Trans Yağ Nedir?

Trans yağ nedir sorusunu aslına bakacak olursak direkt olarak açıklamak gerekirse kısaca trans yağ doymamış ya grubunda yer alan yağ asitleridir diyebiliriz. Bir vücudu alınması son derece zararlı olan trans yağ ne yazık ki genel olarak karşı karşıya kaldığımız bir şey olmakla birlikte endüstriyel yolla üretilen pek çok besin kaynağında yer alır. Genel olarak trans yağ hayvansal yağlar sınıfında da yer alır ve hayvan vücudundan doğal bir şekilde de üretilebilir ama günümüzde endüstriyel anlamda da üretilen bir yağ olarak karşımıza çıkar.

Doğal bir yolla üretilmiş olan trans yağ yani hayvansal yağlar, endüstriyel yağlara göre biraz daha masum olarak bilinir. Tabii ki de bu yağların da vücuda alınması son derece zararlıdır ama en azından endüstriyel bir şekilde yani yapay bir yolla üretilen trans yağlara göre biraz daha sağlıklıdır diyebiliriz. endüstriyel şekillerde üretilmiş olan trans yağlar daha çok hazır gıdalarda ve donmuş paketlenmiş ürünlerde son derece bol miktarda bulunan yağlardır. İşte tam olarak bu sebepten dolayı paketlenmiş ve dondurulmuş ürünlerin tüketilmemesi söylenir.

Trans Yağlar Neden Kullanılıyor?

Trans yağlar neden kullanılıyor konusunu da tartışmak gerekirse pratik ve ekonomik yönden son derece tercih edilen bir yağ çeşidi olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü genel olarak baktığımız zaman yağlar oldukça pahalıdır ve özellikle de kaliteli yağların son derece yüksek fiyatlara satıldığını görmekteyiz. Bu sebepten dolayı da ekonomik olması açısından trans yağ kullanımı oldukça yüksek bir hale gelmiştir. Pek çok kişi tarafından kullanılan trans yağlar aynı zamanda paketlenmiş gıdalarda yer aldığı için ve bu gıdaların da hazırlanması son derece kolay olduğu için özellikle de yalnız yaşayan insanların çok fazla tercih ettiği besin maddeleri olması bakımından oldukça yaygın tüketilen bir yağ olduğunu da söylemek mümkün olacaktır.

Trans yağların en çok kullanıldığı alanlar ise toplu yemek tüketilen yerlerdir diyebiliriz. Maliyet açısından da düşük fiyatlı olması nedeniyle bu tür yağlar okul yemekhanelerinde, yiyecek sektöründe pek çok alanda, toplu yaşanan kurumlarda ve bir takım iş yerlerinin yemekhanelerinde de son derece yaygın bir şekilde kullanılabilir.

Trans Yağ Nelerde Bulunur?

Trans yağ nelerde bulunur diye soracak olursanız şu şekilde bir açıklama yapmak mümkün olacaktır.

  • Atıştırmalıklar ve dondurulmuş gıdalar         
  • Organik olmayan dondurmalar          
  • Kahve kremaları        
  • Margarin          
  • Unlu mamuller         
  • Fastfood ürünler         
  • Patates kızartması           
  • Patlamış mısır

Söz konusu olan bu besin kaynakları genel olarak daha ucuz bir şekilde mal edilmesi açısından genel olarak trans yağ kullanılarak yapılır. Eğer ki sağlığınıza dikkat eden biriyseniz mutlaka trans yağ içermeyen ürünler kullanmaya dikkat etmeniz gerekiyor. Bu sebepten dolayı da trans yağ gibi bir zararlı madde tüketmemek amacıyla mutfak alışverişi yaparken mutlaka trans yağ içermeyen bir takım gıda maddelerini satın almaya dikkat etmeniz gerekir.

Trans Yağın Vücuda Zararları Nelerdir?

Trans yağın vücuda zararları nelerdir konusu ile ilgili olarak da ilk başta tabii ki de kötü kolesterolden söz etmek gerekiyor. Kötü kolesterol her zaman için insanların son derece sağlıksız olmasına ve bir takım farklı hastalıkların da ortaya çıkmasına neden olur. Eğer ki kötü kolesterol yükselirse bu durumda kalp krizi riskinin son derece artış gösterdiğini de belirtmek zorundayız.

Tip 2 diyabet gibi bir hastalığın gelişiminin de en büyük risk unsurlarından biri her zaman için trans yağ olarak bilinir. Eklem iltihabı da bu noktada son derece ciddi bir durum olarak karşımıza çıkar ve trans yağ aynı zamanda Kalp hastalıklarına sebep olacağı için insan sağlığı açısından son derece büyük bir tehdit içerir.

Trans yağın zararları konusuna aynı zamanda damar tıkanıklıklarından söz ederek de devam edebiliriz. Kandaki İyi kolesterolün de dengesini bozan bir yağ çeşidi olan trans yağ son derece büyük ölçüde zararlı olup mümkün olduğunca az tüketilmek zorundadır.

Trans Yağ Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır?

Trans yağ olup olmadığı nasıl anlaşılır konusunda sağlıklı beslenmeye çalışan pek çok kişinin bir takım soruları ile de sık sık karşı karşıya kalmaktayız. Herhangi bir besin kaynağında alışveriş yaparken trans yağ olup olmadığını anlamak üzere ambalajında geçen bütün verileri okumak gerekli olacaktır. Bu sebepten dolayı da markette gıda alışverişi yaparken mutlaka alınan bütün yiyecek maddelerinin ambalajlarının içeriği okunmak zorundadır. Gıda maddelerinin ambalajında içindekiler kısmı diye bir yer bulunur ve burada yer alan trans yağ içerir ya da trans yağ içermez şeklinde bir yazı olup olmadığına dikkat etmek gerekli olacaktır.

En Sağlıklı Yağ Hangisi?

En sağlıklı yağ hangisi diye soracak olursanız her zaman için en sağlıklı yağın zeytinyağı olduğunu söyleyerek sözlerimize başlayabiliriz. Aynı zamanda trans yağa göre bitkisel yağlar kullanmayı tercih etmek her zaman için faydalı olacaktır. Ve ay çiçek yağının trans yağa göre çok daha yararlı olduğunu söylemek mümkün olacaktır.

Özel olarak doymamış yağ asitleri açısından zengin olan yağların kullanılması doymuş yağ asitlerine göre kanda yer alan kolesterol düzeyini daha çok düzenliyor Ve bu sebepten dolayı da bu tip yağların tüketilmesi daha faydalı olacaktır diyebiliriz. Kalp sağlığını korumak için mutlaka bitkisel yağların kullanılması son derece faydalı olacaktır Ve trans yağ içermeyen yağların kullanılması da her zaman için oldukça büyük bir önem taşır.

Kızartma İçin Hangi Yağ Kullanılmalı?

Kızartma için hangi yağ kullanılmalı şeklinde bir soru soracak olursanız bu noktada normalde patates kızartması ya da herhangi bir kızartma yapmak isteyen kişilerin ay çiçek yağı ya da trans yağ gibi bir takım yağlara başvurduğunu görmekteyiz. Daha uygun bir fiyata sahip olması açısından pek çok kişi kızartma yaparken trans yağ kullanmayı tercih eder. Ancak şunu söylemek gerekir ki daha sağlıklı bir hayat sürmek amacıyla bu kızartma yaparken de mutlaka zeytinyağı kullanılması son derece faydalı olacaktır.