Antibiyotikler ve Sinüzit İçin Kürler

Sinüzitin geçirilmesi için halkın tıbbi hafızasından birçok kez yararlanılmış ve bazı olumlu sonuçlar alınarak, kişilerin evde kendi başlarına hazırlayabileceği bazı yöntemler kullanılmış ve kullanılmaya devam edilmektedir. Bu yöntemlerin başında özellikle yapılan bazı kürler ön plana çıkmaktadır. Aşağıda uygulanan bazı kürleri ve bu kürlerin nasıl hazırlanıp, uygulanacağını açıklamaya çalışacağım. Bu kürlerin uygulanması öncesinde uzman bir doktorun görüşünün önemini hatırlatmada fayda vardır. Uzman bir Kulak Burun Boğaz Doktorunun vereceği ilaç ve antibiyotik tedavilerinin de ne kadar önemli olduğunun altını çizmekte kesin bir fayda bulunmaktadır.


Sinüzit İçin Kürler

1) Papatya Kürü

Yaklaşık yarım litre suyu bir tencerede kaynatın, 3 çorba kaşığı kurutulmuş kır papatyası kaynamakta olan suyun içine atın, başınızı havlu ile örtüp yüzünüzü buhara tutarak burnunuzla nefes alıp verin, bu uygulamayı 5 dakika uygulayın. 5 dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip tekrar 5 dakika başınızı havlu ile örterek uygulayın. Ertesi gün aynı şekilde 5 dakika uygulayıp yarım saat ara verin ve tekrar 5 dakika uygulayın, akıntının gelmeye başladığı gün 3 gün ara verin. Bazı durumlarda ilk günün ilk 5. dakikasında akıntı gelmeye başlar bazı durumlarda ise 2. veya daha sonraki günlerde akıntı gelmeye başlar. Papatya kürünün mukoza tamamen kuruyana kadar uygulanması gerekir. Papatya kürü uygulamasının yarım bırakılması halinde sinüzit tekrar edebilir.


2.) Nane + Okaliptüs Kürü:

Yarım litre kaynamış suyun içerisine bir fincan nane koyduk bir fincan okaliptüs yaprakları koyduk. (Okaliptüs yaprakları çok enteresan bir bitkidir birçok boğaz pastillerinin içinde bunun tadı vardır nefes açıcıdır ve okaliptüs ağaçları bataklık kurutucu ağaçlardır bir okaliptüs ağacı bir günde yaklaşık 5 ton su çeker. O yüzden bataklık olan bölgelere onu ekerler. (Bataklığı kurutur komple) enteresan ağaçtır yaprakları da çok güzel kokar, yaprakları birazcık çiğnenince ağzınıza güzel bir tat verecektir.

Bir fincan kadar okaliptüs yapraklarını attıktan sonra bir tutam kurutulmuş lavanta ilave ederek, adaçayı yağını bir tatlı kaşığı ilave ederek bir tutam kurutulmuş papatya ve bir çorba kaşığı kekik ilave ederek karışımı sıcak su içerisinde birkaç dakika karıştırmak gerekiyor. Başınızı havlu ile örtüp yüzünüzü Buhara tutarak burnunuzla nefes alıp verin bu uygulamayı 5 dakika uygulayın. 5 dakika tamamlandıktan sonra yarım saat ara verip tekrar 5 dakika başınızı havlu ile örterek uygulayın ertesi gün aynı şekilde 5 dakika uygulayıp yarım saat ara verin ve tekrar 5 dakika uygulayın akıntının gelmeye başladığı gün 3 gün ara verin bazı durumlarda ilk günün ilk 5 dakikasında akıntı gelmeye başlar bazı durumlarda ise 2. veya daha sonraki günlerde akıntı gelmeye başlar.


Sinüzite Karşı Alınacak Genel Tedbirler

Sinüzitin tedavisi çoğunlukla ilaç ve Medikal tedavidir. Cerrahi tedavi yani ameliyat tedavisi nadiren gerekli bir tedavi yöntemidir.  Burun hijyeninin çok iyi olması gerekiyor sinüzite yakalanmamak için. Kendinizi soğuktan koruyacaksınız.  Burun temizliğini çok iyi yapacaksınız günde 8 ile10 kez yapabildiğiniz burun içindeki ifraz adlı akıntıları temizleyip burnunuzu temiz tutacaksınız.  Vücudunuzu ve yüz bölgenizi soğuktan koruyacaksınız.

Gençler, özellikle saçları ıslakken, banyo yapıp sokağa çıkıp soğuğa maruz kaldıklarında burun tıkanıklığı ve burun iltihabına yakalanmakta ve bunun peşinden de sinüzite sıklıkla yakalanmaktadırlar. Ancak; Sinüzit tedavisiz bir hastalık değildir sinüzitten şüphelendiğiniz de mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine gidip yüz ağrısının sebebinin Sinüzit olup olmadığını mutlaka ayırt etmeniz gerekmektedir. Sinüzitten de korkmayın ama sinüzit, tedavi edilmezse uzun süre geniz akıntısı yaparak akciğer problemlerine yol açabilir ve ihmal edilmemesi gereken önemli hastalıklardan biridir.

Bu konunun da aklınızdan hiç çıkarılmaması gereken bir durum olduğunu da hiçbir zaman unutmayınız.


Sinüzite İyi Gelen Antibiyotikler Nelerdir?

Kronik sinüzit tedavisinde kullanılan en önemli ilaçlar antibiyotiklerdir. Bunun yanında burun içinden uygulanmakta olan sprey olarak kullanılan steroidlerdir.  Antibiyotik tedavi süresi kronik sinüs enfeksiyonlarında en az 2-3 hafta olmalıdır. Ağrıların azalması durumunda antibiyotik tedavisi kesilmemeli ve belirtilen süre boyunca antibiyotik alımına devam edilmelidir. Normal koşullarda hemen antibiyotik tedavisine başlanılmamalı ve doktor gözetiminde ciddi bir antibiyotik tedavisine başlanmalıdır.

Doktorlar tarafından genellikle tavsiye edilen Antibiyotik Türleri ise şunlardır:

Amoksisilin, 

Amoksisilin-klavulinik asit, 

Claritromisin, 

Sefuroksim, 

Sefprozil, 

Lorakarbef, 

Siprofloksasin, 

Levofloksasin.

Bitkisel tedavi yöntemleri ve evde hazırlanacak olan bitkisel doğal kürler ile sinüzit hastalığının tedavi edilmesi mümkündür. Bu kürleri uygularken kulaktan dolma bilgiler ile değil, doktorunuza danışarak bu konuda bilgi alınması gerekmektedir. Uzman bir kulak Burun Boğaz Doktoruna danışılması sayesinde bazı olası risklerden kurtulmak mümkün olabilecektir.

Yazımızın başında örnek teşkil edecek olan iki adet bitkisel kür tarifini okuyarak bu konuda bazı bilgilere sahibi olabilirsiniz. Sinüzit tedavi edilemeyecek bir hastalık olmamakla beraber, kesinlikle hafife alınacak bir hastalık da değildir. Sinüzit belirtilerini hissettiğiniz an, hiç vakit kaybetmeden teşekküllü bir sağlık kuruluşundaki uzman bir Kulak Burun Doktoruna başvurmanız önem arz etmekte ve sinüzit hastalığının kronik hale gelmesine engel olabilecektir. Yaşamınızı zorlaştırabilecek bir rahatsızlık olan sinüzite yakalanmamanız, yakalanmış iseniz, tedavinizi bir an önce tamamlayarak mutluluk ve sağlığa kavuşmanız dileklerimle.


Kalın Sağlıcakla.