Kalpten pompalanan kan, damarlar üzerinde basınca neden olur ve bu basınç tansiyon olarak adlandırılır. Kalp kasıldığında damarlarda ilk oluşan basınca sistolik kan basıncı, gevşediğinde damarlarda oluşan tansiyona ise diastolik kan basıncı adı verilir. Sistolik kan basıncı halk arasında büyük tansiyon, diastolik kan basıncı ise küçük tansiyon olarak bilinmektedir.  Sağlıklı bir erişkinde büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyon ise 80 mmHg olmalıdır. Teorik olarak 120/80 mmHg olarak kabul edilen tansiyonun 140/90 mmHg üzerine çıkması hipertansiyon yani yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Yüksek tansiyon, dünya üzerinde sıklıkla karşılaşılan kronik rahatsızlıklardan biridir ve ülkemizde her 3 kişiden 1’i hipertansiyon belirtileri göstermektedir. 

Hipertansiyon Nedenleri Nelerdir?

Hipertansiyon, genetik ve çevresel faktörler nedeniyle ortaya çıkabilmektedir. Ancak hastaların yaklaşık %95’inde hipertansiyon nedenleri tam olarak ortaya konulamamaktadır. Birinci derece akrabalarında hipertansiyon görülen hastaların yüksek tansiyona sahip olma olasılıkları giderek artmaktadır. Genetik faktörlerin yanında çevresel faktörler de hipertansiyon gelişimini kolaylaştırmaktadır. Hipertansiyon nedenlerinden bazıları şunlardır:  

- Yüksek oranda tuz içeren gıdalarla beslenme - Akut veya kronik böbrek hastalıkları - Şeker hastalığı - Aort darlığı - LDL kolesterol yüksekliği - Tiroid bezi hastalıkları - Fazla kilo

Hipertansiyon Belirtileri Nelerdir?

Tansiyon 180/110 mmHg’yi geçmediği sürece belirti oluşturmayabilir. Hiç belirti vermeyen yüksek tansiyon, beyin, kalp, böbrek ve damarlar üzerinde ciddi etkilere neden olarak bu organlar ve sistemler üzerinde belirtilere neden olmaktadır. En sık görülen hipertansiyon belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk, nefes almada güçlük, görme bozuklukları, burun kanaması ve kulak çınlaması olarak sınıflandırılabilir. Bunların yanında sık idrara çıkma, bacak ve ayaklarda ödeme bağlı olarak gelişen şişlikler de sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır.  Hipertansiyon tedavisi

Yüksek Tansiyonu Ne Düşürür? Hipertansiyon Tedavisi Nelerdir?

“Tansiyonu ne düşürür?” diye düşünüldüğünde, hastaların ilk olarak el, ayak ve başını çok soğuk olmayan suyla yıkaması akla gelir. Soğuk suyla yapılan duş da hipertansiyonun normal seviyelere inmesine yardımcı olabilir.  Halk arasında sıklıkla kullanılan limonlu su veya tuzsuz ayran içmek de tansiyonun düşmesini sağlayabilir ancak dikkatli tüketilmesi ve tansiyonu düşürmede tek yöntem olarak kullanılmaması gerekir.  Aşırı kilonun hipertansiyonla büyük bir ilişki içinde olduğu kanıtlandığı için tansiyonun uzun vadede düşmesini sağlamak için kilo kontrolüne dikkat edilmeli, düzenli spor ve egzersiz programlarıyla sağlığı korumaya özen gösterilmelidir.  Hipertansiyon tedavisinin sağlanabilmesi için altta yatan diyabet, tiroid ve böbrek hastalıkları, damar bozuklukları gibi rahatsızlıkların tedavi edilmesi gerekir. Doktor kontrolünde düzenli olarak kullanılacak hipertansiyon ilaçları da tansiyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır. Hipertansiyona bağlı olarak daha ciddi hastalıkların oluşmasının önüne geçilmesi için belirtiler fark edildiğinde çok geçmeden bir uzmana görünmekte fayda vardır.