Sinüzit Nedir?

Vücudumuzda baş kısmımızda bulunan boşluklar olarak adlandırabileceğimiz sinüslerin iltihaplanması ve iltihap ile dolması sonucunda oluşan hastalığa Sinüzit ya da tıbbi deyişle Rinosinüzit adı verilir. Peki bu sinüsler nerelerdedir ve isimleri nelerdir; Tüm sinüslere Paranazal sinüsler adı verilir. Maskiller sinüsler burnun iki yanında, Etmoid hava hücreleri de denilen sinüsler burnun üst kısmında ve burnun üst kısmından daha yukarıda alın üzerinde bulunan sinüslere de Frontal sinüsler adı verilir.  Vücudumuzdaki sinüslerin doluluğu ve iltihaplanması Sinüzit hastalığına yol açmaktadır. Bu sinüslerin doluluklarının tespit edilmesi ise Bilgisayarlı Tomografi (BT) yöntemi ile yapılmaktadır. BT sonuçlarında koronal görüntü ile yani direkt olarak hastanın yüzüne baktığımız gibi alınmış dikey bir kesit ve de hastanın yüzünden aksiyel bir kesit alınır. (Yani hastanın yüzünün sadece yatay kesitinin alınıp incelenmesi yapılır) Bu BT kesitlerindeki görüntüler ile Etmoid, Maksiller ve Frontal sinüslerin doluluk durumları gözlenir. Tekrar edelim ki; Sinüzit ya da Rinosinüzit sinüslerin bir ya da birden fazlasının iltihaplanmasıdır.  

Sinüzit Belirtileri Nelerdir?

Sinüzitin En Yaygın Belirtileri Aşağıdadır: 
  1. Ağrı,
  2. Hassasiyet,
  3. Burun Akıntısı,
  4. Öksürük, 
  5. Ateş.
AĞRI: Lokal bir ağrı olmakla beraber, şiddetli bir baş ağrısı olarak da karşımıza çıkabilir. HASSASİYET: Mukozanın iltihaplanması durumunda, iltihaplanan bölgeye dokunulması hassasiyet ve direkt ağrı hissedilmesi şeklinde açığa çıkar. BURUN AKINTISI: Bütün sinüs boşlukları çok ince kanallar ile burun boşluğuna bağlantılıdırlar. Mukus önce burun boşluğuna akar, bu durumda iki yol vardır; ya burundan çıkacak yani burun akıntısı olacak ya da boğaza doğru akacaktır.  ÖKSÜRÜK: Burnumuzun arka tarafı boğazımızın arka tarafına bağlantılıdır. Boğazın arka tarafına akan mukus, boğazı enfekte ederek öksürüğe sebebiyet veriri. Yattığımızda mukusun boğaza kaçma ihtimali daha yüksektir ki bu nedenledir geceleri öksürük daha fazladır. ATEŞ: Sinüzit nadiren hastanın ateşinin de yükselmesine sebebiyet verebilir. Bu durum ancak ağır vakalarda görülür. Ancak ateş ihmal edilmemesi gereken bir belirti olarak değerlendirilmelidir de.  

Sinüzite Neler Sebep Olur?

Sinüzite Virüsler, Bakteriler, Mantarlar, Yakınlaştırıcı Etkenler, Alerjik durumlar, Sigara Kullanımı ve Anatomik Değişkenler   sebep olurlar.
  1. A) VİRÜSLER: Yetişkinlerde vakaların %98 inin sebebi virüslerdir.
  2. B) BAKTERİLER: Geri kalan %2 lik kısım için ise hastalığın sebebi bakterilerdir. 
  3. C) MANTARLAR: Çok nadiren de olsa bazen mantarlar da hastalığın sebepleri arasında yer alır. Mantara dair hastalık genellikle bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde görülür.
En çok bilinen bakteriler -S. Pnovmonine -Flu -Cataerhaldir. Bakteriler, Virüsler ve Mantarlar dışında kişiyi sinüzit olmaya getiren bazı durumlar da mevcuttur. Yatkınlaştırıcı etkenler olarak Alerjik durumları, sigara kullanımını ve Anatomik değişkenleri de sinüzite sebep olan etkenler olarak görebilmek mümkündür. Mesela sinüslerden birinin ya da bazılarının içinin boşalmasını zorlaştırıcı etkenler. Sinüslerden birinin burun boşluğuna açılan kısmının küçük olması ya da bir hava balonu ile tıkalı olması olarak örneklenebilir. Bu durumlar kişinin iltihaplanmaya yatkınlığını arttırabilir. 

Akut Sinüzit ve Tanı Konulması:

Akut sinüzitin tespit edilmesi ve tanı konulması, Bilgisayarlı Tomografi yöntemi sayesinde yapılmaktadır. Çekilen BT filminin incelenmesi sonucunda sinüslerde sıvı yani iltihaplanma görülmesi ve üstüne üstlük bu sıvı tabakasının üzerinde oluşmuş hava kabarcıklarının olması, hatta ve hatta mukoza tabakasının bulunduğu bölgede iltihaplanmanın net olarak görülmesi durumunda hastanın akut sinüzit olduğu kanısına kolaylıkla varılabilir.  Bu hastalarda çok olmasa da hatta burun deliğinde bile bir miktar su birikimi görülmektedir.  Aynı zamanda sinüslerde mukozal ödemler oluşmaktadır.  Ödem sinüslerde oluşmakla beraber, ilerleyen dönemlerde tüm burun boşluğunu doldurur.  Bu tip bir durumda olan hastaya kesinlikle Akut Sinüzit tanısı konulmaktadır.    

Sinüzit Komplikasyonları Nelerdir?

Hastalık çoğu zaman kendi başına seyreder. Viral Tipi bir zaman içinde kendi kendine geçer, Bakteriyel olanı ise daha agresiftir. Sinüsler yüzümüzde merkezi ve çok önemli bir bölgede yer almaktadır.  Sinüzit hastalığının komplikasyonları genel olarak iltihabın daha fazla yayılması ile ilgilidir. Sinüslerin bulunduğu Baş/ Yüz bölgesinde birçok önemli kemik bulunur. İltihabın buradaki kemiklere sıçraması kemik iltihabına yani Osteomyelit e sebep olabilir. Bu kemik iltihabını tedavi etmek çok zordur. Burnun üst kısmında, alına yakın bölgede bulunan iltihaplanmış sinüsten taşma yaparak, beynin bulunduğu bölgeye de iltihap taşarak Intekraniel Apse oluşmasına sebebiyet verebilir. Bu çok çok ağır bir komplikasyondur.  Beyne kadar gitmesi durumunda orayı da etkiler ve çok daha kötü durumlara yol açabilir.  Enfeksiyonun yüzdeki yumuşak dokulara sızması durumunda Selülit oluşumu meydana gelir.    Enfeksiyonun göz çukuruna geçmesi durumu da çok ağır bir komplikasyondur.  Buna Orbital Selülit adı verilir.  Başımız ve boynumuzda bulunan damarlarımızı da unutmamak gerekir. Enfeksiyonun bu damarlara sirayet etmesi sonucunda, tüm vücuda enfeksiyonun yayılma riski de mevcuttur. Buralara ulaşan iltihaplar, Septik Pıhtılar adı altında tüm vücuda yayılabilirler.  Bu durumda Septik Emboli adını alırlar. Yukarıda açıklanan sinüzit komplikasyonları genellikle ağır hastalıklarda görülür. Tekrar edelim ki ağır hastalıklar genelde bakteri kökenli olanlardır. Bağışıklık sistemimizin de güçlü ya da güçsüz olması, hastalığı ağır atlatıp atlatamayacağımız konusunda çok önemli bir yer tutmaktadır. Yukarıda anlatılan belirtilere sahipseniz ve de sinüzit olduğunuzdan şüpheleniyorsanız en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurarak, tanı ve tedavinizin yapılması için ilk adımı hemen atmalısınız. Kalın Sağlıcakla.