Saç Egzamasına Ne İyi Gelir?

Saç egzamasına ne iyi gelir özellikle egzama kişilerde kuruluğa sebep olarak ağrılı bir süreç doğurabilmektedir. Burada kişinin egzama probleminin altında farklı nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kişi de ciltte ciddi bir kuruluk meydana gelmesi durumunda kişinin ihmal etmeden bir doktora gitmesi gerekmektedir. Bu konu ile alakalı olarak deri ve zührevi hastalıklar doktoruna gidebilirsiniz. Saç egzaması da egzamanın bir türüdür. Birçok egzama türü de bulunmaktadır. Kişi bir doktor kontrolü ve tavsiyesi olmadan ilaç kullanmaması gerekmektedir. Bu yazımız da egzama nedir nasıl geçer ve alınabilecek önlemler ile alakalı olarak tüm detay bilgilere rahat bir şekilde ulaşabilirsiniz. Egzama vücutta olan kuruluk normal mi ne zaman doktora gidilmeli hepsi ile alakalı detay bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Egzama Nedir? Egzama Nasıl Geçer?

Egzama bir deri hastalığı olarak geçmekte ve bilinmektedir. Egzama hastalığı çok yaygın olan bir deri hastalığıdır. Deri hastalıkları gözle görülebilmektedir. Ve deri dış ortam ile alakalı olarak teması halinde bulunmaları nedeni ile bireyin yaşamını oldukça olumsuz olarak da etkilemektedir. Bu cilt ve deri hastalıklarından en yaygın olanı egzama birçok sebepten kaynaklı meydana gelebilmektedir. Ama en önemli detay bu hastalık genellikle kronik olan bir cilt hastalığıdır. Çok kötü hayati olarak bir rahatsızlık teşkil etmemesi sevindirici bir durumdur. Ama maalesef ki kişinin görünüş açısından çok kötü etkilemektedir. Bu nedenden kaynaklı olarak da hem görsel açıdan hem de kuruluğun vermiş olduğu bir acıdan kaynaklı olarak da kişi sıkıntı yaşamaktadır.

Egzama Nedir?

Cildin yüzeyinde meydana gelen kurulu ve kaşıntı olarak tanımlanabilmektedir. Bunu takip eden kabarcıklarda görülebilmektedir. Kuruyup pullanana bu kabarcıklar zamanla çatlamaktadır. Bu da çeşitli mikroorganizmaların girişi için uygun zemin hazırlayabilir. Bu nedenle de kişi de enfeksiyon sıklık ile görülmektedir. Egzama her yaşta görülebilmektedir ama bebeklik döneminde birçok çocuk da yaygın olarak görülür. Bunlar kalıcı da değildir.

Egzama vücudun birçok noktasında oluşabilmektedir. Yüz saç derisi bacaklar dirsekler gibi birçok alanda oluşumu olduğunu söylemek doğru olacaktır. Genellikle kronik bir hastalık olmasına rağmen belli dönemlerde stres ile birlikte etkisini artırmakta ve kişileri rahatsız etmektedir. Kişiler için hayati bir risk faktörü oluşturmasa da görünüş açısından sıkıntılı olabilmektedir. Egzama alerjik olarak belirtiler artarak azalma durumu söz konusu olabilmektedir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri halk arasında yaygın olarak görülen ve çeşitli nedenlere bağlı ortaya çıkabilen egzama hastalığı tüm hasta bireylerde aynı belirtileri gösterir. Bu belirtilerden bazıları şu şekilde sıralayabilir:

  • Ciltte kuruluk ve kaşıntı problemi yaşanmaktadır   
  • Ciltte deri üstünde kabarcık oluşumu         
  • Deri üstünde pullanma kabuklanma ve döküntü yaşanması     
  • Kızarıklık yaşanması      
  • Saç derisinde kepeklenme problemi yoğun şekilde yaşanan       
  • Deride çatlama yaşanması

Egzama Neden Olur?

Egzama hastalığının sebebi hastalığın çeşidine göre değişiklik gösterebilmektedir. Egzama belli dönemlerde iç veya dış etmenlerden kaynaklı olarak da dış bölgede deri üstünde kendini gösterebilir. Egzamanın ileri boyutta olmasında kanama gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir. Egzama belli sebeplerden kaynaklı olarak olabileceği kişinin stresten kaynaklı olarak da egzamama da ilerleme de bulunulmaktadır.

Egzama Hastalığı Çeşitleri Nelerdir?

Egzama hastalıklı farklı çeşitli olabilmektedir. Kişi egzama hastası belirtileri birbirine yakın özellikler gösterse de egzama hastalığı çeşitli farklılıklar sebebi ile olabilmektedir. Egzama çeşitleri:

  • El egzaması el bölgesinde ortaya çıkan türdür. Burada özellikle ellerini devamlı olarak kullanan kişilerde ortaya çıkmaktadır. Aynı zamanda kimyasal maddeler ile temas edildiği zaman el egzaması görülebilmektedir. Özellikle kimyasal ürünler ile devamı haşır haşır neşir olan kişilerin bu anlamda mesleki tedbirleri alarak çalışması doğru olacaktır 
  • Atopik Egzama: Alerjik yatkınlık ve çevresel etmenler sebebi ile görülmektedir. Genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkmaktadır. Belli zamanlarda geçse de yine tekrarlama ihtimali bulunmaktadır    
  • Seboreik Egzama: Bu egzama türü ise genellikle cildin yağlı olması durumu ortaya çıkmaktadır. Kızarıklık pullanma ve kabuk oluşumu gibi durumlar ortaya çıkabilmektedir      
  • Kontakt egzama: Cilde temas eden iritan maddeler sebebi ile ortaya çıkmaktadır  
  • Saç egzaması: Saç diplerinde meydana gelen kaşıntı kepeklenme gibi durumlar ile kendini belli etmektedir. Kişiyi oldukça zorlamakta ve bunaltmaktadır        
  • Numuler Egzama: Bu egzama türü kollar ve bacaklarda yaygın olarak görülmektedir. Kronik seyirli devamlı tekrar eden bir egzama türüdür     
  • Asteatoik Egzama: Bu egzama türü de ciltte meydana gelen yağ tabakasındaki azalmadan kaynaklanmaktadır. Burada en önemli sebeplerden bir tanesi sık banyo yapmaktır. Sık banyo yapmak ciltte olan yağlanmayı artırmaktadır. Bu nedenden kaynaklı olarak da banyo sıklığını azaltmak önemli bir konu olacaktır      
  • Stres egzaması: Burada psikolojik olarak yaşanan problemlerimden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır

Egzama Tanısı Nasıl Konulur?

Egzama tanısı bir doktora giderek konulabilecek olan bir teşhistir. Burada özellikle deri ve zührevi hastalıklar cildiye doktoruna giderek teşhis ve tanı koyulabilir. Burada özellikle kişinin detaylı öyküsünün alınması ve dinlenmesi gerekmektedir. Egzama hastalığı belli dönemlerde hafiflemekte belli dönemlerde şiddetlenmektedir. Bunun belli periyotlarda takip edilerek teşhis edilmesi gerekmektedir. Özellikle alerjik olarak yapılabilecek olan testlerin uygulanması ile kişinin neye hassasiyeti var ise ondan uzak durması kişinin egzama da görülebilecek olan aksaklıkların önüne geçecektir. Alerji testleri özel de çok maliyetli olan testler olabilmektedir. Üniversite hastanelerinde de bu testleri yaptırma imkanınız bulunmaktadır. Egzama kronik bir rahatsızlık olduğu için kişi kesin olarak bir tedavisi olduğunu söylemek doğru olmayacaktır. Burada sadece maksat olan semptomları azaltmak ve kişinin ağrı yaşamasının önüne geçecektir.

Egzama da özellikle ciltte kuruluk gibi etkileri bulunan bu hastalık ile mücadele edebilmek için doktorunuzun önermiş olduğu tedavi yöntemini uygulamak doğru olacaktır. Egzamadan kaynaklı olarak ortaya çıkan kuruluk için kişinin cildi nemlendirmesi de iyi gelecektir. Ama kesinlikle bir tedavi için kulaktan duyulan bilgiler yerine uzmandan yardım almanız doğru olacaktır.