Kalp Yetmezliğinde Ölüm Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliğinde ölüm belirtileri ile alakalı olarak çok fazla araştırma yapılmaktadır. Kalp yetmezliğinde ölüm belirtilerine baktığımız zaman daha çok sırt ve göğüs ağrısı çarpıntı hissi ve bilinç değişikliği ölümlerin en belirgin özellikleri arasında yer almaktadır. Ülkemizde görülen kalp ile alakalı olarak ani ölümlerin sebebi genellikle kalp damar tıkanıklığı olmaktadır. Kişinin kalp damar tıkanıklığı yaşaması sebebiyle hayata göz yumduğu görünmektedir.

Gerek ülkemizde gerekse tüm dünyada kalp yetmezliği ve kalp krizleri kişilerin ani olarak hayatını kaybetmesine sebep olmaktadır. Bu anlamda kişilerin sağlık durumuna dikkat etmesi ve süreci sağlıklı yürütmesi adına hâkim olması süreci çok önemlidir. Kalp vücudumuzda en temel organlardan bir tanesidir. Kalbin en temel işlevi vücuda kan pompalamasıdır. Bu anlamda kalp sağlığı oldukça kıymetlidir. Kalp ile alakalı olarak belli rahatsızlıkları ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlıkların bazıları genetik bazıları ise sonradan ortaya çıkmaktadır.

Kişinin düzenli olarak tetkiklerini yaptırması ve kendini iyi tanıması bu süreçte fayda sağlayacaktır. Özellikle kalp ile alakalı olarak kişinin beslenme düzenine dikkat etmesi düzenli egzersiz yapması kalp sağlığına fayda sağlayacaktır. Kalpte özellikle kolesterol LDL dediğimiz kolesterolün yükselmesi için kişinin yaşam standartlarını yukarıya çekmesi ve beslenmesini düzen getirmesi gerekmektedir.

Kalp Yetmezliği Nedir?

Kalp yetmezliği hastalığıyla alakalı olarak ülkemizde 2.000.000 insanın kalp yetmezliği problemi yaşadığı görülmektedir noktam ülkemizde çokça fazla konuşulan kanser türlerinden bile daha yüksek bir orandadır bu oran. Aynı zamanda kalp yetmezliğinin pek çok tipi önlenebilir nitelikte olmaktadır. Kalp yetmezliği kalbin vücut hücreleri için gerekli olan oksijen ve kanı pompalaması ile ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla kalbin zayıfladığı anlamına gelmektedir. Kalbin vücudun dokularına metabolik ihtiyaçlarını karşılayabilecek ölçüde oksijen sunmadığı zaman kalp yetmezliği ortaya çıkmaktadır.

Kişinin tüm vücut bütünlüğü yerinde ve başka rahatsızlığı olmasa bile kalp kasında meydana gelecek bir zayıflama kalp yetmezliği riskiyle kişiyi karşı karşıya bırakabilecek bir. Özellikle kalp kasıyla alakalı olarak kişinin bir enfeksiyon kapması bile bu risk oluşturmaktadır.

Kalp Yetersizliği Risk Faktörleri Nelerdir?

Kalp yetersizliği risk faktörleri kişinin yaşamına ve yaşam kalitesine göre değişebilmektedir. Ama genel olarak baktığımız zaman 65 yaş üstü hastalarda daha fazla bu durum görülmektedir. Risk faktörleri

  • Koroner kalp hastalıkları kalp yetersizliğinin ortaya çıkmasında en önemli sebeplerden bir tanesidir   
  • Hipertansiyon kişinin yüksek tansiyon hastası olması ve kullanmış olduğu bazı ilaçlar sebebiyle kişinin kalp yetmezliği ortaya çıkabilmektedir     
  • Bazı ilaçların vücutta yarattığı etki sebebiyle de kalp yetmezliği ortaya çıkmaktadır. Özellikle kanser hastalarının kullanmış olduğu ilaçlarda kalp yetmezliği riski daha çok artmaktadır       
  • Aşırı alkol tüketimi ya da aşırı sigara tüketimi gibi durumlar kalp yetmezliğine sebep olmaktadır       
  • Bazı enfeksiyonlar kalp kası iltihabına sebep olmaktadır. Bu da beraberinde kalp yetmezliğini getirmektedir
  • Şeker hastalığı ya da kişide olan kolesterol durumunda kalp yetmezliğine sebep olmaktadır    
  • Kalp ritmi bozuklukları kalbin çok fazla sayıda olması ya da yavaş atması da kalp yetersizlikleri sebepleri arasında sayılmaktadır      
  • Böbrek yetersizliği yetmezliği hastası olan kişilerde çok fazla görülebilmektedir       
  • Kansızlık sebebiyle görülebilmektedir       
  • Tiroit bezinin çok fazla ya da az çalışması da bu duruma sebep olabilmektedir

Kalp Yetmezliğinin Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği belirtileri kişiden kişiye değişmektedir. Bu anlamda bu belirtilerin hiçbiri tanı koymak için yeterli bir durum değildir. İyi bir kardiyoloji doktoruna giderek kişinin  muayene olması oldukça kıymetlidir. Kalp yetmezliği belirtiler

  • Nefes darlığı           
  • Yüksek yastıkta uyuma ihtiyacı gibi durumlar yaşanmaya başlaması          
  • Yüksek yastıkta uyuma ihtiyacı gibi durumlar yaşanmaya başlaması nefes alırken kesik kesik nefes alma durumu         
  • Kişinin çok çabuk yorulması          
  • Kişinin gece uyurken nefes darlığı yaşadığını hissetmesi ve bu sebepten kaynaklı olarak uyumaması    
  •  Bacaklarda ve karında ödem şişlik meydana gelmesi          
  • Göğüs bölgesinde yaşanan çarpıntı ve ağrı durumu

Kalp Yetmezliği Nasıl Tedavi Edilir?

Kalp yetmezliği tedavi edilmesi için kişinin öncelikli olarak bir kardiyoloji uzmanına danışması gerekmektedir. Kişinin kalp rahatsızlığı olan kişinin özellikle tuz tüketmemesi çok önemlidir. Vücutta tuz tutulması gerçekleşeceği için idrar söktürücü ilaçlar kullanarak kalbin yükü azaltılmaktadır.

Kalp yetmezliği sebebi bu noktada çok önemlidir. Eğer ki kalp kapakları ile alakalı olarak bir problem söz konusu ise kişinin bir ameliyat olması daha sağlıklı olacaktır. Aynı zamanda bu tarz hastalıklarda koroner arter hastalığı bulunmaktadır bypass ameliyatı çok fayda sağlayabilecektir. Doğuştan gelen bir hastalık var ise ameliyat ile tedavi bulunmaya çalışılmalıdır. Bazı hastalarda ise kalp nakli gerekebilmektedir.

Kalbimizin bize yetişebilmesi için birçok şeye dikkat ederek kalp hastalıklarından korunma ihtimalimiz bulunmaktadır. Bu anlamda kişinin öncelikli olarak yapması gereken yaşam tarzını ve hayatını değiştirmesi olacaktır. Kalp için kendimizin yapabileceği kalp hastalığına yakalanmamak için yapabileceğimiz şeylere bakacak olursak sigara ve benzeri tüm bağımlılık türlerinden uzak kalınması gerekmektedir. Kalp hastası olan kişinin eğer ki alkol tüketimi var ise bunu sınırlandırmak oldukça önemli olacaktır.

Kalp sağlığını korumak için kişinin hareketsiz bir yaşamdan uzak kalması gerekmektedir. Bu anlamda düzenli egzersiz ve yürüyüş yapılması kişinin Kalp sağlığı için fayda sağlayacaktır. Hareketsizlikten kaçınmak düzenli egzersiz en önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Kan yağı ve kan basıncını kontrol altında tutmak oldukça önemli olacaktır. Aynı zamanda ideal vücut ağırlığının korunması gerekmektedir. Mevcut hastalıkların erken tedavisi için harekete geçmek ve doktorun vermiş olduğu reçeteye uymak çok sağlıklı olacaktır.

Kalp Yetmezliğinde Son Evre Belirtileri Nelerdir?

Kalp yetmezliği son evre belirtileri çok fazla araştırılmaktadır. Burada en çok görülen çabuk yorulma iştah kaybı nefes darlığı ve ani kilo artışı ya da ani olarak kilo düşüşü olarak değerlendirilmektedir. Genellikle bu kişilerde pembe renkli balgam çıkarma durumunda söz konusu olmaktadır. Kalp yetmezliğinde son evrede olan kişiyle alakalı olarak bir yaşam süresi belirtmek kişiden kişiye değişecektir. Kalp yetmezliği eğer ki ağır bir boyutta ilerliyor ise son çare olarak kişinin kalp nakli yaptırması gerekmektedir. Kalp nakliyle alakalı olarak da uygun kalbin bulunması vakit alabilmektedir.