Turner Sendromu

Turner sendromu internette çok fazla araştırılan konuların başında gelmektedir nokta genellikle bu bozukluklar genetik bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır nokta ailenin ve çocuğun hayatını turner sendromu internette çok fazla araştırılan konuların başında gelmektedir. Genellikle bu bozukluklar genetik bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Ailenin ve çocuğun hayatını oldukça etkileyen ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir. Sendromlar kromozom eksikliği fazlalığı ve de doğumsal olarak karşımıza çıkan rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Toplumda çok fazla bilinmese kadınlarda görülen bir kromozom bozukluğu olarak tıp dünyasına geçmiştir. Bu sendromun özellikleri belirtileri ve tedavisi hakkında çok ciddi boyutta araştırma yapılmaktadır.

Turner Sendromu Nedir?

Turner sendromu kız çocuklarda görülen kromozom bozukluğudur. Eşey kromozomları dan biri olan x kromozomu eksiktir ya da yapısal olarak bozuktur. Bu hastalığa sahip olan bireylerde çok farklı hastalıklar görülmektedir. Rahatsızlık bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Yalnızca genetik bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle gebelik süreci bu noktada en önemli etkilerden bir tanesine sahiptir. Gebelik döneminde yaşanan birtakım etkiler turner sendromunu tetiklediği bilinmektedir. Tam olarak sebebi de bilinmemektedir. Tamamen sağlıklı bir anne babadan da turner sendromuna sahip bebekler doğurabilmektedir.

Turner Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Cinsiyet kromozomlardaki bozukluktan kaynaklanan turner sendromu kız çocuklarında görülmektedir. X kromozomunda eksiklik ya da bozukluktan kaynaklanmaktadır. Doğumla birlikte ortaya çıkabilmektedir. Kadınsal organları eksik diyen Kadınsal organları Etkileyen bozukluklar dışında aynı zamanda kalp sinir sistemi gibi vücudun diğer bölgelerinde de hastalıklara sebep olabilmektedir. Turner sendromu bu her bireyde oluşmayabilir. Özellikle kız çocukları ve kadınlarda meydana gelmektedir. Turner sendromu belirtileri Şu şekildedir

  • Boy kısalığı        
  • Damakta çukurluk         
  • Alt çenede yapısal bozukluk           
  • Üst çenede az gelişim           
  • Görme problemleri         
  • Göz kapağında düşüklük           
  • El ve ayaklarda şişlik          
  • Özgüven eksikliği           
  • Öğrenmede güçlük ancak zekâ seviyesi normaldir sadece öğrenmede sorun yaşamaktadır           
  • Adet görememe        
  • Ergenliğe geç girme ya da hiç girememe       
  • Tiroit bezinin az çalışması           
  • Böbrek hastalıkları           
  • Yukarı doğru kıvrık tırnaklar        
  • Çöl yak hastalığı          
  • Ciltte ben sayısındaki artış           
  • Yüksek tansiyon        
  • Kemik erimesi          
  • Deri ye ilgilendiren bozukluk var

Turner Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Turner sendromu belirgin bulguları saysa doktor muayenesiyle göz ile ön tanı konulabilmektedir. Ancak kesin teşhisler bazı hormonsal testler ve kromozom analiziyle konulmaktadır. Doğumdan önce hastalığın bulgularını ultrasonda belirti vermesi sayesinde teşhis edilebilir. Özellikle doğumdan önce teşhis edilebilen bir hastalık olması sebebiyle kişi kendini ve bu duruma hazırlanabilmektedir. Kalp ve böbrek rahatsızlıkları ultrasonografi yöntemiyle görülebilecek bulgular sayesinde turner sendromu da şüphelenir. Genetik testler ile de kesin tadı koyulabilir.

Turner Sendromu Tedavi Edilebilir Mi?

Turner sendromu genetik bir bozukluk olduğu için tamamen tedavi edilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Ama bulgulara yönelik tedaviler sayesinde kişi sağlıklı bir yaşam sürebilmektedir. Hormonsal tedaviler doğurganlık tedavileri gibi yöntemler bulunmaktadır. Bu tedaviler sayesinde kişi normal bir kadın olarak yaşamını sürdürebilmektedir. Tiroit bezini kalbi böbrekleri ve diğer organları etkileyen hastalıklar eğer ortaya çıkmış ise de bu hastalıklara yönelik olarak da tedavi uygulanabilmektedir. Turner sendromuna sahip kadınlar uzun bir yaşam süresine sahip olabilir. Özellikle bu konu kişileri çok rahatsız edebilmektedir ama turlar sendromu olan kişiler sağlık yaşı olarak o uzun ömürlü olabilmektedir. Hatta turner sendromu olan kadınlar anne de olabilen kadınlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle kadınlarda meydana gelen hormonsal eksiklikler sebebiyle anne olamayacağı düşünülse bile uygun bir tedavi yöntemiyle bu kişilerde anne olabilmektedir.

Turner sendromuyla alakalı olarak en çok araştırılan konulardan diğeri ise erkeklerin bu durumdan etkilenip etkilenmediği ile alakalıdır. Turner sendromu erkekleri kesinlikle etkilemez. Sadece kadınlarda ortaya çıkan ve kız çocuklarına görülen hastalık türü olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle genetik faktörlerle alakalı daha çok ortaya çıktığı bir bilse bile ailede daha öncesinde böyle bir rahatsızlık görmemiş olma ihtimali de bulunmaktadır.

Turner Sendromu Hangi Yaşta Ortaya Çıkar?

Turner sendromu doğumsal olarak oluşan kalıtsal bir hastalıktır. Anne karnında meydana gelmektedir. Ama belirtiler her zaman aynı değildir. İlk kez bebeklik çağında oluşabileceği gibi aynı zamanda yetişkinlik döneminde de turner sendromuyla alakalı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Ha kesinlikle bebeklik dönemi de çıkacaktır diye bir sıkıntı bulunmamaktadır. Turner sendromu başka hastalıkları tetikleyebilmektedir .

Turner Sendromu Olan Çocuklarda Zeka Geriliği Görülür Mü?

Turner sendromu çocukların genellikle zeka seviyesi oldukça normaldir. Ama bu çocuklarda öğrenme güçlüğü yaşanabilmektedir noktam özellikle bu yaştaki çocuklarda maalesef ki kendine güven noktasında problem yaşanmasından kaynaklı olarak kişi öğrenme olarak problem yaşayabilmektedir. Özellikle bu hastalığa sahip olan kişilerin sadece ilacıyla değil aynı zamanda psikolojik olarak da destek alması çok önemlidir.

Turner sendromu özellikle kız çocuklarında ortaya çıkmasından kaynaklı olarak ve kızların ergenlik sürecini daha zor geçirmesinden kaynaklı olarak kişinin daha çok psikolojisine etki etmektedir. Bu sebepten kaynaklı olarak kişinin psikoterapi desteği alması da çok önemlidir. Psikoterapi desteği ile alakalı olarak kişinin uzun soluklu bir tedaviye açık olması gerekmektedir. Özellikle en düşük 8 ve 10 seanslık terapiler kişiyi için faydalı olacaktır. turner ile alakalı olarak en çok merak edilen diğer bir konu ise bu hastalığı bulaşıcı olup olmadığıyla ilgilidir. Turner hastalığı kesinlikle bulaşıcı bir hastalık değildir. Bu anlamda kişinin tedirgin olmasına gerek bulunmamaktadır.

Turner hastalığı kişi için ölümcül bir hastalık değildir. Bu anlamda ebeveynleri sakin olması gerekmektedir. Sadece bu da bir hastalık gözüyle bakılması ve kişinin bunu kabul ederek hayatına devam etmesi en önemli etkilerden bir tanesine sahiptir. Çocuk için kesinlikle hayati bir önem teşkil etmemektedir. Ebeveynler hem kendilerini hem de çocuklarını bu hastalık noktasıdır bilinçlendirerek normal bir yaşam sürebilirler dokta çocuğu bu noktada çevresini düzenlemekle kişi adına oldukça fayda sağlayacaktır. Hastalığın belirtilerini ve risk koşulları bilen kişiler çocuğa o şekilde yaklaşacak ve de okul hayatında da düzenlemeler ile çocuk normal bir öğrencilik yaşantısı geçirecektir.