Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saç dökülmesi, kadın erkek her yaştaki kişilerin başına gelebilecek estetik ve psikolojik açıdan zorlayıcı bir durumdur. Genellikle erkeklerde daha fazla görülse de mevsim değişiklikleri, stres, beslenme, hormonal değişiklikler gibi nedenlerle kadınlarda da sıklıkla görülebilen bir durumdur. Günde 50-100 arasındaki saç dökülmesi normal olsa da, daha fazla miktarda görülmesi bazı ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. 

Saç Dökülmesi Neden Olur?

Eğer saç hafifçe çekildiğinde 4-5 telden daha fazla saç kopuyorsa veya günde dökülen saç miktarı 100’ü geçiyorsa saç dökülmesi altta yatan ciddi bir nedene bağlı olarak gelişmiştir. Bu nedenler aşağıdakilerden biri veya birkaçı olabilir:
  • Genetik faktörler: Kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin görülme nedenleri genellikle birbirinden farklıdır. Erkeklerin neredeyse %50’sinde görülen ve ergenlik sonrası yaşla birlikte giderek artan saç dökülmesinin asıl nedeni genetik faktörlerdir. Genellikle şakaklar ve saç tepesinden başlar. Bu durum menopoz dönemi sonrasında veya diğer bazı durumlarda kadınlarda da görülebilir. Şakaklardan başlayan bu saç dökülmesine “erkek tipi saç dökülmesi” adı verilir. 
  • Beslenme Bozuklukları: Dengesiz ve sağlıksız beslenme sonucu saç köklerinin yeteri kadar beslenmesi ve güçlenmesi engellenir. Saçın temel maddesi olan keratin proteinlerden sentezlenir ve eğer proteinden fakir beslenilirse saç dökülmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle anoreksiya ve bulimia nevroza gibi beslenme bozukluklarında saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Aynı zamanda vücutta demir, çinko gibi minerallerin veya B12 ve D vitamini gibi maddelerin eksik olması da saç dökülmesine neden olabilir. 
  • Stres: Stres ve buna bağlı olarak gelişen depresyon gibi psikolojik hastalıklar birçok hastalığı tetiklediği gibi saç dökülmesini de tetikleyebilir. Anskiyete, panik atak, depresyon, şizofreni ve benzeri hastalıklarda ve bu hastalıkların tedavisinde kullanılan bazı ilaçlarda saç dökülmesiyle karşılaşılabilir. 
  • İlaçlar ve bazı hastalıklar: Tiroid bezini etkileyen bazı hastalıklar, böbreküstü bezinde görülen hastalıklar, demir eksikliği anemisi, zayıflama ilaçları, kemoterapi, doğum kontrol hapları ve diğer bazı ilaçlar, vücut dengesinin bozulmasına ve buna bağlı olarak saç dökülmesine neden olabilir. Ayrıca saçlı deride görülen mantarlar, sedef hastalığı, egzamalar da bu problemin nedeni olabilmektedir. Bunun yanında kadınlarda hamilelik, menopoz ve hormon düzeylerinin değişken olduğu polikistik over sendromu gibi hastalıklarda da saç dökülmesi görülebilir. 

Saç Dökülmesine Karşı Neler Yapılabilir?

Erkek tipi saç dökülmesinde, erken evrede dökülmeler kontrol altına alınarak saç ekimine veya diğer acılı yöntemlere gerek kalmadan saç dökülmeleri engellenebilir. Diğer nedenlere bağlı olarak gelişen saç dökülmelerine karşı beslenmeye dikkat edilmeli, günlük yeteri kadar protein alınmalıdır. Stresten ve strese bağlı hastalıklardan korunabilmek için bir uzmandan yardım alınabilir. Saç dökülmesine neden olabilecek diğer hastalıkların tedavi edilmesiyle bu sorunun önüne geçmek daha da kolaylaşır.  Saç dökülmesini önleyen tedavi yöntemleri ve  sağlıklı saçlar için özen gösterilmesi gerekenler diğer blog yazımızda!