Sağlıklı kemikler oluşturmak ve kemik sağlığını korumak için D vitaminin varlığı çok mühimdir. Bunun esas nedeni, kemiğin birincil bileşeni olan kalsiyumun ancak D vitamini varlığında vücut tarafından emilmesidir. Güneş ışınlarının, ciltteki bir kimyasalı aktif bir vitamin (kalsiferol) formuna dönüştürmesiyle vücutta D vitamini üretilir. Cildinizin ürettiği D vitamini miktarı; günün saatine, mevsime, cilt pigmentasyonuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Yaşanılan yere, yaşam tarzına bağlı olarak, D vitamin üretiminde azalma olabilir ya da tamamen yok olabilir. Güneş kremi önlemli olsa bile D vitamini üretimini azaltabilir.

D Vitamini Nasıl Alınır?

Güneşe maruz kalma, çoğu kişi için D vitamini almanın kolay ve güvenilir bir yoludur. Ellerin, yüzün, kolların ve bacakların haftada 2-3 kez güneş ışığına maruz kalması, hafif bir hastalığın gelişmesi için gereken sürenin yaklaşık dörtte biri kadar sürer. Güneşe çok fazla maruz kalmanın da negatif etkileri söz konusudur çünkü maruz kalma süresi yaşa, cilt tipine, mevsime, günün saatine vb. faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Güneş kremi olmadan sadece 6 gün boyunca güneş ışığına maruz kalma, 49 gün boyunca hiç güneş ışığına maruz kalmamayı telafi edebilir. Vücut yağları D vitamini fazlasını yağda depolar ve ihtiyaç olunan dönemde serbest bırakır.  

D VİTAMİNİ TAKVİYESİ NEDEN ÖNEMLİDİR?

D Vitamininin Faydaları 

- Kanser: Araştırmalara göre d vitamini kalsiyumla birlikte alındığında bazı kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir.- Bilişsel Sağlık: D vitamini takviyesi almak bilişsel işlevi iyileştirmeye yardımcıdır.- Kalıtsal Bozukluklar: D vitamini takviyeleri, ailesel hipofosfatemi gibi D vitamini emiliminin engellenmesi ya da işlenememesinden kaynaklı kalıtsal bozuklukların tedavisi amacıyla kullanılabilir.- Multipl Skleroz: Araştırmalar, uzun süreli D vitamini takviyesinin multipl skleroz riskini azalttığını göstermektedir.- Osteomalazi: D vitamini takviyeleri, kemik mineral içeriği kaybı, kemik ağrısı, kas zayıflığı, yumuşak kemikler gibi ciddi D vitamini eksikliği olan yetişkinleri tedavi etmek amacıyla kullanılır.- Osteoporoz (Kemik erimesi): Yeterli miktarda D vitamini ve kalsiyum alan kişilerin kemik mineral kaybı yavaşlayabilir, kemik kırıkları azalabilir ve osteoporozu önlenebilir.- Sedef Hastalığı: D vitamini ya da bir D vitamini bileşiğini cilde uygulamak sedef hastalığının tedavi edilmesinde rol oynayabilir.- Raşitizm: D vitamini eksikliği olan çocuklarda gelişir, D vitamini takviyesi ile beraber tedavi edilebilir.  

D Vitamini Eksikliği Kimlerde Görülür?

- Açık tenli kişiler- Kapalı ortamda çalışan kişiler- Yaşlılar- Beslenme bozukluğu olanlar- Yüksek faktörlü güneş kremi kullananlar- Kapalı giysi giyenler- Gebe ve emziren kadınlar- Böbrek hastalığı olan kişiler- Karaciğer hastalığı olanlar  

D VİTAMİNİ İÇEREN  BESİNLER

D vitamini içeren besinler birçok farklı gruba ayrılabilir.  

D Vitamini İçeren Yiyecekler:

- Yumurta sarısı- Mantar- Portakal suyu  

D Vitamini İçeren Deniz Ürünleri:

- Tuna- Orkinos- İstiridyeler- Karides- Sardalya- Hamsi

D Vitamini İçeren Süt Ürünleri:

- İnek Sütü- Belirli yoğurt türleri

D Vitamini İçeren Vegan ve Vejetaryen Ürünleri:

- Badem ve kenevir sütü gibi bitki bazlı süt alternatifleri- Soya- Soya peyniri

D Vitamini İçeren Sebzeler:

- Havuç- Brokoli

D Vitamini İçeren Meyveler:

Hemen hemen tüm meyvelerde eser miktarda D Vitamini bulunmaktadır.