Entübe Ne Demek?

Entübene demek? Sorusu, son zamanlarda bu durumda olan hastalar tarafından sıklıkla araştırılan bir konu olmuştur. Solunum yollarında sorun olan hastalar, nefes alamamaları durumunda; endotrakeal tüp yolu ile solunum aşılaması almaktadır. Endotrakeal tüp kullanımı ise, yalnızca alanında uzman olan doktorlar tarafından uygulanmaya devam etmektedir. Bu anlamda uzman olmayan herhangi bir kişinin, bu tüpleri kullanması kesinlikle mümkün değildir.

Solunum yetmezliği, çok ciddi ve riskli bir hastalık türüdür. Bu nedenle, yapılacak olan bütün işlemlerin de profesyonel kişiler tarafından doğru bir biçimde uygulanmaya devam ediyor olması gerekmektedir. Aksi takdirde, yapılan işlemler herhangi bir işe yaramayacağı gibi; ileri vadede daha büyük sorunların ortaya çıkması da söz konusu olacaktır. Bu nedenle, Entübe hastalarının; uzmanlar tarafından kontrol edilmeye devam etmesi de çok önemli bir husus olacaktır.

Entübe Olan Hastalara Ne Olur?

Entübe olan hastalara ne olur? Sorusu da birçok kişinin sıklıkla araştırmaya devam ettiği konular arasında yer almaktadır. Entübe tüpleri, ses tellerinin içinden geçirilmektedir. Bu nedenle, entübe olan herhangi bir hastanın konuşması ya da yutkunması mümkün değildir. Bu durumda olan hastaların büyük bir kısmının bilinci açık olmadığı için, hastalarla iletişim kurmanız ya da sohbet etmeniz de kesinlikle mümkün olmayacaktır. Aynı durum, hastaların beslenmesi için de geçerli olacaktır.

Entübe edilen hastaların yemek yemesi de mümkün olmayacaktır. Bu nedenle, beslenmelerinin serum ve ilaç yoluyla yapıldığı da verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Riskli bir süreçten geçen entübe hastalarının, profesyonel kişilerden tıbbi yardım alması çok önemlidir. Üstelik, entübe tüplerinin bütün hastanelerde bulunması da pek mümkün olmayabilir. Bu nedenle, tam teşekküllü bir üniversite hastanesine gitmenizde fayda vardır. Bu sayede, uzman doktorlardan ve entübe tüplerinden yararlanmanız da mümkün olacaktır.

Entübe Hastaları İyileşebilir Mi?

Entübe hastalarının iyileşmesi mümkün müdür? Soruları da sık sık araştırılmaya devam eden bir konudur. Entübe hastalarının entübasyon sürecinden geçmesinde en büyük sebep, solunum yetmezliği ile karşı karşıya kalmaları olarak bilinmektedir. Entübe hastaları, uzun süre entübasyon sürecinden geçmelerinin ardından, solunum yetmezliği durumundan kurturabilirler. Bu durumda olan bazı hastaların, iyileşmesi mümkün olurken; çok ciddi bir solunum yetmezliği ile karşı karşıya kalan hastaların iyileşmesi pek mümkün olmayabilir. Özellikle de solunum tedavisi olmak için geç kalan herhangi bir hastanın, bu süreçten sağlıklı çıkması diğerlerine nazaran daha zor ve meşakkatli bir süreci kapsayabilir. Bu nedenle, en kısa süre içerisinde tam teşekküllü bir hastaneye gidilmesinde fayda olacaktır

Entübe Hastaları Ne Kadar Sürede İyileşir?

Entübe hastaları ne kadar sürede iyileşir? Gibi sorular da internet üzerinden sıklıkla araştırılmaya devam eden konulardan bir tanesi olarak bilinmektedir. Entübe hastalarının iyileşme süreci ile ilgili kesin bir süreç ya da tarih verilmesi kesinlikle mümkün değildir. Hastaların tedavi ve iyileşme süreçleri; tamamen hastalığın seyrine ve hastanın bünyesine bağlı olarak değişiklik göstermeye devam etmektedir.

Bazı entübe hastaları, çok hızlı bir şekilde iyileşme göstermeye devam ederken, bazı hastaların ise; bu süreci daha zor atlattığı da verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Bununla beraber, entübe işlemi sonrasında hiç iyileşme gösteremeyen hastaların varlığı da mevcuttur. Bu nedenle, entübasyon işleminin iyileştirme süresi ile ilgili kesin bir tarih verilmesi mümkün değildir. Ancak, doktorlar; hasta ile ilgili bütün tetkikleri yaptıktan ve durumu gözlemledikten sonra; öngörülerini paylaşabilir. Aksi takdirde, hastanın durumu ile ilgili bilgi sahibi olunması kesinlikle mümkün olmayacaktır.

Entübe Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Entübe hangi hastalıklarda uygulanır? Diye merak ediyorsanız, bu işlemin yalnızca solunum yetmezliği durumu ile karşı karşıya gelen hastalarda uygulandığını bilmenizde fayda vardır. Özellikle de Türkiye’de yaygınlaşan, koronavirüs nedeni ile birçok hastaya entübasyon işleminin uygulandığı ve bu sayede iyileşme gösteren hastaların günden güne çoğaldığı da verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Koronavirüs sebebi ile hastaneye müracaat eden ve entübeye giren hastaların bazıları iyileşme gösterirken, bazı hastaların ise iyileşemediği verilen bilgiler arasında yer almaktadır. Entübe hastalarının, bu durumdan kurtulabilmesi için; bir süre, nefes alma için destek alması gerekmektedir. Bu nedenle, entübenin hemen etki etmesi ve hastaları bir anda iyileştirmesi mümkün değildir. Bu sürecin gerçekleşmesi için, doğru bir tedavi uygulanmasının yanı sıra biraz zaman geçmesi gerekmektedir.

Entübasyon Riskli Midir?

Entübasyon riskli midir? Sorusu da hastaların merak ettiği konular arasında yer almaya devam etmektedir. Tıbbi işlemlerin tamamında, belirli bir oranda risk bulunmaktadır. Bu nedenle, entübasyon işlemine de 0 riski vardır denmesi mümkün olmayacaktır. Üstelik, entübe işlemini; uzman bir doktor uygulamazsa, risk durumunun daha fazla olması da söz konusu olabilir. Bu işlem yapılırken, solunum borusunun ses tellerinin içerisinden geçirildiği bilinmektedir. Yani, entübasyon işleminin; tıbbi müdahale gerektirdiği bilinmektedir. Entübasyon işlemi, yalnızca hastanelerin ilgili birimlerindeki uzman doktorlar tarafından uygulanması gereken zor ve meşakkatli bir işlemdir. Bu işlemin uygulandığı esnada ortaya çıkabilmesi mümkün olan bazı travmatik durumlar ise, şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Trakea travması   
  • Sesin kısılması       
  • Dil, diş, ağız ve gırtlak bölgesinde oluşabilecek travmatik durumlar        
  • Boğaz ağrısı      
  • Pnomöni      
  • Entübasyon esnasında, küçük ya da büyük fark etmeksizin tükürün benzeri sıvıların aspire edilmesiyle oluşan riskli durumlar

Yukarıda verilen hususlar, entübasyon işlemi yapılırken, karşımıza çıkan travmatik durumları oluşturmaktadır. Bu durumda olan hastaların, taş teşekküllü hastanelere giderek; uzman doktorlara muayene olması çok önemlidir. Aksi takdirde, farklı problemlerin ortaya çıkması ve iyileşme süresinin kısalması da söz konusu olabilir.

Entübasyon Sonrasında Neler Olur?

Entübasyon sonrasında oluşan komplikasyonlar da hastalar tarafından sık araştırılan konular arasında yer almaya devam etmektedir. Bu işlem sonrasında, bazı hastaların bilinci yerinde olurken; bazı hastaların ise, bilincini kaybettiği bilinmektedir. Ancak işlem bittikten sonra, hastanın herhangi bir ağrı hissetmediği bilinmektedir. Doktorlar, entübasyon sonrası sürecin de yapılan işlem kadar önemli olduğunu her fırsatta vurgulamaya devam etmiştir. Bu nedenle, söz konusu işlemleri yaptırmanızın ardından, doktorunuzun belirlemiş olduğu hususların dışına çıkmamanızda fayda vardır.