Göz Nezlesine Ne İyi Gelir?

Göz nezlesi, aynı zamanda konjonktivis olarak da adlandırılır. Bu durum hastalarda kendini şu gibi semptomlar ile gösterir;

1.Gözünüzün beyazında veya iç göz kapağında kızarıklık

2.Artan yırtılma

3.Özellikle uykudan sonra kirpiklerinizin üzerinde kabuklanan kalın sarı akıntı

4.Gözünüzden yeşil veya beyaz akıntı

5.Bir veya iki gözde kumlanma hissi

6.Kaşıntılı gözler

7.Gözlerde yanma

8.Bulanık görüş Işığa karşı artan hassasiyet

9.Şişmiş göz kapakları

Eğer bu gibi belirtiler varsa, en yakın sürede göz nezlesi için doktora gidilmelidir. Böylece rahatsızlığın arkasında yatan neden tespit edilerek, buna uygun adımlar atılabilir.

Göz Nezlesi Neden Olur?

Göz nezlesi neden olur? Bu durum gözünüzü kaplayan zardaki kan damarları iltihaplanarak, onları daha görünür hale getirdiğinde ortaya çıkar. Enflamasyonun nedenleri şunları içerir;

1.Virüsler: Virüsler göz nezlesinin en yaygın nedenidir. Soğuk algınlığı veya COVID-19 gibi koronavirüsler, göz kızarmasına neden olabilen virüsler arasındadır.

2.Bakteri: Bakteriyel konjonktivite neden olan yaygın bakteri türleri arasında Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumonia ve Pseudomonas aeruginosa bulunur.

3.Alerjenler: Buna küfler, polenler veya alerjiye neden olan diğer maddeler dahildir.

4.Tahriş edici maddeler: Buna şampuanlar, kozmetikler, kontakt lensler, kir, duman ve havuz kloru dahildir.

5.Gözde yabancı bir cisim

6.Bebeklerde tıkalı veya tam olarak açılmamış gözyaşı kanalları

7.Otoimmün koşullar: Kendi bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine neden olan hastalıklar, göz nezlesinin nadir bir nedenidir.

Bu bakımdan göz nezlesi sebepleri her hastada farklılık gösterir. Başkalarına reçete edilen ilaçlar bu nedenle kullanılmamalıdır.

Göz Nezlesi Bulaşıcı Mıdır?

Bakteri veya virüsler nedeniyle oluşan göz nezlesi oldukça bulaşıcıdır. İnsandan kişiye çok kolay bulaşır. Ancak alerjilerin neden olduğu durumlar bulaşıcı değildir.

Göz Nezlesine Karşı Evde Neler Yapılabilir?

Göz nezlesi evde nasıl geçer? Bunun için uygulanabilecek farklı yöntemler vardır. Ancak herhangi birini tercih etmeden önce doktora görünmeniz tavsiye edilir. Eğer bir şeye alerjiniz varsa cildinize uygulamamanız gerekir.

Soğuk Kompres

Göz nezlesi, göz çevresinde iltihaplanmaya neden olur. Bu rahatsız edici olabilir ve bazen acılar yaşatabilir.

Soğuk bir kompres iltihabı azaltmaya ve bu semptomları yatıştırmaya yardım edebilir. Sadece temiz bir bezi veya el havlusunu soğuk suya batırıp, fazla suyu sıkarak soğuk kompres yapmak gerekir. Daha sonra bez, birkaç dakika etkilenen gözün üzerinde tutulur.

Eğer göz nezlesinin nedeni bir enfeksiyonsa, lifi tekrar kullanmamak önemlidir. Bunu yapmak, enfeksiyonu diğer göze veya diğer ev halkına bulaştırabilir. Bunun yerine, kişi her kompres için temiz bir bez kullanmalı ve kullanılmış lifleri sıcak suda yıkamalıdır.

Nemli Bezle Temizleme

Bakteriyel göz nezlesine sahip kişiler, gözden kalın akıntı veya irin sızdığını görebilir. İrin hızla kurur ve göz kapaklarının kenarlarında bir kabuk oluşturur. Bu kabuk, özellikle sabah ilk iş olarak gözün açılmasında zorluğa neden olabilir. Kişiler göz ve kirpiklerdeki irini çıkarmak için ılık, nemli bir bez kullanmayı deneyebilir.

Ayrıca ılık bir duşun kuru kabuğu gidermeye yardımcı olabilir. Bunun dışında göz damlası da kişilere gözdeki tahrişi veya yanmayı yatıştırmak için çözüm sunabilir. Ancak bunlar doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır.

Gözlere Dokunmaktan Kaçınmak

Bakteriyel veya viral göz nezlesi gibi bazı türler çok bulaşıcıdır. Göze dokunmak, enfeksiyonu diğer göze veya diğer insanlara bulaştırabilir. Ayrıca semptomları şiddetlendirebilir. Bir kişinin örneğin temizlik yaparken gözlerine dokunması gerekiyorsa, önce ve sonra ellerini iyice yıkamalıdır. Etkilenen gözle temas etmiş herhangi bir doku, el bezi veya havluyu tekrar kullanmamak önemlidir. Bir kişi ayrıca semptomlar geçene kadar kontakt lens veya göz makyajı kullanmaktan kaçınmalıdır.

Göz Nezlesi Türleri

Göz nezlesi türleri alerjik, bakteriyel ya da alerjik kaynaklı olabilir. Eğer  konjonktivit hafif bir şekilde seyrediyorsa, antibiyotik gerekmeden ve herhangi bir komplikasyona sebep olmadan çözülebilir.. Genellikle tedavi olmaksızın 2 ila 5 gün içinde iyileşir ancak tamamen geçmesi 2 haftayı alabilir.

Doktorunuz bakteriyel konjonktivit için genellikle topikal olarak göz damlası veya merhem olarak verilen bir antibiyotik reçete edebilir. Burada kullanılan ilaçlar enfeksiyonun süresini düşürmeye, komplikasyonları azaltmaya ve diğer insanlara bulaşma riskini azaltmaya olana tanıyabilir. Antibiyotikler aşağıdaki durumlarda gerekli olabilir;

1.Akıntı ile gelen irin

2.Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde konjonktivit meydana geldiğinde

3.Bazı bakterilerden şüphelenildiğinde

Ancak ilaçlar, doktorun reçete ettiği şekilde kullanılmalıdır.

Alerjik göz nezlesi

Bir alerjenin neden olduğu konjonktivit genellikle alerjeni kişinin çevresinden uzaklaştırarak iyileşir. Bazı reçeteli göz damlaları da dahil olmak üzere alerji ilaçları ve bazı göz damlaları) de alerjik konjonktivitten kurtulma sağlayabilir.

Bazı durumlarda, doktorunuz semptomları iyileştirmek için bir ilaç kombinasyonu önerebilir. Alerjiden kaynaklanan konjonktivitiniz varsa doktorunuz yardımcı olabilir.

Viral Konjonktivit

Viral konjonktivit vakalarının çoğu hafiftir. Enfeksiyon genellikle tedavi olmaksızın ve herhangi bir uzun vadeli sonuç olmaksızın 7 ila 14 gün içinde düzelir. Ne var ki, bazı vakalarda viral konjonktivitin iyileşmesi 2 ile 3 hafta ya da daha uzun süre alabilir.

Doktorunuz, ciddi göz nezlesi formlarını tedavi etmek için antiviral ilaçları da hastalara verebilir. Hherpes simplex virüsünün veya varicella-zoster virüsünün neden olduğu konjonktivit bunlarda nbiridir. Ancak antibiyotikler virüslere karşı etkili olmadığı için viral konjonktiviti iyileştirmez.

Göz Nezlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Göz nezlesi tedavisi, doktorlardan tarafından hasta muayene edildikten sonra gerçekleştirilir. Ayrıntılı muayene ardında nedenleri ile beraber anlaşılması mümkündür. Hastanın tıbbi öyküsü, önceden ve güncel olarak kullanıldığı ilaçlar öğrenildikten sonra buna özel olarak işlemler yapılmaktadır.

İleri düzeyde göz nezlesi durumunda özel olarak damla, merhem ya da solüsyon uygulaması yapılabilir. Bunun yanı sıra antibiyotikler de aynı şekilde reçete edilebilir.

Doktor nasıl bir tedavi belirtmişse, kişiler bunlara uygun bir şekilde hareket etmelidir. Tedavi yarıda kesilmemeli ya da fazla uzatılmamalıdır. İlaçlar da reçete edildiği şekilde alınmamalıdır. Geçmemesi halinde de en kısa sürede doktora gidilmelidir.