniz, Birçok bitkisel kür uygulayarak sinüzite iyi gelen uygulamalar yapmanız mümkün olacaktır.

Sinüzit tedavisine gelirsek, tedavi kalıcı olarak yapılmalıdır.  Sinüzit tedavisinde ne gibi yöntemler var sinüzitin akut yada kronik oluşuna göre veya altta yatan faktöre göre tedaviye yaklaşım nasıl değişiyor; Önemli olan tanıda inatçı ve medikal tedaviye cevap vermeyen, burun damlalarına ve uygun antibiyotik tedavilerine cevap vermiyorsa hala akıntı görülmeye devam ediyorsa, hekim tarafından mutlaka bilgisayarlı Tomografi istenmekte ve bu BT çekildikten sonra inceleme yapılarak tedaviye devam edilmelidir. Hastanın Gribal Enfeksiyon geçirmesi durumunda bile çekilebilecek BT de tüm sinüsler dolu görülecek ve bu doktoru yanıltacaktır. 

Ayrıca, son yıllarda bildiğimiz sinüzit sebeplerinin dışında implantlar devreye girmeye başladı. Yani Diş hekimine gidiyor hasta implant yaptırıyor ya da implantı orada tutturmak için sinüs Lifting yapılıyor. Bunları Son zamanda çok görmeye başladık bunun komplikasyonu olarak ciddi Sinüzit vakalarına rastlanmaktadır. Farkındaysanız sinüziti tek başına bir hastalık değil  Bunu tetikleyen sebepler var ve bunlarla mücadele edilmeli, Sorun sinüs ağzını kapatan bir durumdan kaynaklanmış ise, hastalık altyapısında alerji varsa mevcut faktörlerle ve olabildiği kadar ameliyatsız çözümlerle hastalık tedavi edilebilmektedir. Ancak, hasta ilaç tedavisine cevap vermiyorsa o zaman mutlaka endoskopik sinüs cerrahisi devreye giriyor. Bu ucunda Mini kamera olan ışıklı bir sistem İncecik bir sistem bundan giriyoruz sinüsün doğal kanalını, burun burundan gidiyoruz hiçbir yere kesmeden orada Bal Peteği şekli hücreler var kovan gibi yani bu müdahale ile onların tümünü minik aletler ile birleştirip onu tümünü bir boşluk haline gelmesi sağlanıyor.    Bu arada sinüslerin doğal kanallarının da genişletip drenajı sağlanıyor. 

Sinüziti bir dere yatağı gibi düşünün, bir dere yatağı aktığı zaman tertemiz akar ne zaman o derenin yatağına kocaman bir kaya yerleştirirseniz kayanın etrafında çamur tutmaya, yosun tutmaya başlar orada yapılacak iki şey var ya her gün gideceksiniz yosunu temizlemeye çalışacaksınız, ya da bir alet ile gelip Kaya'yı oradan alıp Dere yatağının kendi başına kalmasını sağlayacaksınız  Eskiden doktorlar oraya gidemiyordu teknoloji buna izin vermiyordu ama endoskoplar sayesinde kameralar sayesinde artık o bölgeyi çok güvenli görebiliyorlar, niye güvenli diyorum çünkü hemen kenarında göz var hemen yukarısında beyin var bu ameliyatta mevcut teknolojiyi kullanarak göz komplikasyonlarından ve beyinli korumak önem taşıyor. Bu yeni teknoloji sayesinde operasyonlar bu hale geldi ve artık sinüs ameliyatları %90 95 oranında başarılıdır.

Baş edilemeyen vakalar da oran %2 civarlarında. Bu hastalarda polipler yeniden nüksediyor. Yaşam kalitenizi olumsuz olarak etkileyen sinüzit ile mücadeleyi yaşamınızın her anında sürdürmeli ve bu rahatsızlıktan kurtulmak için bir sağlık kurumuna vakit kaybetmeden başvurarak, gerekli tanının konulmasını ve tedavinin başlamasını sağlamalısınız.


Sinüzit Nasıl Boşaltılır?

Halk arasında yukarıdaki gibi sorulsa da Sinüsler Nasıl Boşaltılır olması gerekir. Sinüzit ya da yeni literatüre göre Rinosinüzit hastalığın adıdır. Boşaltılması gereken sinüslerdir.  Sinüzit, Sinüs akıntıları olarak olarak kendini gösteren bir başka deyişle yüz kemiklerinde oluşan iltihaplanma olayıdır yüz kemiklerinin içerisindeki boşluğa iltihaplar yerleşerek Sinüzit Rahatsızlığını ortaya çıkarır bu yazımızda Sinüzit neden olur Belirtileri nelerdir Sinüzite ne iyi gelir sinüzit kürü nasıl yapılır hakkında bilgi vereceğiz. Sinüslerde biriken mukoza içindeki bakteriler de sinüzite sebep olurlar. Yaşa göre ve kişilerin bağışıklık sistemlerine göre olarak farklılık göstermektedir. Kimisinde burun akıntısı kimisinde burun tıkanıklığı olarak ortaya çıkabilir. Baş ağrılarının Sinüzit rahatsızlığı ile bağdaştırılması Yanlış tespit olabilir halk arasında baş ağrıları Sinüzit olarak yorumlansa da sinüzitin asıl belirtileri burun ve geniz akıntısı ya da burun tıkanıklığı gibi etkenlerdir.   Sinüzit belirtileri içerisinde baş ağrıları oranı çok düşüktür. Yüzdelik olarak ifade edecek olursak bu oran %5 kadardır.


Sinüzit Baş Ağrısı Yapar mı?

Sinüzite bağlı baş ağrıları toplum içinde sıklıkla sinüzitlerim azdı, bugün işte sabah kalktığımda baş ağrım var sinüzitim azdı diyerek sürekli sinüzitler den bahseden birçok insan görürsünüz ve aslında baş ağrısının nedenleri arasında sinüzitler çok çok az yer tutmasına rağmen halk arasında çok sıklıkla sinüzitten kaynaklandığını ve sinüzite bağlı baş ağrıları olduğundan şikâyet edilir. Burunun çevresinde sağında solunda ve kaş üzerinde bulunan kafa kemikleri içindeki hava dolu boşluklar sinüslerimizdir. Bunlar başın hafifletilmesi, kişiye ait sesin özel olmasına ve özellik kazanmasını sesin tınısını veren önemli bölümlerdir.

Teneffüs ettiğimiz havayı nemlendirirler, ısıtırlar ve başın hafiflemesini sağlarlar. Bunların açılma ağızları burun bölgesindeki enfeksiyonlara, nezle gribal enfeksiyonlar da sinüsten etkilenerek Sinüzit dediğimiz sinüslerin iltihabı oluşur. Fakat sinüzite bağlı baş ağrısının özellikleri vardır. Bunlar nedir diye soracak olursak; Sinüzitiniz varsa ve başınız ağrıyorsa mutlaka burnunuzda bir problem vardır ve burun tıkanır. Burun tıkanmadan Sinüzit ağrısı olmaz.  Sinüzit ağrısında özellikle gün ortasından sonra/ öğleden sonra başınızı öne eğdiniz de burun tıkanıklığı ile beraber ciddi baş ağrınız oluyorsa ne genzinize akıntı oluyorsa ağız kokunuz varsa ve yüzde /kaş üzerinde ağrılar varsa bu durumda sinüzitten şüphelenebilirsiniz. Sinüzit dışında gerilim baş ağrıları özellikle migren ve yarım baş ağrısı ağrı ile beraber bulantı, gözlerde ışığa hassasiyet olur bu migrende çoğu zaman sinüzitle karışır. Bazen sinüzitle beraber diğer baş ağrısı yapan nedenler de işin içine dahil olarak karmaşık bir klinik tablo ortaya çıkarabilir. 

Sinüzitin tedavisi çoğunlukla ilaç ve Medikal tedavidir cerrahi tedavi yani Ameliyat tedavisi çok çok nadiren gereklidir burun hijyeninin çok iyi olması gerekiyor sinüzite yakalanmamak için kendinizi soğuktan koruyacaksınız bunun temizliğini çok iyi yapacaksınız günde 810 kez yapabildiğiniz C burun içindeki ifraz adı akıntıları temizleyip burnunuzu temiz tutacaksınız soğuktan koruyacaksınız gençler özellikle saçları banyo yapıp sokağa çıkıp işte soğuk soğuğa maruz kaldıklarında burun tıkanıklığı burun rinit dediğimiz burun iltihabı bunun peşinden de sinüzite sıklıkla yakalanırlar ama Sinüzit tedavisiz bir hastalık değildir sinüzitten şüphelendiğiniz de mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine gidip baş ağrısının sebebinin Sinüzit olup olmadığını mutlaka ayırt etmeniz gerekmektedir sinüzitten de korkmayın ama Sinüzit olduğunuz zaman tedavi edilmezse uzun süre geniz akıntısı yaparak akciğer problemlerine yol açabilir ve ihmal edilmemesi gereken önemli hastalıklardan biridir.


Kalın Sağlıcakla.