Elastografi, ultrasonografi ses dalgaları ile çalışan radyasyon içermeyen, kolay ve ucuz bir görüntüleme yöntemidir  Ultrason elastografi yumuşak dokuların esnekliği ve elastikliği hakkında bilgi veren yeni bir ultrasonography tekniği olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ultrason elastografi tekniği hekimlere biyopsi kararı verdirme konusunda normal ultrasonografiye göre çok daha fazla bilgi vermektedir. Elastografi tekniğinde birbirine komşu doku bölgelerinde veya problem olan dokuda işaretlenen İki nokta arasındaki mesafe ultrasonik enerjinin uygulanmasından önce ve sonra ölçülmektedir. Böylece tümörün yapısı hakkında bilgi sahibi olunmaktadır. Bu uygulama sayesinde ultrasonun duyarlılığı artırılarak gereksiz biyopsi analizleri azaltılmış olmakta ve hastaların ekonomik yükünün azaltılmasına sebebiyet vermektedir.  

Elastrografi Muayenesi:

Elastografi dokuya ses dalgaları göndererek ya da dokuda baskı oluşturarak doku sertliğinin ölçülebildiği ultrasonografi yöntemidir. Elastogragi sonuçlarına göre hastaya tanı koymak için uzman hekim dokudaki sertlik derecesini objektif olarak değerlendirerek, vücudun elastografi yapılan bölgesindeki kitlenin iyi huylu ya da kötü huylu olduğunu tahmin edebilir. Kısacası dokunun sertlik ölçümü ile bölgedeki dokunun iyi ya da huylu bir tümöre sahip olup olmadığının tespitinde kullanılan gelişmiş bir ultrason yöntemidir. Genellikle habis yani kötü huylu olduğu düşünülen kanserler sert kıvamda, iyi huylu düşünülenler ise yumuşak kıvamdadırlar. Ultrason elastografi genellikle akciğer, tiroid ve meme kanserlerinin tespitinde kullanılmaktadır. Tiroit ve meme kanserlerinde yumuşak dokusunun yanında olağanüstü sertlikler tespit edilmesi kötü huylu kanserlerin belirtileri olarak algılanabilmektedir. Eğer kitle yumuşak bir dokuda ise iyi huylu bir tümör olarak belirlenebilmektedir. Elastgrofi yöntemiyle ciğerlerde kontrol edilen ise, yumuşak ya da sert doku oluşumu değil ciğerlerde siroz gelişiminin değerlendirilmesi olmaktadır. Elastrografi sonuçları uzman hekimin tanı ve tedavisini yapabilmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Bu elastografi uygulaması ile tanının çok açık bir şekilde konulması ve tedavinin buna göre yönlendirilmesi önem taşımaktadır. Elastografi yöntemi, uygulama yapılan kişiye hiçbir rahatsızlık vermemekte ve tanısal ultrasonografi seansında yapılan çok pahalı olmayan, uygun bir tanı yöntemidir.

Elastografi Görüntüleme

Yumuşak dokuların esneklik özelliklerini inceleyen tıbbi görüntüleme yöntemine elastgrafi adı verilmektedir. Elastografide de kullanılan yöntem ultrason yöntemidir. Prensip olarak ultrason prensibini kullanır, elastografi görüntüleme yöntemi. Dokunun elastikiyet seviyesini yani dokunun herhangi bir basınç altında esneyip esnemediğinin dolayısıyla ne kadar yumuşak ya da sert olduğunu tespit eden bir görüntüleme yöntemidir. Bu belirlendiğinde dokunun sağlıklı olup olmadığı hakkında Elastografi görüntülemesini inceleyen hekime spesifik bir bilgi vermektedir. Sertlik ve yumuşaklık tespitleri inceleme yapılan bölgedeki tümörün iyi veya kötü huylu oluğu hakkında bilgiler verir. Bu bilgiler hekim için çok önemli bilgilerdir. Örnek vermek gerekirse, hastalıklı olan bir karaciğer sağlıklı dokudan, meme kanserli tümör ise çevresindeki dokulardan daha sert olarak görüntülenmektedirler. Bu durumda kanser riski taşıyan organlarımızda daha ayrıntılı bir tanının konulmasına ve buna uygun olarak tedavi yöntemlerinin uygulanmasına olanak tanınmaktadır. İlerlemeden müdahale edilebilecek olan kanser risklerinin tanı ve tedavisinde kullanılmakta olan elastografi görüntüleme çok büyük bir önem taşımaktadır. Kanserden değil, geç kalmaktan kork”. Sözünün doğruluğunu bu tip yöntemler kullanarak doğrulamalıyız.