Bu yazının içindekiler :

Kabızlığa ne iyi gelir?

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir ?

Çocuklarda Kabızlık, Ne iyi gelir ?

Kabızlığa Ne İyi Gelir Evde?

Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Kabızlık Nedenleri

Kabızlığa ne iyi gelir ?

Bağırsak florasında meydana gelen düzensizlikler sonucu görülen kabızlık problemi genellikle düzensiz beslenme, sürekli olarak katı gıda ile beslenme ve günlük tüketilmesi gereken su miktarının tüketilmemesi gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Kabızlık Durumunda sağlık kuruluşuna gitmeden önce

  • ılık su içmek
  • kuru erik
  • taze meyveler yemek

uzun süreli kabızlık sorununu için yardımcı olurlar . Fakat Kabızlık sorunu sindirim sistemindeki beslenme alışkanlıklarının uzun süre kötü olması nedeniyle . kabızlık Bağırsak hareketlerinin görevini yerine getirmemesi ile sebep olabilir

Kabızlığa ne iyi gelir?sorusu artık kronik hale gelmiş olan kabızlık problemi yaşayan kişiler tarafından sık sık sorulmakta ve araştırılmaktadır. Özellikle kabızlık problemi görülen kişilerde oldukça az çıkma ihtiyacını görülmektedir.

Genellikle ağrılı bir kabızlık dönemi yaşanıyorsa bu durumda doktora başvurulması ve doktor tarafından önerilen ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra kabızlık problemi yaşayan kişiler evde de bazı besinleri tüketerek ve dikkat etmesi gereken konulara dikkat ederek kabızlık problemini ortadan kaldırılabilmektedir. Genellikle doktorlar tarafından kabızlık halinde müshil ilacı reçete edilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle sabah saatlerinde bol miktarda sıvı tüketimi yapmak ve gün içerisinde bağırsakları çalıştıracak meyve ve sebzelerin tüketimini gerçekleştirmek gibi bazı önemli unsurlara dikkat edilmesi gerekmektedir. Kabızlık problemi olan kişilerin mutlaka lifli besin tüketimi yapmaları gerekmektedir. Kabızlık problemi olan kişilerin genellikle tüketmesi gereken ürünler içerisinde keten tohumu, beyaz et, kuru meyveler, ıspanak, enginar, kızılcık, lahana, kereviz, su, pancar ve diğer tüm baklagiller kabızlık probleminde oldukça etkili besinler olmaktadır. Hareket etmek, spor yapmak ise kabızlığı önleyen önemli yaşam tarzı değişikliğidir.Burada belirtilen yeterli su tüketiminden kastedilen günlük en az 1,5 ile 2 litre su tüketilmesidir. Bu miktar yaz aylarında daha da yükseltilebilir.Lifli gıdalar özellikle postalı sebze ve meyveler kabukları ile yine benim her türlü sebze meyveleri tüketilmesi Baklagiller Probiyotik ve prebiyotik içeriği olan gıdaların yoğun miktarda alınması kabızlığa iyi gelecektir Bunun dışında oturarak çalışma, spor yapmama ve kilo alma gibi durumlarda kabızlıkta ki oranları gittikçe arttırmaktadır.Bu nedenle hareketli bir hayata sahip olmak, kabızlıktan kurtulma da en önemli faktörlerden bir tanesidir.Kabızlık nedeni ile uzman hekime başvuran hastalarda bu üçlü faktörün sorulması çok önemlidir.Bütün bunların haricinde bunları tam olarak yapan bireylerde de tabii ki kabızlık olabilir o zaman hastanın bir hormonsal bir hastalığı mı var bir ilaç mı kullanıyor veya farklı bir ameliyat nedeniyle mide bağırsak sisteminde bir problem mi var bunları değerlendirmek gerekiyor.Bunları yapmanıza rağmen hala kabızlık problemleri yaşayan hastaların kendi başlarına kulaktan dolma bilgiler ile bazı ilaçları doktorlarının kontrolü dışında kullanmaları iyi sonuçlara yol açmayacaktır.Hatta tam tersine bazı altta yatan sebepler göz ardı edildiği için bu hastalarda kısmi iyileştirmeler olmasına rağmen daha sonra daha büyük sorunlar ile karşılaşma riskleri mevcuttur.Eğer kabızlık hastanın hormon problemi varsa buna bağlı veya ilaçlara bağlı gelişen bir problemse, kabızlığı atlatmak için ilaçların değiştirilmesi gibi tedavi yöntemleri uygulanabilir.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebekler ilk doğduklarından itibaren belli bir süre sadece anne sütü ile beslenmektedir. Ancak emzirme işlemi gereğinden fazla yapıldığında bebeğe fazla süt tüketimi yaptırıldığında genellikle bebeklerde kabızlık problemi görülmektedir. Bu durumda bebekleri sık sık kabızlık problemi yaşayan ebeveynlerbebeklerde kabızlığa ne iyi gelir?Diye merak etmektedirler.

Aynı zamandabebeklerde kabızlık nedenleriiçerisinde fazla süt tüketiminin yanı sıra anatomik sorunlar veya genetik bağırsak yavaşlığı gibi durumlarda bulunmaktadır. Bebekler bilindiği üzere konuşmadıkları dönemlerde kabız olduklarını ifade edememektedirler. Bu durumda genellikle huzursuz davranışlar sergileyen bebeklerin anneleri veya kendilerinin bakımıyla ilgilenen kişilerin mutlaka bebeğin hareketlerine bu dönemde çok iyi gözlemlemesi gerekmektedir. Bebeğin genellikle kabız olduğunu anlamak için normaldeki tuvalet alışkanlığı ile şu anki tuvalet alışkanlığı arasındaki farkları tespit etmek gerekmektedir. Normalde standart bir bebek gün aşırı tuvaletlerini yapmaktadırlar. Ancak bu sıklık 2 veya 3 gün gibi süreci uzuyorsa dev tuvalet yaparken fazla miktarda huysuz ya da ağlama görüldüğünde veya normale göre daha sert dışkılama yapan bebekler çok yüksek ihtimalle kabız olmuşlardır

Çocuklarda Kabızlık, Ne iyi gelir ?

Genellikle çocukluk döneminde çocukların belirli gıdaları tüketmeye istememeleri nedeniyle özellikle bağırsakları çalıştıracak gıdalara az tüketmeleri kabızlık problemine neden olmaktadır. Bununla birlikte az su tüketimi, fazla süt tüketimi, stres, psikolojik nedenler, hormonsal dengesizlikler, az lifli besin tüketimi ve tuvalet ihtiyacını sürekli olarak geciktirme gibi etmenler de çocuklarda kabızlığa neden olmaktadır.

Çocuklarda kabızlık ne iyi gelir ? Diye merak edenler için ise gün içerisinde mutlaka bol bol su tüketmesi, düzenli olarak lifli gıda tüketimi yapması, kuru kayısı, ıspanak, lahana, kızılcık, üzüm, avokado, lahana, kereviz, pırasa ve pancar gibi besinlerin tüketimini yapması kabızlık problemini ortadan kaldırmaktadır.


Kabızlığa Ne İyi Gelir Evde

Sık sık kabızlık problemi yaşayan kişiler sürekli olarak bir süre sonra ilaç kullanımı yapmak istemedikleri için evde bu sorunlarını çözmeyi hedeflemektedirler.Kabızlığa ne iyi gelir evde çözüm yolları içerisinde ilk sırada bağırsakları çalıştırıcı etkiye sahip olan kuru kayısı veya üzüm tüketimi yapmak olmalıdır. Kabızlık problemi görülen kişilerin bağırsaklarını çalıştıracak besinleri tüketmesi aynı zamanda düzenli olarak egzersiz yapmaları gerekmektedir.

Bol bol su ve sıvı gıda tüketimi yapılmalı, sabit yaşam tarzına sahiplerse daha çok hareket edilmelidir. Aynı zamanda lokmaların tamamen çiğnenmesi ve öyle yutulması oldukça önemlidir. Aynı zamanda fazla kafein tüketimi de kabızlığa neden olabileceği için günde 2 bardak fazla çay veya kahve tüketimi yapılmamalıdır. Evde kabızlık tedavisi için şunları yapabilirsiniz; ·

  • Egzersiz yapın
  • Yoğurt veya kefir gibi probiyotik içeren gıdalar tüketin
  • Kayısı, erik gibi kuru meyveler tüketin
  • Bol su ve sıvı gıda tüketimi
  • Lif ağırlıklı beslenme
  • Zeytin yağı ve kekik yağı için;
  • Nane çayı için

Kabızlık İçin Ne İyi Gelir?

Ortalama olarak 2 veya 3 gün kadar süren kabızlık bazen birkaç hafta da sürebilmektedir. Bu durumda ise ağrı ve şişkinlik görülen bireyler bu durumdan rahatsızlık duydukları için çözüm üretmeye çalışmaktadırlar. Kabızlık için ne iyi gelir? Diye araştırma yapan bu hastalar genellikle bu problemlerini diyet ile birlikte diyette lifli gıda ile sulu meyve tüketimi yapmak gerekmektedir. Böylece kronik olarak kabızlık problemi ile karşı karşıya kalan kişiler gün içerisinde içmesi gereken su miktarını tükettiklerinde bu problem kısa sürede ortadan kalkacaktır.

Kabızlık Nedenleri

Kabızlık problemi özellikle bağırsak florası tam anlamıyla düzenli olmayan kişilerde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Fazlasıyla ağrı ve sancı yapan kabızlık hastalığı hastaların rutin hayatlarını olumsuz etkilemektedir. Kabızlık ise birçok faktöre bağlı olarak meydana gelebilmektedir.

Kabızlık nedenleri şöyle sıralanabilir

  • Fazla miktarda süt tüketimi
  • Az su tüketimi
  • Yemek bozuklukları
  • Diyet
  • Bağırsak kanseri
  • Parkinson
  • Psikolojik rahatsızlıklar