Egzama Nedir?

Egzama, bir diğer adıyla atopik dermatit, ciltte kuruluğa, kaşıntıya, pul pul dökülmeye neden olan kronik bir hastalıktır. Genellikle el, yüz, ayak gibi bölgelerde görülebilse de vücutta herhangi bir bölgede egzamaya rastlamak mümkündür. Nedenleri tam olarak bilinemese de birçok faktörün egzama gelişimine zemin hazırladığı düşünülmektedir. Her yaşta ve her cinsiyette görülebilen atopik dermatit ciddi bir hastalık değildir, kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. 

Egzama Nedenleri Nelerdir?

Egzama nedenleri diğer tüm hastalıklarda olduğu gibi genetik ve çevresel faktörler tarafından kontrol edilmektedir. Genetik olarak alerjik bir cilt yapısına sahip olan kişilerde, alerjiye bağlı olarak egzama gelişme olasılığı daha yüksektir. Bunun yanında stres, ciltte kuruluğa neden olan sabun, deterjanlar, parfüm ve diğer temizlik ürünleri de egzama nedenleri arasında sayılabilmektedir. Özellikle çocuklarda yüksek ateşli hastalıklar sonrasında egzama görülme olasılığı daha da artmıştır. 

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri, kişiden kişiye ve hastalığın görüldüğü bölgeye göre değişmektedir. Bebekler ve küçük çocuklarda genellikle dirsek, saç, yüz bölgelerinde görülen atopik dermatite, gençlerde ve erişkinlerde el, ayak ve yüz bölgelerinde karşılaşılır.  Egzamanın en sık görülen belirtileri arasında kuruluk, kaşıntı, yanma hissi yer almaktadır. Cilt üzerindeki lezyonlar ilk etapta içi su dolu küçük kesecikler şeklindedir. Zamanla bu kesecikler patlayarak kurur, kepeklenmeye ve pul pul dökülmeye ve kaşıntılara neden olur. İlerleyen dönemlerde ve hastalığın görüldüğü bölgeye bağlı olarak kaşıntılar uykudan uyandıracak kadar rahatsız edici seviyede olabilir. Cildin kuruyarak dökülmesi, deri üzerini enfeksiyonlara açık hale getirir. Bu nedenle egzama hastalarında cilt enfeksiyonlarının görülme olasılığı daha fazladır. 

Egzama Nasıl Geçer?

Egzamanın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte, belirtilerden kurtulmak için uygulanacak en önemli nokta, kuruluğa ve kaşıntıya neden olabilecek etkenlerden uzak durmaktır. Uzman doktora danışarak verdiği önerilere uyup ilaç tedavisini aksatmamak şikayetlerin azalmasına yardımcı olacaktır.  Egzamalı ciltler normalden daha kuru olduklarından bulundukları ortamın nemli olmasına ve yüksek sıcaklıkta olmamasına dikkat edilmelidir. Bunun yanında uzun süreli sıcak duşlar, egzama gelişimini arttıracağından sıcak duşlar yerine ılık ve kısa süreli duşlar egzamalı hastalara önerilmektedir.  Cildi kurutacak sabun ve diğer temizlik ürünlerinden uzak durulmalı, yüz ve vücut temizliği için nötral pH’lı sabunlar tercih edilmelidir. Günlük yeterli miktarda su içmek, cildi nemlendirmek ve sağlıklı beslenmek de egzamaya bağlı gelişen kuruluğun azalmasına yardımcı olur.  Atopik dermatit genellikle alerjik kişilerde daha sık görüldüğünden bu hastaların alerjiye neden olan etkenlerden uzak durması gerekir.  Tüm bunların yanında şikayetler başladığında hastalığın daha kolay hafifletilebilmesi için uzman bir dermatoloğa görünmekte fayda vardır. Yapılacak ilaç tedavisiyle birlikte egzamanın belirtileri azaltılır, egzamaya bağlı olarak enfeksiyon gelişimi önlenmiş olur.