Hangi Morluklar Tehlikeli

Hangi morlukların tehlikeli olacağıyla ilgili olarak kişinin yaş grubu da çok önemlidir. Çünkü özellikle çocuklarda oyundan kaynaklı olarak bir yerlere çarpma durumu çok fazla gözlemlenmektedir. Yani çocuk oynarken vurduğu yerin bile farkında olmadığı zaman morluk gibi bir durum karşımıza çıkmaktadır. Çocuklarda meydan gelen bu durum tehlikesiz olan bir durumdur. Burada genellikle çocuk çarpma etkisi ile diz altında bir morluk yaşamaktadır. Ama morlukları da takip etmek gerekmektedir. yetişkinlerde bu durumun tespiti daha kolaydır. Çünkü yetişkinler herhangi bir yere çarpıp çarpmaması gibi bir durumu ayırt edebilmektedir. Çarpmanın etkisi ile meydana gelen morluklar normal olarak karşılaşılan durumlardır. Burada sıkıntı yaratacak ya da tehlikeli olabilecek olan konu kendi kendine meydana gelen morluklar olacaktır.

Hangi morlukların tehlikeli olacağıyla alakalı olarak eklem ve bacak ağrıları 2 Haftadan uzun sürüyor ise ve sık tekrarlanıyor ise ve ağrı kesicilere yanıt vermiyor ise hareket kısıtlaması gibi bir durum söz konusu ise bu tarz etmenlerin hepsi bir araya geldiğinin de bir uzman hekim tarafından takibinin yapılması gerekmektedir. Bu tarz morarmalar farklı bir hastalık belirtisi de taşıyabilmektedir. Özellikle tam kan sayımı yapılarak nedenin araştırılması gerekmektedir.

Vücutta morarma genellikle darbe ya da çarpmanın yanı sıra kan da trombosit miktarının düşmesine bağlı olarak vücutta ve bacaklarda morarma görülebilmektedir. Genel olarak morarma sert bir cisme vurduğumuz takdirde ortaya çıkmaktadır. Kapıya sehpa kenarına koltuğa ya da diğer mobilyalara anlık olarak vurarak işte morarma problemi ortaya çıkabilmektedir. Çarpma sebebiyle ortaya çıkacak morluklara da ağrı da oluşmaktadır.

Morluklar aşağıdaki durumları gösteriyor ise dikkate alınması gerekmektedir hayatın içinde sıradan olan morarmalar bazen nedensiz olarak da ortaya çıkabilmektedir. Özellikle nedensiz olan morarmalar araştırılmasının yapılması gerekmektedir. Çünkü bu vücudun iç mekanizmasından da kaynaklanabilmektedir. Aşağıdaki morlukların üzerinde durulması gerekmektedir.

  • Vücudunuzda meydana çıkan morarmalar kendi kendine geliştiğini düşünüyor iseniz bir hekime başvurmanız gerekmektedir.
  • Morluklarını tekrar ediyor ise ve ağrı olmuyor ise Bu morlukların üzerinde durulması gerekmektedir
  • Birden fazla yardım morarma oluyor ise dikkat alınması gereken bir konudur
  • Morarma ek olarak ateş halsizlik ve lenf bezi şişmesi gibi durumlar söz konusu ise bir doktora danışmakta fayda olacaktır.
  • Küçük bir travma sonucu aşırı derecede büyük bir morluk oluşuyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gereklidir.

Bacaklarda Morarma Neden Olur?

Bacaklarda morarma en çok morarma olan yerler arasında sayılmaktadır. Çünkü bacaklar genellikle birçok yere kurulabilmektedir. Ama şayet ki travma olmaksızın bacakta morarma oluşmuşsa ve morarma uzun süre duruyorsa bu durum gerçekten şüphelenilmesi gereken bir kan hastalığının habercisi olabilmektedir. Aynı zamanda travmanın şiddeti ve morarma derecesinde orantılı olması gerekmektedir. Genellikle çocuklarda bacak morarması çok görülmektedir. Diz altı olan morarmalar daha çok çarpma ile meydana gelmektedir. Ama diz yukarısı morarmalar farklı bir hastalığın sebebi olmaktadır.

Morarma diz altından aşağı ise genellikle travma nedeniyle oluşmaktadır. Ana okul oyun ve okul çağı çocuklarda bu tarz morluklar daha çok görülmektedir. Ama her morarma da tramvaya bağlanmaması gerekmektedir. Çünkü morarmalar ile alakalı olarak en büyük kanı kan hastalıklarının da belirtisi olmasından kaynaklanmaktadır

Hangi Morarmalar Tehlikelidir?

Morarmalar ile alakalı olarak dikkat edilmesi gereken ve önemsenmesi gereken durumlar söz konusu olmaktadır. Genel olarak baktığımız zaman kemik altında bulunmayan ve yumuşak doku katmanlarından zengin olan bölgelerde darbenin şiddetine görece daha az olmaktadır. Özellikle dizden yukarıda olan dokular darbenin hızını azaltma özelliği göstermektedir. Bu nedenle dizüstü bölgenin üstü morarmalar için biraz şüpheyle yaklaşmak gerekmektedir. Diz altındaki morarmalar için ise bir problem bulunmamaktadır morarmalar aşağıdaki özellikleri gösteriyor ise dikkate alınması gerekmektedir.

  • Birden fazla olan morluklar dikkate alınması gereken morluklar olarak karşımıza çıkmaktadır         
  • Kendi kendine gelişen morluklar tehlikeli olmaktadır        
  • Travmanın şiddetiyle ters orantılı olan morluklar sıkıntı çıkarabilmektedir. Küçük bir darbeye rağmen çok ciddi boyutta yüksek morluk ters orantıyı ifade etmektedir         
  • Morarmalar eşlik eden burun ve diş eti kanamaları var ise bu durumda da bir uzmana görünmekte fayda olacaktır

Vücutta Oluşan Morarma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Vücutta oluşan morarma için genellikle dâhiliye doktoruna gidilmesi gerekmektedir. Vücutta çarpma sonucunda oluşmamış mı oldukları için mutlaka bir dahiliye doktoru ya da dahiliye doktorunu yönlendireceği bir hematoloji uzmanına gitmek gerekmektedir. Çünkü nedensiz yere ortaya çıkan morluklar bir hastalığın belirtisi olabilmektedir.

Morluklar küçük çaplı olabileceği gibi büyük çaplı da olabilmektedir morluk şikâyetiyle doktora başvurduğunuz zaman size çeşitli sorular yönlendirilmektedir. Bu sorular şu şekildedir

  • Ailenizde kan hastalığı var mı?         
  • Hiç eklem kas ya da beyinle ilgili bir kanama geçirdiniz mi?          
  • İdrar ya da dışkı yoluyla kan kaybımız hiç oldu mu?           
  • Hasta bir kadın ise adet döneminde aşırı kanamanız oluyor mu?           
  • Ağız içinde ve burunda kanama meydana gelmekte midir?

Yukarıdaki Sorular ön tespit ve kişinin geçmişiyle alakalı bilgi almak adına önemlidir. Yukarıdaki kişinin tıbbi öyküsüne alınması dışında aynı zamanda kan tahlillerinde yapılması gerekmektedir. Aynı zamanda yukarıdaki işlemlere ek olarak kişiden kan tahlili de alınacaktır. Özellikle tam kan sayımı ile birlikte kişinin bir kan hastalığının olup olmadığı belirlenmektedir.

Vücutta Morarma Nasıl Geçer?

Vücutta morarma nasıl geçeceği ile ilgili olarak öncelikli olarak tanının koyulması gerekmektedir çünkü vücuttaki morluklar farklı sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Vücuttaki morluk herhangi bir çarpma sebebiyle ortaya çıkmış ise kişi krem kullanarak bu durumun üstesinden gelebilmektedir. Ama vücuttaki morluk içten gelen bir sıkıntı ise bir dahiliye ya da hematoloji doktorunun görmesi gerekmektedir.

Meydana gelen morluklar ile alakalı olarak lenf beziyle ilgili bir sıkıntı olabilmektedir. Eğer ki sorun lenf bezi ise kişi bu anlamda tedavi edilmesi gerekmektedir. Ya da kan seviyesiyle alakalı bir durum söz konusu ise alınacak bir kan ilacıyla problem çözülebilmektedir. Vücuttaki morarma sadece tanının konulması ve tanı konulduktan sonra da tedavi yönteminin uygulanmasıyla mümkündür.