Gıda Zehirlenmesine Ne İyi Gelir?

Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir? Şeklinde bir soru yöneltmişseniz muhtemelen tüketmiş olduğunuz besinlerle ilgili bir zehirlenme durumu içerisindesinizdir demektir. Gıda zehirlenmesi nedir? Gıda zehirlenmesi ne kadar sürede belli olur? Gıda zehirlenmesi olup olmadığı nasıl anlaşılır? Gıda zehirlenmesi sebepleri nelerdir ya da gıda zehirlenmesi için evde ne yapılır gibi sorularınızı yanıtlamış olduğumuz bu makalemizde son derece ciddi bir konu olan gıda zehirlenmesini ele alacağız.

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Gıda zehirlenmesi nedir? Nasıl meydana gelir? Diye soracak olursanız bu durumun tüketmiş olduğunuz bozuk gıdalardan ileri geldiğinden söz etmek mümkün olacaktır. Yani gıda zehirlenmesi konusunu kısaca açıklayacak olursak bir takım bozuk gıdaların mide ve bağırsaklarda oluşturduğu düzensizlik ve kötü etkidir şeklinde bir tanım yapmak doğru olacaktır.

Gıda Zehirlenmesi Kaç Günde Belli Olur?

Gıda zehirlenmesi kaç günde belli olur konusu bazı kişiler için kafa karıştırıcı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü genel olarak insanların tek çoğundaki algı herhangi bir gıda zehirlenmesi durumu söz konusu olduğu zaman bu rahatsızlığın bir anda ortaya çıkma süresinin çok kısa bir zaman olarak düşünülmesidir. Yani bozuk bir gıdayı tükettikten hemen sonra kusma ya da ishal gibi belirtilerin meydana gelmesi beklenir. Ancak gıda zehirlenmesi durumunda yiyeceklerin sindirilmesi ve bağırsaklarda toplanması belli bir zaman alacağı için bu rahatsızlığın ortaya çıkması için de en az 2 ya da 3 gün gibi bir zaman zarfından söz etmek mümkün olacaktır.

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

Gıda zehirlenmesi belirtileri nelerdir? Konusu kesinlikle göz ardı etmemeniz gereken bir konudur. Neden diye soracak olursanız bu konu son derece ciddi ve ölümcül sonuçlar meydana getirebilecek olan bir durum olarak son derece büyük bir önem arz eder. Gıda zehirlenmesi belirtileri şu şekildedir;

  • Şiddetli bir mide bulantısı eşliğinde kusma ve karın ağrısı     
  • Aşırı derecede halsizlik      
  • Kanlı dışkı çıkartma      
  • Yüksek ateş    
  • Üşüme ve titreme      
  • İshal         
  • Kaslarda ağrıların meydana gelmesi

Gıda ya da besin zehirlenmesi şeklinde anılan bu hastalığın seyrinde ilk olarak aşırı derecede şiddetli bir mide bulantısı ve kusmadan söz etmek mümkün olacaktır. Genel olarak besin zehirlenmesi gibi bir durum söz konusu olduğu zaman kişinin kusması daha çok tercih edilen bir durum olarak karşımıza çıkar. Bunun esas nedeni ise bozuk olan gıdanın mideden direkt olarak dışarı atılması gerektiği olacaktır. Hatta gıda ya da ilaç zehirlenmesi gibi bir durum söz konusu olduğu zaman İnsanların genel olarak boğazına parmak sokarak kendisini kusturmaya çalıştığını görmekteyiz.

 Bozuk gıdaların mideye inmiş olması yoğun ve şiddetli bir karın ağrısına da neden olacaktır. Aynı zamanda yüksek ateş de Gıda zehirlenmesinin olmazsa olmazı bir durumdur. Ancak gıda zehirlenmesi belirtileri arasında en tehlikeli olan durumlardan biri nedir diye soracak olursanız buna dışkıda kan görme diyebiliriz. Eğer ki böyle bir durumda dışkıda kan görmüşseniz çok acil bir şekilde hastaneye ulaşım sağlamak durumunda kalacaksınız. Ölümle bile sonuçlanabilecek bir durum olan kanlı ishal kesinlikle durumun ciddiyetinin bir göstergesi olarak karşımıza çıkar. Ve maalesef ki bu durum evde kendi kendinize çözebileceğiniz bir sorun değildir. Bu sebepten dolayı dışkıda kan görmüşseniz hemen en yakın hastanenin acil servisine müracaat etmeniz gerekli olacaktır.

Gıda Zehirlenmesine Evde Ne Yapılır?

Gıda zehirlenmesine evde ne yapılır? Konusuna gelecek olursak bu konu ile ilgili olarak en çok merak edilen konular arasında; gıda zehirlenmesine süt iyi gelir mi? Ya da Gıda zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya gelmiş olan bir insan süt ya da süt ürünleri tüketirsek ne olur? Gibi bir soru pek çok kişi tarafından gündeme getirilmektedir.  

Gıda zehirlenmesi durumunda genel olarak süt ve süt ürünlerinden biraz olsun uzak durmak gerekli olacaktır. Ancak bu aşamada yoğurt tüketmek son derece etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Bunun nedeni ise yoğurdun içinde bulunan probiyotiklerin bakterilerle mücadele halinde olması ve son derece güçlü bir etkiye sahip olmasıdır. Üstelik bol bol sıvı tüketimi yapmak da gıda zehirlenmesi için oldukça önemli bir çözüm yoludur.

 Zehirlenen kişi ne yemeli ya da ne yememeli diye soracak olursanız ilk olarak zehirlenen bir kişinin yememesi gereken şeylerden biri yağlı gıdalardır diyebiliriz. Çünkü bu durumda zaten midesi bulanan bir insan bir de yağlı bir gıda tükettiği zaman çok daha büyük bir mide sorunu ile karşı karşıya gelebilir.

 Gıda zehirlenmesinde kusmak doğru mu şeklinde de pek çok soru söz konusu olmaktadır. Gıda zehirlenmesi gibi bir sorunla karşı karşıya gelmiş olan bir kişinin bilinçli olarak kusturulması son derece önemli bir kurtarıcı durumdur. Ancak gıda zehirlenmesi yaşayan bir kişinin bilinci yerinde değilse bu kişinin kusturulması pek de doğru olmayabilir. Çünkü kişinin bilinci yerinde olmadığı için kusarken boğazına ve genzine kusmuk kaçarak boğulma gibi bir risk de söz konusu olabilir. Bu sebepten dolayı zehirlenme durumunda bir kişinin kusturulması vücuttan bu zehri atmak için doğru bir yöntem olsa bile bilinci yerinde olmayan yani baygın olan bir kişinin kusturulması daha kötü sorunların yaşanmasına neden olacağı için yanlış olacaktır.

Gıda Zehirlenmesinde Mide Yıkanır Mı?

Gıda zehirlenmesinde mide yıkanır mı? Konusu da gıda zehirlenmesi yaşayan kişilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alan bir husustur. Çünkü genel olarak insanların mide yıkanması gibi bir durum söz konusu olduğu zaman bu konuya son derece mesafeli baktıklarından söz edebiliriz. Gıda zehirlenmesi durumunda mide yıkanması şart değildir? Ancak gıda zehirlenmesinin türü ve şiddeti de bu konuda belirleyici bir etken olarak karşımıza çıkar. Eğer ki toksit bir gıda zehirlenmesi söz konusu ise ya da kimyasal veya ilaç zehirlenmesi durumu ile karşı karşıya kalınmışsa kesinlikle mide yıkaması bu konuda en önemli tedavi yöntemlerinden biri olacaktır diyebiliriz.