Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kalp kası iltihabı araştırılan konulardan bir tanesidir. Kalp sağlığı bizim için oldukça önemli ve kıymetlidir. Kan vücudumuzda tüm doku ve organlara kalp aracılığıyla pompalı anmaktadır. Kalp pompalama işlemini yaparken kalp kasında düzenli aralıklarla kasılır. Ve gevşeme ektedir. Kas iltihabının en sık görülen sebebi enfeksiyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıp literatüründe miyokart olarak da isimlendirilmektedir. Kalp kası iltihaplanması sebebiyle görevini tam olarak yerine getiremez. Kişinin bu işlevsel olan bozukluğu kalbim büyüklüğünde ya da pompalama gücündeki değişiklik olarak karşımızda çıkmaktadır.

Kalp kası iltihabı kan pompalama yeteneğinin azalması işlevinin bozulması anlamına gelmektedir. Her yaş grubunda kişi bu durum ile karşı karşıya kalabilmektedir. Kalpte kasılma ve gevşeme hareketleri elektriksel bir aktivite oluşturmaktadır. Buna kalbin ritmi olarak da isim vermek doğru olacaktır. Kalp ritmi hakkında bize bilgi veren EKG cihazı bulunmaktadır. EKG çektirdikten sonra bir hekim tarafından değerlendirilmesi ile kalpte meydana gelen ritim düzensizliği çarpıntı nefes darlığı gibi semptomlarla gözlenebilmektedir.

Vücudumuz için çok önemli bir değere sahip olan kalp 3 farklı etmenden oluşmaktadır. İç kısmına endokard dıştaki perikard ortadaki ise miyokard olarak isimlendirilmektedir. Miyokard Kalbin kasılıp gevşemesini den sorumlu olan tabakadır. Bu nedenden kaynaklı olarak buranın iltihaplanması yaşam tehdit edebilecek ciddi sorunlara yol açmaktadır. Bu bölümün iltihaplanmasına bakteriler mantarlar bağışıklık sistemini etkileyen bazı hastalık ve ilaçlar sebep olabilmektedir.

Kalp Kası İltihabı Belirtileri Nelerdir Ve Kimlerde Görülür?

Kalp kası hastalıkları bir belirti göstermeden belli bir yaşa kadar ilerleyebilmek nedir. Hiçbir belirti göstermeden de sinsi sinsi vücutta ilerlemek ilerleme ihtimali bulunmaktadır. Aniden ortaya çıkabilmektedir. Belirtisiz seyretmesi çok ciddi bir boyutta başka bir probleme işaret etmektedir. Bu kişiler ani bir kalp kriziyle ölüme yakalanmaktadır. Kalp kası iltihapları Bazı grip ve zatürree gibi hastalık hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Kalp kası iltihabı belirtileri

  • Ten renginde solgunluk olması           
  • Kalp ritim bozukluğu           
  • İshal           
  • Göğüs ağrısı           
  • Boğaz ağrısı           
  • Ayak ve bacaklarda ödem oluşması           
  • Sebep olmadan kiloda kaybı           
  • Mide bulantısı kusma ve bunlara bağlı olarak yaşanan belirtiler           
  • Kas ve eklem ağrıları           
  • Ateş ve devamının getirdiği titreme durumları           
  • Bayılma          
  • Nefes darlığı           
  • Karın bölgesinde şişlik oluşumu

Kalp Kası İltihabı Nedenleri Nelerdir?

Kalp kası iltihabına çok fazla sayıda faktör neden olabilmektedir. Bunlardan en çok karşılaşılan durum enfeksiyondur. Enfeksiyona neden olan etmenler virüs ve bakteri olarak 2 şekilde ayrılmaktadır. Burada en çok göze çarpan virüslerdir. Özellikle viral kaynaklı enfeksiyonlar grip ve Soğuk algınlığı çokça etki etmektedir. Bakteriyel olarak ise çok az sayıda hasta gelmektedir. Mantar ve sıtma gibi parazitler sebep olmaktadır. Bütün bu durumların yanı sıra kimyasallar toksik etkiye yol açan ilaçlar alkol kullanımı yılan sokması kemoterapi radyasyon ışın tedavisi de iltihaplanmaya sebep olmaktadır.

Kalp kası iltihabına başka şekilde etki eden kelebek hastalığı olarak bilinen deride kırmızı döküntülerin olması eklem romatizması sebep olmaktadır. Kalp kası kitabıyla alakalı olarak bağışıklık sisteminin güçlü olması kişinin bu hastalığı daha kolay atlatmasını sağlamaktadır noktam bağışıklık sistemi düşük olan kişiler ise mikroplarla etkili bir şekilde savaşamaz ve hastalığa yenik düşebilmektedir.

Kalp Kası İltihabı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kalp kası teşhisiyle alakalı olarak kişi yukarıdaki belirtilerden herhangi birini gördüğü zaman bir kardiyoloji uzmanına gitmesi fayda sağlayacaktır. Kardiyoloji uzmanı fiziksel muayenenin yanı sıra çeşitli tetkikler isteyecektir noktam kalp kası hitabıyla alakalı olarak belli bir yaş üzerinde olan kişilerin düzenli aralıklarla muayene olması önem arz etmektedir. Özellikle 40 yaş üzerindeki kişilerin düzenli aralıklarla muayene olması gerekmektedir. Kardiyoloji hekimi fiziksel muayeneden sonra birkaç test isteyebilecektir. Kardiyoloji muayenesinden sonra istenebilecek testler

  • Kan testi kan testi enfeksiyonları belirlemede oldukça fayda sağlayan yöntemlerdir. Özellikle CRP yüksek değerlerde olduğu zaman bir enfeksiyon belirtisi olarak değerlendirilmektedir     
  • Yüzeysel eko yüzeysel eko kalp boşlukları kalp yapılarının gözlenmesi gibi durumlar tespit edilmektedir          
  • EKG kalbin oluşturmuş olduğu elektriksel aktivitenin izlenmesi sağlanmaktadır       
  • Göğüs filmi kalp kası iltihabı ile aynı belirtilere sahip olan akciğer hastalıkları sebebiyle çekilmektedir          
  • Holter kişinin kalp ritmini takip edebilmek için kişiye takılan cihazdır

Yukarıda sayılan tüm etmenler dışında aynı zamanda perikard sıvısı örneği de kişilerden alınabilmektedir. Buz sıvı örneği laboratuvara gönderilerek incelemesi yapılmaktadır. Kişinin kesin kanıtı bütün bu testlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulması gerekmektedir.

Kalp Kası İltihabı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kalp kası iltihabı eğer ki enfeksiyona bağlı olarak gelişmiş ise kesinlikle ilaç tedavisi başlanması gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar kalp kası fonksiyonunu destekler ve ritim bozukluğunun önüne geçmeye çalışmakta ve aynı zamanda iltihabı kurutmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda bu ilaçlar idrar atılımını kolaylaştırma ödemin azalmasını sağlamaktadır. Genel olarak bakıldığı zaman hafif bu hastalığı geçiren kişiler için ilaç tedavisi ve dinlenme fayda sağlayabilmektedir.

Kalp kası iltihabının ağır geçmesi sebebiyle yüksek kişiye yatış verilmektedir. Burada kişi eks olarak destek cihazlarda katılabilecektir. Kişinin ilaçları damar yolu ile alması daha çok fayda sağlayacaktır. Ama kişi cihaza bağlı bir hale gelmiş ise en mantıklı olan yöntem kalp nakli gerçekleştirmektedir. Bu anlamda erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Şikâyetleriniz olduğu zaman doktora görünmeniz fayda sağlayacaktır.

Kalp Kası İltihabından Nasıl Korunmalıdır?

Kalp kası iltihabında nasıl korunur çok fazla araştırılan konulardan bir tanesidir. Bu anlamda kişinin yapacağı en sağlıklı yöntem enfeksiyonlardan sakınmak olacaktır. Kişinin grip aşısı yaptırması fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda kişinin aşılarının tam olması çok önemli olacaktır. Grip olan kişilerle temas edilmemesi çok sağlıklı olacaktır. Stresten uzak kalınması çok sağlıklı olacaktır.

Kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması kişinin daha bu hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır. Kalp kası ile alakalı olarak kişinin düzenli olarak egzersiz yapması sağlıklı beslenme yöntemini seçmesi kişiye fayda sağlayacaktır. Özellikle sigara ve alkolden uzak durmak fayda sağlayacaktır noktam kişi bu şekild kalp kası iltihabından korunabilir.