Hümeyra Temel isimli hastamız kayıt oldu (20 dakika önce) Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları doktorumuza soru soruldu (24 dakika önce) Mücadiye Arslan TC:15478460690 CEP 0 505 440 91 18 isimli hastamız kayıt oldu (24 dakika önce) Doç. Dr. Hasan Ulusoy doktorumuza soru soruldu (24 dakika önce) Prof. Dr. Sevda İsmailoğulları doktorumuza soru soruldu (26 dakika önce) Mehtap cırnak isimli hastamız kayıt oldu (26 dakika önce) Ümran Boyraz isimli hastamız kayıt oldu (26 dakika önce) Op. Dr. Yahya Sıddıkoğlu doktorumuza soru soruldu (1 saat önce) Salahaddin Sunar isimli hastamız kayıt oldu (1 saat önce) Hayrettin isimli hastamız kayıt oldu (1 saat önce) Ass. Dr. Zeliha Akış doktorumuza soru soruldu (1 saat önce) arzu çelik isimli hastamız kayıt oldu (1 saat önce) Uzm. Dr. Ayhan Özcan doktorumuza soru soruldu (1 saat önce) Taner sarıkaya isimli hastamız kayıt oldu (1 saat önce) Op. Dr. Murad Çeltik doktorumuza soru soruldu (1 saat önce) yusuf TAŞDEMİR isimli hastamız kayıt oldu (2 saat önce) emel çalışkan isimli hastamız kayıt oldu (2 saat önce) Arzu Mildan isimli hastamız kayıt oldu (2 saat önce) ALİ YILMAZ isimli hastamız kayıt oldu (2 saat önce) Zülfüye Miras isimli hastamız kayıt oldu (3 saat önce)

Uzmanlıklar

Metabolik Cerrahi Uzmanlığı

Metabolik Cerrahi


Metabolik Cerrahi Nedir?

Metabolik cerrahi en kısa tanımı ile bazı bariatrik ameliyat biçimlerinin tip 2 diyabet başta olmak üzere metabolik sendromların tedavisinde kullanılmasıiçin uygulanan cerrahi yöntemlere verilen isimdir.

Metabolik cerrahiden bahsederken tek bir yöntemden bahsedilmez.

Uygulanan pek çok ameliyat yöntemi bulunur.

Seçilecek ameliyat yöntemi, hastanın hastalığına ve yönteme olan uygunluğuna göre belirlenir.

Metabolik cerrahide temel hedef vücuda alınan besinlerin safra ve pankreas sıvıları ile daha geç buluşmasını sağlamaktır.

Bu şekilde pankreasın insülin üretimini harekete geçiren maddeler salgılanmaya başlar ve insülin salınımı yükseltrilebilir.

Tip 2 Diyabet (şeker hastalığı) ve Obezite genellikle birlikte seyreden uzun yıllarda damarlarda birçok soruna yol açarak kişiyi böbrek yetmezliği, körlük, damar tıkanıklıklarına bağlı kalp krizi, inme (felç), ayak, bacak kesilmesi gibi ağır sonuçlara yol açan hastalıklardandır.

Diyetin ve ilaçların yetersiz kaldığı durumlarda hastalara yeni kurtuluş ve tedavi yöntemi metabolik cerrahi yöntemleridir. 

Metabolik Cerrahi Yöntemleri Neden Uygulanır:

bağırsaklardaki kan şeker seviyelerini dengeleyen doygunluk hissini tetikleyen nöropeptid ve hormonların daha etkin, verimli çalışmasını sağlayarak kısıtlayıcı anatomik değişikliklere ek olarak, fizyolojik süreçleri etkileyip şeker metabolizmasını kalıcı ve en uygun şekilde dengelemek ana amaçtır.

Bu  Ameliyatlar Ne İşe Yarar:

Metabolik Cerrahi Yöntemler İle Şeker Hastalığı Kontrol Altına Alınabilir,

Diyabete Bağlı Ortaya Çıkabilecek Hasarlar Önlenebilir,

Kişiler  Obezite Sorunundan Kurtulurlar,

Hipertansiyon ve Kolesterol-Lipid Metabolizması Düzeltilebilir.

Metabolik Cerrahi Uygulamaları Açıklamaları;

1.Tip 2 diyabet tedavisinde: Tip 2 diyabet tedavisinin temeli ameliyat değildir. Egzersiz, kilo kontrolü, ilaçlar ve gerektiğinde insülin tedavisi tüm hastalarda uygulanması gereken temel tedavi yöntemidir. Ancak tüm araştırmalar çok yakın takip edilen ve kurallara uyan hastalarda dahi kan şekeri kontrolünün çoğu zaman istenildiği kadar iyi olmadığını ve sıklıkla diyabete bağlı komplikasyonların geliştiğini göstermektedir.

Tip 2 diyabet tedavisinde metabolik cerrahi yöntemleri ile hastalığı çok uzun süreler boyunca etkin bir şekilde tedavi etmek mümkündür.

2.Metabolik sendrom tedavisinde: Metabolik sendrom bel çevresinde artış, hipertansiyon, kan yağ seviyelerinde yükselme ve insülin direnci, ileri safhalarda ise diyabet gelişmesi ile karakterize bir hastalıktır. Metabolik cerrahi ile sadece şeker hastalığı değil, metabolik sendrom da çok etkin bir şekilde tedavi edilebilir.

3.Obezite Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?

Cerrahi işlem öncesinde diğer tüm tedavi yöntemlerini uygulamış ancak başarılı olamamış kişiler için obezite cerrahi yöntemi uygundur.

Hasta cerrahi işlem görmeden önce tüm ilgili birimlerle değerlendirilmelidir ve anestezi açısından ameliyata elverişli olmalıdır.

Hasta seçimi vücut kitle indeksine (VKI) göre yapılır.   VKI (Vücut kitle indeksi), 40 üzerinde ise hasta opere olabilir.

VKI (Vücut kitle indeksi), 35 ile 40 arasında ve ek bir hastalığı varsa (hipertansiyon Tip 2 diyabet , uyku apne sendromu, trigliserit yüksekliği  kalp hastalığı, hipoventilasyon sendromu, karaciğer yağlanması gibi. durumlarda, hasta opere edilebilir,

VKI (Vücut kitle indeksi), 30- 35 arasında ise medikal tedavilerle kan şekeri kontrol altına alınamayan Tip 2 Diyabet hastalarına ameliyat önerilebilir.

Yukarıdaki konu ile daha fazla bilgi almak istiyorsanız, 

www.doktorbul.com'u

Ziyaret Edin, Randevu Alın, Tedavi Olun

Metabolik Cerrahi Uzmanlığı İle İlgili Soru Sor
Doktorbul.com ziyaretçileri
Bu sayfayı şu anda 23 kişi görüntülüyor
Son güncelleme 9 dk önce