Gizli tansiyon konusuna geçmeden önce tansiyon nedir*, belirtileri nelerdir, gizli tansiyon nasıl anlaşılır, gizli tansiyona hangi uzman doktorlar bakarlar ve hastanelerin hangi bölümleri gizli tansiyona bakarlar bunları açıklayacağımızı belirtmek istiyorum. 

Gizli Tansiyon Nedir?

Halk arasında tansiyonun düştüğünü, tansiyonunun yükseldiğini belirten konuşmalara sıklıkla şahit oluruz. Bunun yanı sıra bazı rahatsızlık veren durumlarla karşı karşıya olan ama bu belirtilerin neden olduğunun farkına varmayan kişiler de vardır. Tansiyon hastalığının dünyada her üç kişiden birini etkilediği araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Genel olarak tansiyon hastalığı yüksek ve düşük tansiyon olarak iki ayrı bölümde incelenmektedir. Ayrıca kişinin kendisinin tansiyon hastası olduğunu bilmemesi ve aniden karşılarına çıkmakta olan gizli tansiyon belirtileri vardır.   Bu durum gizli tansiyon olarak adlandırılır. Tansiyon hastalığı genelde yüksek tansiyon olarak gözlenmekte ve kronik hastalıklar sınıfına girmektedir. Kalbin vücudumuza kanı pompalamakta olan bir makine gibi çalıştığını biliyoruz. Sistolik adı verilen basınç, kalbin kanı pompalaması sonucunda damar çevresinde meydana gelen basınçtır. Bu büyük tansiyon olarak ifade edilir. Kalbin ikinci hareketinde yani gevşediğinde damar duvarında oluşturduğu basınca ise diyastolik yani küçük tansiyon adı verilir.

Gizli Tansiyon Belirtileri

Kanın damar duvarlarına yapmış olduğu basınç değerlerinin yükselmesi tansiyon olarak adlandırılır. Bu basınç yükselmesi sadece bu damarlarda meydana gelmez. Basınç yükselmesi bu damarların ulaştığı vücudumuzdaki tüm organlara geçer. Bazen bu basınç yükselmelerini vücudumuz algılayamayabilir. Bu durumda yüksek ya da küçük tansiyonu olmasına rağmen bu durumdan haberi olmayan kişiler dolaysıyla gizli tansiyon belirtilerine maruz kalmalarına rağmen bunun farkında olmazlar. Bu durum kalp, beyin ve böbreklerimiz gibi iç organlarımıza zarar verebilmektedir. Olması gereken tansiyon değerlerinin 120 ye 80 milimetre dolaylarındadır. Toplumda bu rakamlar 12/8 olarak adlandırılır.  Gizli tansiyon Belirtileri aşağıdakilerdir; Gizli tansiyon nasıl anlaşılır bunu inceleyecek olursak, hemen şunu hatırlamalıyız yüksek tansiyonların nedenleri ve dolayısıyla gizli tansiyonun var olması ve yüksek tansiyon olarak karşımıza çıkmasının nedenleri %90 ile %95 oranlarında nedenini bilemediğimiz tansiyon rahatsızlıklarıdır. Bu tansiyona esansiyel yanı nedeninin bilemediğimiz yüksek tansiyon denmektedir. Gizli tansiyon nedenlerinin ancak %5 ile %10 luk kısmının nedenleri tıp uzmanlarınca bilinmektedir. Ancak kısaca açıklamak gerekirse Gizli tansiyon nasıl anlaşılır diye bakacak olusak; gizli tansiyon belirtileri vücudumuzun bazı organlarında yoğunlaşmaktadır. Bu bölgelerin başında başımız gelmektedir. Baş ağrısı, kulak çınlamaları, görmede bulanıklık, burun içinden kan gelmesi olarak gizli tansiyon, dolayısıyla yüksek tansiyon belirtileri görülebilir. Göğüste çarpıntıların meydana gelmesi, halsizlik hissinin yoğunlaşması, aktiviteler sırasında çabuk yorulma, ayak ve bacaklarda şişkinliklerin meydana gelmesi de gizli tansiyon nasıl belli olur sorusunun bazı cevaplarından biridir. 

Gizli Tansiyon Tanısı Nasıl Konur?

Gizli tansiyonu olan hastaların, bu gizli tansiyon belirtileri uzman bir doktor tarafından öğrenildikten sonra, tanısının konulması muayene ortamında doğru bir şekilde ölçülmesi ile yapılması uygundur. Farkında olunmayan gizli tansiyonun tanısının konulması için gizli tansiyon hastası olası olan kişiye 24 saat ya da 48 saat süresince devamlı olarak ölçüm yapacak olan holter denilen aletin koluna takılması ile ölçüm değerlerinin uzman doktoru tarafından tetkik edilmesi ile belirlenir. Yukarıdaki belirtilerin hiçbirine sahip olamayan bazı hastalarda da yapılan ölçümler sonucunda tansiyon hastalığı tanısı konulabilir. Bu yüzden tansiyon ölçümlerinin düzenli bir şekilde kontrol edilmesi gizli tansiyonun tanısı için büyük bir önem taşır.

Gizli tansiyon Tedavileri Nelerdir?

Tıp otoriteleri en çok gizli tansiyon hastalarının çok ani oluşan tansiyon yüksekliklerinden korkarlar.  Bu durumlarda gizli tansiyon hastalığına ait belirtileri bilmeyen, gizli tansiyonun nasıl anlaşılacağını bilmeyen, gizli tansiyona hangi bölüm bakar sorusunun cevabını bilmeyen bu kişiler farkında olmadan aniden yüksek tansiyon ile karşı karşıya kalabilirler. Aniden ortaya çıkan bu yüksek tansiyonlar tıp bilimince komplikasyon olarak adlandırılan bazı hastalıklara yol açabilirler.  Hasta gizli tansiyon hastası olabilir ve yapılacak olan düzenli kontroller sonucunda gizli tansiyon hastası olduğu tespit edilebilmektedir. Aile hekimleri ile düzenli olarak görüşüyor ve aile hekiminize düzenli olarak gidiyorsanız orada düzenli olarak tansiyon ölçümleri yapılmaktadır. Bu durumda vücudunuzda gizli tansiyon ile ilgili bulgularınız olması durumunda bu gizli tansiyon rahatsızlığınız ortaya çıkabilir. Eğer aile hekiminize düzenli olarak gidemiyorsanız tansiyonunuzu arada bir ölçtürmeniz gizli tansiyon belirtilerinin ortaya çıkmasına yardımcı olacak ve gizli tansiyon riskinden kurtulmuş olacaksınız. Tansiyon hastalığı ciddi bir rahatsızlıktır. Bu yüzden gizli tansiyon belirtilerinin bilinmesi ve gerekli önlemlerin alınması büyük bir önem taşımaktadır. Gizli tansiyonun nasıl belli olur, gizli tansiyon nasıl anlaşılır, gizli tansiyon nedir, gizli tansiyon belirtileri nelerdir konularında aklınızdaki bazı sorulara bu yazımızda cevap bulacağınızı umuyoruz. Unutmadan şunu da belirtelim ki gizli tansiyonunuzdan şüpheleniyorsanız ve bazı belirtileri hissediyorsanız, ilk önce tam teşekküllü bir hastanenin dahiliye polikliniklerine başvurmanız gerekmektedir.  Kardiyoloji bölümleri ise tanısı konulmuş olan gizli tansiyonunuz sonucunda bu rahatsızlıktan kurtulmanız için sizi tedavi edecek ve tansiyonunuzun düzenli bir hale gelmesini sağlayacak bölümdür. Her hastalıkta olduğu gibi gizli tansiyon tanısının erken konulması, gizli tansiyon kontrolü için uygun bölüme başvurmanız ve tedavinin bir an önce başlatılması gerekmektedir. Gizli tansiyon sonrası ani tansiyon yükselmeleri sonucunda, diğer komplikasyonlara yakalanmamanın en önemli yapılacak uygulaması bu olacaktır. Tansiyon rahatsızlıklarını önemseyiniz ve hayatınızı daha yaşanabilir bir hale getiriniz. Kalın sağlıcakla Yüksek tansiyonunuz var mı? Bu belirtiler yüksek tansiyon habercisi.