Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu genel olarak vücudun kendi kendine yaratmış olduğu bir rahatsızlıktır diyebiliriz. Kısaca açıklayacak olursak ağız ve gözün kurumasına sebebiyet veren bir hastalık olarak düşünülebilir. Bağışıklık sisteminin kendi kendine meydana getirmiş olduğu bir rahatsızlık tipi olduğu için bu sendroma otoimmum türünde bir hastalıktır da diyebiliriz. Bu durum daha çok bakteri, virüs ya da yabancı maddeler gibi bir takım durumlar sebebiyle meydana gelirken bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde çalışmaması ve vücudun kendi hücreleri ile antijenleri birbirinden ayırt etmek de zorluk çekmesi gibi bir durum olarak açığa çıkar.

Aslına bakacak olursanız bu rahatsızlığı tam olarak açıklamak gerekirse vücutta yabancı maddelerle savaşması gereken bu sistemin tamamen farklı bir yol izleyip vücudun kendi hücreleriyle savaşma halidir dersek çok daha rahat bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olmuş oluruz

Sjögren Sendromu Neden Olur?

Sjögren sendromu neden olur konusu ile ilgili olarak tam anlamı ile kanıtlanmış bir şey söz konusu değildir. Ancak şunu da söylemek gerekir ki bir takım viral enfeksiyonlar ve hormonların etkili olduğu bir takım durumlar ya da genetik faktörler göz önünde bulunduruluyor.

Sjögren Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Sjögren sendromunun belirtileri nelerdir konusu ile ilgili olarak aşağıdakileri sıralamak mümkün olacaktır.

  • Göz kuruluğu        
  • Ağız kuruluğu          
  • Dişlerde çürüklerin meydana gelmesi          
  • Tükürük bezlerinin şişmesi         
  • Ağız içerisinde meydana gelen mantarlar          
  • Burunda ve boğaz ile akciğerde kuruluk           
  • Vajinada kuruluk       
  • Halsizlikle yorgunluk hissi

Sjögren sendromuna sahip olan kişilerin üzerinde yapılan araştırmalara göre bütün bu belirtilerin farklı şekilde ve farklı boyutlarda seyrettiği açıklanmıştır. Mesela ağız kuruluğu tükürük bezlerinin şişmesi ve çiğneme ya da yutma konusunda bir takım sorunların meydana gelmesine sebep olmakta ve bu sendromda daha az tükürük bezinin üretilmesi açığa çıkmaktadır. Bütün bu durumların bir sonucu olarak da tat alma hissinin kaybolması meydana gelecektir.

Göz kuruluğu gibi bir durum söz konusu olduğu zaman bu sendrom geliştiğinde gözlerde kızarıklık ve yanma hissinin de son derece yüksek bir boyuta ulaştığını söylerken aynı zamanda fazla mı kurs üretilmesi sebebiyle de gözlerde çapak birikmesi olacaktır.

Aslına bakacak olursak bütün bu semptomlar birbirini etkileyen sebeplerle meydana gelir ve ağız kuruluğu sebebiyle dişlerin çürümesi kaçınılmaz bir hale gelir. Neden diye soracak olursanız tükürük bezlerindeki bakteri öldürücü maddeler yani enzimler dişlerin çürümesine engel olacağı için bu tip bir semptom dişlerin çürümesine yol açar. Aynı zamanda vajinada da bir kuruluk meydana geleceği için cinsel ilişki sırasında ağrıların hissedilmesi durumunun da bu tür bir semptomdan kaynaklanabileceği düşünülmelidir.

Sjögren sendromu için saymış olduğumuz bütün bu semptomların yanı sıra daha farklı bir takım semptomların da gelişeceğini söylemek mümkün olacaktır. Biraz da bu konu üzerine konuşacak olursak kaslarda güçsüzlük ve ağrıların meydana gelmesi durumundan söz etmek mümkün olacaktır. Çünkü kasların güçsüzleşmesi gibi bir durum direkt olarak iltihaplı eklemler sonucunda meydana gelecektir ve eklemlerde ağrı ve iltihaplanma gibi bir durum bu rahatsızlık sonucunda ortaya çıkar.

Aynı zamanda döküntülü ve kuru bir derinin de meydana geleceğini söylemekle birlikte bu durumda uyuşukluk hissi, kaşıntı, karıncalanma ve bir takım farklı cilt rahatsızlıklarının da ortaya çıkabileceğini söylemek mümkün olacaktır. Bütün bu sebeplerden dolayı genel olarak bağırsaklarda da bir takım sorunların meydana gelmesi olanaklı bir hale gelir ve kabızlık oluşması da son derece mümkün bir durum olarak karşımıza çıkar.

Sjögren Sendromu Teşhisi Nasıl Konulur?

Sjögren sendromu teşhisi nasıl konulur diye de soracak olursanız bu noktada bir üst başlık altında belirtmiş olduğumuz bütün semptomlar göz önünde bulundurularak bu tip bir sendromdan şüphelenmek mümkün olacaktır. Eğer ki bu şüphe ile bir doktora başvurduğunuz zaman direkt olarak sizleri bir takım testlere ve muayenelere tabi tutacaktır. İlk olarak bu sendromun tanı yöntemlerine bakacak olursak bir muayeneden söz etmek mümkün olacaktır. Kas güçsüzlüğü ve lenf bezlerinin şişmesi durumunu doktor muayene ederek anlayabilir. Daha sonra da yapılacak olan pek çok test vardır ve bu testlerden akciğer grafiklere, laboratuvarda yapılmış olan bazı testler, kan testleri, schimer testi ya da idrar ve gaita testi gibi bir takım testlerden söz etmek mümkün olacaktır.

Özel olarak ağız kuruluğu ve göz kuruluğu ile ilgili olarak bir takım özel testler mevcuttur. Bu sendromun böbreklerle de alakalı olması sebebiyle bir idrar testi her zaman için kontrol edilmelidir. Aynı zamanda kan testinin yapılması da bu noktada son derece büyük bir önem taşıyıp bu sendromun pek çok boyutta incelenmesine sebep olabilir. Hatta hemoglobin testi de bu konuda İhtiyaç duyulabilecek olan bir tür tetkik olacaktır.

Sjögren Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sjögren sendromu tedavisi nasıl yapılır diye soracak olursanız belli bir tedavi yöntemi olmadığını söyleyebiliriz. Ancak bu rahatsızlığın semptomlarını gidermek için bir takım yöntemler geliştirilebilir.

Sjögren Sendromu Olan Kişiler Neler Yapmalıdır?

Sjögren sendromu olan kişiler neler yapmalıdır konusu ile ilgili olarak sizlere vereceğimiz tavsiyeler son derece büyük bir önem taşımaktadır. Özellikle ağız kuruluğu ile bilinen bu sendrom için mutlaka sürekli olarak su içilmesi gerekli olacaktır. Ayrıca şekersiz bir sakız çiğnemek de tam olarak tükürük bezlerinin salgılanması için uyarı niteliği taşır.

Ayrıca bu sendrom belirdiği zaman insanlarda diş çürüklerinin meydana gelmesi durumu söz konusu olacağı için sürekli olarak dişlerimi fırçalanması ve ağız sağlığına normal insanlardan daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini de belirtmek durumundayız. Bununla birlikte yemek seçiminizi mutlaka şekerli yiyeceklerden yana kullanmamak da bu durumun bir çözümü olarak karşımıza çıkar. Üstelik sık sık diş hekimine gidip ağız kontrolü yaptırmanın da son derece faydalı olacağını bir gereklilik halinde belirtebiliriz. Kuru gözler için ise mutlaka suni gözyaşı kullanılması aynı zamanda kuru cilt için de gerekli olan nemlendiriciler olduğunu söylemek bu konuda alacağınız tedbirler ve tedavi yöntemleri olduğunu söylemek mümkün olacaktır.