LDL Kolesterol

Kolesterol dünya üzerindeki tüm memeli canlıların vücudunda bulunan ve kan dolaşımında gezinen bir madde olmaktadır. LDL kolesterol ise halk arasında kötü kolesterol olarak da bilinen kanda taşınmasını ve dolaşım yapmasını sağlayan molekül olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kolesterol sinir dokularımızda, beynimizde, gözümüzde, kalbimizde, karaciğerimizde ve bağışıklık sistemimizin tamamında bulunan bir madde olmaktadır. Bu moleküller hormonların ve D vitaminin sindirilmesinde gerekli olan safra asitlerinin oluşturulması için oldukça önemli bir yere sahiptir.

LDL Nedir

Low Density Lipoprotein anlamına gelen LDL nedir karaciğerde üretilen bir protein türü olmaktadır. Kan yoluyla da taşınabilen bu protein damar duvarlarına yapışabildiğinden ciddi hastalıklara neden olabilmektedir. Bu hastalıklar arasında damar tıkanıklığı ve sertliği de yer aldığı için kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi olumsuz durumlara yol açabilmektedir.

LDL yani kötü kolesterol düşük veya yüksek olduğunda çeşitli rahatsızlıklar yaratabildiğinden hafife alınmamalıdır. Ergenliğin son dönemlerinde düzenli bir şekilde kontrollerine gitmeli ve dikkat edilmelidir.

LDL Kolesterol Yüksekliği Nedir?

Kan tahlili için hastanelere başvuran ve tahlil sonucunda LDL yüksekliği gören birçok kimsenin en merak ettiği sorulardan biri LDL kolesterol yüksekliği nedir? sorusu olmaktadır. Kolesterolün kanda dolaşımını sağlayan bu moleküler yapı damar duvarlarına yapıştığı için kan akışı zayıflatarak kalp hastalıklarının meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Ldl kolesterolü yükselten sebeplerden birçoğu da tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi sigara içmek, stres, yanlış beslenme, alkol alışkanlığı, kilolu olmak, genetik, hareketsiz yaşam, bel çevresinin vücut indeksini uyumlu olmaması ve diyabet olarak gösterilmektedir.

LDL Kolesterole Ne İyi Gelir?

Test sonuçlarında LDL kolesterolünün yüksek olduğunu gören kimseler ldl kolesterole ne iyi gelir? merak etmektedir. Tıpkı diğer hastalıklarda olduğu gibi kötü kolesterole iyi gelen şeyler arasında daha aktif bir yaşam ve diyet yer almaktadır. Doktorlarınızın size uygun gördüğü kolesterol ilaçlarını yine doktorlarımızın söylediği şekil ve sürede kullanmaya devam etmek kötü kolesterolden kurtulmak için önemli bir adımdır. Doktorunuza sormadan bıraktığınız kolesterol ilaçları sizlerde kalp krizi veya inme gibi ciddi rahatsızlıklara sebep olabilmektedir.

LDL Kolesterolü Yükselten Yiyecekler

LDL kolesterolü yükselten yiyecekler listesi oldukça uzun olmaktadır. Ancak kandı yüksek derecede bulunan LDL kolesterol seviyesi diyet ve doğru beslenmeyle düşürülmektedir kızartmalar, sakatat tüketimi, kek, tam yağlı süt, şeker, margarin, tam yağlı yoğurt kruvasan, tereyağı Veysel evde ister dışarıda hazırlanmış olsun fast food ürünler tüketiminden kaçınılmalıdır. Kalp damar sağlığını oldukça etkileyen bu moleküler yapı için neredeyse tüm hayvansal gıdalar ve yukarıda saydığımız diğer gıdaların tüketiminden uzak durmak en sağlıklısı olacaktır.

LDL Kolesterol Belirtileri

LDL kolesterol belirtileri kandaki seviyesi yükseldiğinde bazı hastalıklara yol açabileceğinden kendisini göstermektedir. Bu belirtiler kişiye göre değişmesine rağmen genel olarak aşağıdaki gibidir;

  • Göğüs ağrısı hissetme        
  • Halsizlik ve yorgunluk olması        
  • Baş dönmesi yaşanması        
  • Yaraların iyileşme sürecinin uzaması       
  • Nefes darlığı yaşanması         
  • Ciltte lekelenmeler olması        
  • Göz çevresinde oluşan sarı renkli yağ bezeleri görülmesi       
  • Bacaklarda ağrı ve uyuşma hissedilmesi gibi belirtiler kanda kolesterol yüksekliği sonucunda görülebilmektedir

LDL Kolesterol Yüksekliği Nasıl Anlaşılır?

LDL kolesterol yüksekliği nasıl anlaşılır? sorusunun cevabı kan tahlilleri olmaktadır. Kan tahlili vermeden 12 saat önce herhangi bir yeme eyleminden uzak durmanız gerekmektedir. Kan tahliline kalan son 12 saat içerisinde besin vs. tüketmek tahlil sonuçlarınızı etkileyebilmektedir. Su içilmesi tahlil sonuçlarını etkilemediğinden su tüketmeye devam edebilirsiniz.

Kötü kolesterol yüksekliği herhangi bir hastalık oluşana kadar belirgin bir görüntüde olmamaktadır. Genel olarak sessiz bir halde ilerlediğinden rutin kontroller yapılması herhangi bir hastalık oluşmadan önüne geçilmesinde önem arz etmektedir. 20 yaşın üzerinde olan tüm bireylerin rutin kolesterol kontrolleri yaptırması alanında uzman kişiler tarafından önerilmektedir.

Yüksek Kolesterol Tanısı

Yüksek kolesterol tanısı yapılan kan tahlilleri sonucu doktorunuzun koyabileceği bir teşhis olmaktadır. Yüksek kolesterol tanısı için;

  • Tahlil yaptıran kimsenin LDL kolesterolünün 190 mg/dL’nin üzerinde çıkması       
  • LDL değeri 160 mg/dL üzerinde olması ve beraberinde bir risk faktörünün bulunması       
  • LDL değeri 130 mg/dL üzerinde olması ve beraberinde 2 farklı risk faktörünün bulunması yüksekliğin görülmesi için başlıca durumlar arasındadır

Ancak bu yukarıdaki durumlar yani sıra belirtilen risk faktörleri arasında;

  • Şeker hastalığı görülmesi        
  • Tütün kullanımı bulunması        
  • Hipertansiyon hastalığı erkeklerde 45 yaşın üzerinde olmak         
  • HDL kolesterol düşüklüğü görülmesi        
  • Kadınlarda 55 yaşın üzerinde olmak       
  • Ailesinde aterosklerotik hastalık yaşamış kimselerin var olması gibi durumlar da yer almaktadır. Ancak bu durumlar teşhis koymak için yeterli olmayabilir.

LDL Kolesterol Kaç Olmalı?

LDL kolesterol kaç olmalı? diyen kimseler için cevap sabit olmaktadır. Kan testlerinde sonuçlar eğer 130 mg/dl altında görülürse ideal olarak belirtilmektedir. Ancak 130-159 mg/dl arası bir değer görülürse sınırda olduğu bilinmeli ve buna dikkat edilmelidir.

LDL Kolesterol Nasıl Düşürülür?

Test sonuçlarınızda LDL kolesterolünüz yüksek ise ve sizler de LDL kolesterol nasıl düşürülür? öğrenmek istiyorsanız kızarmış ürünlerden uzak durup, sebze ve meyve ağırlıklı beslenerek tahıl ve balık ürünleri tükettiğinizde cevabı almış olacaksınızdır.

İyi bir diyetisyen ile size uygun diyet programını hazırlatarak sağlıklı olma yolunda ilk adımı atabilirsiniz. Sağlıklı bir yaşamın temelinde aktif yaşam ve dengeli, düzenli beslenme olduğunu unutmamak gerekir. Spor ve dengeli beslenmeyi yaşamınızın yapı taşları haline getirmek sizleri birçok hastalıktan koruyacak ve uzak tutacaktır.

LDL Kolesterol Düşüklüğü

LDL kolesterol düşüklüğü 100 mg/dl altında olduğunda görülmektedir. 100 mg civarında olan kötü kolesterol kişinin sağlıklı olduğunu ve kalp krizi ve kalp damar hastalıkları riskinin en az seviyede olduğunu göstermektedir. Genel kolesterolün 120 mg/dl civarlarında ve LDL yani kötü kolesterolün 50 mg/dl ölçüsünden daha az olduğu durumlarda düşük kolesterol tanısı verilmektedir.

Ldl kolesterol düşüklüğü nadir görülen bir durum olmaktadır. Bu düşüklük miktarı yüksek seviyede olmadığı sürece herhangi bir zararı yoktur. Ancak Parkinson hastalığı veya alanında uzmanlaşmış kişilerle yapılmayan karbonhidrat içermeyen diyetler bu düşüklüğe neden olmaktadır.