Yerleşme Kanaması Adetten Kaç Gün Önce Olur?

Yerleşme kanaması adetten ortalama 2 ya da 3 gün önce olmaktadır. Adet kanaması özellikle sağlıklı bir kadın olmak ve sağlıklı bir gebelik durumu olması için önemli bir olaydır. Adet kanaması belirli periyotlarda tekrarlayan fizyolojik bir olay olarak karşımıza çıkmaktadır. Kadın üreme sistemini ilgilendiren bir konudur. Çeşitli sağlık sorunları sebebiyle doğal adet döngüsüne uymayan ve vajinal kanama olarak kendini gösteren farklı belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Bu belirtiler ise halk arasında üstüne görme olarak ifade edilen yerleşme kanamasıdır.

Yerleşme kanaması her gebe olan kadın da olacaktır diye bir kural bulunmamaktadır. Bazı kadınlarda yerleşme kanaması görünürken bazı kadınlarda hiç görünmemektedir. Yerleşme kanaması toplum arasında üzerine görme şeklinde adlandırılmaktadır.

Yerleşme kanaması yaşayan bir kadın eğer ki bir gebelik şüphesi ve beklentisi var ise bir doktora danışması gerekmektedir. Gebelik özellik ve eczaneden alınan hamilelik kitleri ile de ortaya çıkmaktadır. Ama kanda çıkan gebelik kesin ve net olmaktadır. Eczaneden alınan gebelik testleri ile alakalı olarak yanlış çıkanlar olmaktadır. HCG testinin pozitif çıkmasıyla birlikte kişi bir kadın doğum doktoruna gözükmesi gerekmektedir. Çünkü kanda bebeğin çıkması yeterli değildir. Aynı zamanda kese ve bebeğin ultrasonda görüntülenmesi gerekmektedir.

Yerleşme Kanaması Nedir?

Yerleşme kanaması normal adet döngüsünden 2 ya da 5 gün içerisinde yaşanan kanama olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kanama genel olarak adet döneminde olduğu gibi yoğun bir kanama değildir. İç çamaşırında genellikle leke olarak görülmektedir. Pembe ve kahverengi renklerinde meydana gelmektedir. Pembe ve kahverengi renklerinde meydana gelen bu olay yerleşme kanaması olarak adlandırılmaktadır. Bu kanamaya çoğunlukla ağrı eşlik etmemektedir. Ama bazı kişilerde hafif düzeyde bir ağrı görülebilmektedir. Yerleşme kanaması doğal adet döngüsünün aksine olan bir durumdur. Burada genellikle kişinin gebelik durumundan kaynaklı bir fizyolojik etmen sebebiyle bu durumu yaşamaktadır.

Yerleşme Kanaması Neden Olur?

Normal süreçte sperm hücreleri kadın üreme sisteminin rahim tüpünde yumurta ile birleşir ve fetüsün ilk hücre taslağı olan zigot meydana getirmektedir. Zigot hücresi hızlı bir şekilde çoğalmaya başlayarak rahim tüpünü takip eder ve rahim iç boşluğuna ulaşır. Bu yerleşme aşamasında rahim iç boşluğuna yerleşme aşamasında bir kanama meydana gelebilmektedir. İşte bu kanamanın ismi yerleşme kanaması olarak adlandırılmaktadır.

Embriyo gelişiminde görev alan yumurta hücresi adet döngüsü 14 ve 16 gününde Rahim tipine bırakıldığından sperm hücresiyle birleşmesi 18 ve 20 günlerine rast gelmektedir. Zigotun embriyoya dönüşerek rahme ulaşması süreci ise 24 ve 26 günlerine denk düşmektedir.

Yerleşme Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Yerleşme kanaması belirtisi neredeyse hemen hemen her anne adayı tarafından bilinmektedir. Çünkü normalden adet döngüsünden daha önce meydana gelen kanamalardır. Ve tam olarak kanama şeklinde meydana gelmemektedir. Burada genellikle lekelenme dediğimiz bir durum söz konusudur. Ve kişi normal adet kanaması olmadığını bilmektedir.

  • Yerleşme kanaması ortalama 24 ya da 48 saatten uzun süremez. Adet kanaması ise ortalama 5 ila 7 gün arasında devam etmektedir          
  • Yerleşme kanamasında kan miktarı oldukça azdır. Hatta lekelenme şeklinde olmaktadır. Ama adet döneminde olan kişinin kanaması çok ciddi boyutta fazladır. Özellikle ilk günlerde aşırı fazladır       
  • Yerleşme kanamalarında baş ağrısı halsizlik sinirlilik gibi semptomlar beklenmemektedir ama adet kanamasında bu semptomlar beklenmektedir

Yerleşme Kanamasının Gebelik İle İlişkisi Nasıl Kurulabilir?

Yerleşme kanaması gören her kişinin gebe olduğu anlamına gelmemektedir. Bazı durumlarda yerleşme kanaması gebelik belirtisi olmamaktadır. Gebelik ile yerleşme kanamasını ilişkilendirmek için aşağıdaki semptomların ortaya çıkmasını bekleyebilirsiniz. Bu belirtiler

  • Duygu durumunda yaşanan değişim          
  • Bulantı ve kusma         
  • Meme dokularında büyüme ve hassasiyet           
  • Baş ağrısı        
  • Kas ağrısı          
  • Ciltte yağlanma da artış akne gibi cilt problemlerini meydana gelmeye başlaması          
  • Sindirim sistemiyle alakalı problem yaşanmaya başlanmasının          
  • İdrar yapma sıklığında artış yaşanması

Yukarıdaki sayılan durumlar da meydana geliyor ise yerleşme kanamasının gebelikten meydana gelebileceği ile ilgili yorum yapmak doğru olabilecektir.

Yerleşme Kanamasında Ne Yapmak Gerekir?

Yerleşme kanaması herhangi bir sağlık açısından problem yaratmamaktadır. Ama kişi eğer ki bir gebelik bekliyor ise bir doktora gitmesinde fayda olacaktır. Çünkü kanda bakılan HCG hormon düzeyi ile sağlıklı bir gebeliğin kesin tanısı konulabilmektedir. Kanda bebeğin tespit edilmesiyle birlikte belli bir zaman sonra ultra sondan kesenin de görülmesi gerekmektedir. Çünkü kanda bazen gebelik olmasına rağmen kese görülmemektedir. Toplum arasında bunlar dış gebelik şeklinde adlandırılmaktadır.

Yerleşme kanamasında kişinin hijyen koşullarına dikkat etmesi gerekmektedir özellikle gebelik durumu söz konusu ise vajina ve vajinanın temizliği çok önemlidir. Kişi kullanmış olduğu ped. kalitesine dikkat etmesi gerekmektedir. Ve iç çamaşırının pamuklu olması gerekmektedir. Özellikle vajinanın sağlığı ve bu dönemde vajinanın enfeksiyondan uzak kalması açısından dikkat edilmesi gerekmektedir. Yerleşme kanaması genel olarak kişiye herhangi bir ağrı sunmamaktadır. Bu sebepten kaynaklı olarak da kişinin yaşam kalitesini düşürmektedir. Ama eğer ki kişi bir ağrı hissediyor ise ve kendini iyi hissetmiyor ise yerleşme kanaması olduğu dönemde kişi dinlenebilir. Ayaklarını biraz yukarıya koyarak uzatmak kişiye daha fazla sağlayacaktır.

Yerleşme Kanaması Ne Miktarda Olur?

Yerleşme kanaması miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Kadınlarda meydana gelen yerleşme kanaması özellikle gebeliğe yorumlanan bilmektedir. Yerleşme kanaması genel olarak ağrı yaratmamaktadır.  Yerleşme kanaması normal adet kanamasına göre çok az miktarda meydana gelmektedir. Yerleşme kanaması ortalama 2 ya da 3 gün arasında sürmektedir. Âmâ kişiden kişiye değişiklik göstereceği unutulmaması gerekmektedir. Bazı anne adaylarının yerleşme kanaması 10-12 gün kadar sürdüğü de söylenmektedir. Bu kişinin fiziki yapısıyla alakalıdır.

Yerleşme kanaması adet kanamasından komple farklı bir olgudur. Her anlamda birbirinden farklılık göstermektedir. En önemli farklılık sebeplerine baktığımız zaman ise adet miktarı olarak karşımıza çıkacaktır. Yani daha doğrusu kan miktarı olarak karşımıza çıkacaktır. Yerleşme kanamasının Peti doldurması neredeyse imkânsızdır. Yerleşme kanaması herkes tarafından yaşanacak diye bir durum söz konusu değildir. Bazı kişilerde yerleşme kanaması olmadan da gebelik durumu oluşabilmektedir.