Doktor maaşı Neye Göre belirlenir?

Doktor maaşı ile ilgili bu yazıya başlamadan evvel belirtmek istediğimiz en önemli cümle şudur: “Hekimlik Para ve maddiyat için yapılacak olan bir meslek değildir.” Ancak doktor maaşının iki ana bölümden oluştuğunu söylemek gerekmektedir.   Bu iki ana bölüm olarak çalışmakta olduğu sağlık kurumundan almış olduğu maaşını ve buna ilaveten döner sermayeden kendisine düşen payı belirtmeliyiz. Altı yıllık zorlu bir tıp fakültesini bitirerek hekimlik hayatına başlayan bir doktor anlaşmış olduğu özel hastane, Üniversite Hastanesi, Devlet hastanesinden belirli bir maaş almaya hak kazanmaktadır.  Doktorun almış olduğu bu maaşının yanı sıra ayrıca çalışmakta olduğu kurumun döner sermayesinden de bir payı bulunmaktadır. Doktorun almış olduğu maaş; bitirmiş olduğu tıp fakültesinden sonra gerçekleştirmiş olduğu uzmanlık sınavı başarılarına, çalışma süresi ile ilgili olarak edinmiş olduğu tecrübelerine göre değişiklikler göstermektedir. Pratisyen bir hekim maaşı ile uzman bir doktorun maaşları arasında, doçent ve profesörlük unvanı almış olan bir doktorun diğer doktorlardan daha yüksek maaş almalarının hayatın gerçeklerine uygun düşen farklılıklar taşıyacağı bir gerçektir. Ayrıca konusunda uzmanlık ve diğer unvanlarının yanı sıra özel yetenekleri ile öne çıkmayı başarmış doktorların maaşlarının da diğerlerine göre yüksek olması da ayrı bir gerçekliktir.  

Döner Sermaye Nedir? Doktor Maaşına Nasıl Etki Eder?

Bilindiği gibi birçok tipte sağlık kuruluşu yapılanması oluşmuş ve bu yapılanmalar sonrası faaliyetlerini sürdüren hastanelerin vermiş olduğu hizmetler farklılıklar göstermektedir. Dolayısıyla bu hastanelerde görev yapmakta olan doktorların maaşları da bazı farklılıklar göstermektedir. Döner sermayeyi, hastanenin (sağlık kuruluşunun) fiziki, teknik, maddi konularda yapmak zorunda kaldığı giderlerinin gelirlerinden düşüldükten sonra kalan miktarıdır diye kabaca açıklayabiliriz. İşte ortaya çıkan bu + miktarın eşit ve bazı kurallara göre hastanede çalışmakta olan doktorlara pay edilmesi sayesinde, doktorlar maaşlarının yanı sıra artı bir gelire de sahip olabilmektedirler. Bu payın doktor maaşına eklenmesi ile yıllık bazda yapılan hesaplamalarda doktor maaşımın aylık miktarı net olarak ortaya çıkabilmektedir. Ancak; bazı hastanelerde bu döner sermaye payı oldukça yüksek olmakla beraber, her işletmede olduğu gibi bazı hastanelerde oldukça düşük olabilmekte veya zarar gösteren sağlık kuruluşları da bulunmaktadır. Böyle bir durumda doktor maaşı sadece doktor ile hastane arasında yapılan aylık maaş ile sınırlı kalabilmektedir.  

Döner sermaye Payı Doktorlara Nasıl Dağıtılır?

Döner sermaye payının doktor maaşına eklenmesi için her sağlık kuruluşunun ayrı uygulamaları bulunmaktadır. Önemli olan kriterlerden en önemlisi uzmanlık ve elde edilen profesörlük, doçentlik, uzmanlık gibi unvanların mevcudiyetidir. Bu uzmanlıkların yanı sıra hizmet verilen hasta sayılarının da önemli bir paydası bulunmaktadır. Hasta sayısı belli bir öncelik olarak görülse de, bazı uzmanların yetenek ve becerileri ile birçok diğer doktorun yapamayacağı bazı operasyonları yapabilme kabiliyetleri söz konusu olduğunda hasra sayısı rakamları ikinci plana düşebilmektedir.  

Pandemide Doktor Maaşı:

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminde de görüldüğü gibi doktorlarımız ve sağlık elemanlarımız oldukça büyük fedakarlıklar yaparak, canları pahasına toplumumuza hizmet vermeye devam ettiler.  Yazımızın başlangıcında belirtmiş olduğumuz gibi doktorluğun sadece maddi yönlerden yapılması gereken değil, asıl önemli olanın etik değerler ile halka hizmet vermek olduğunu sağlık çalışanlarımız gösterdiler. Bu gibi halk sağlığını ilgilendiren pandemi dönemlerinde, yöneticilere ve devlet otoritelerine önemli görevler düşmektedir. Bu konuda birçok değişiklik ve iyileştirmeler yapılarak doktorların bu fedakarlıklarının ödüllendirilmesi yoluna gidildiğini hep birlikte gördük. Bu iyileştirmelerin 2022 Yılında da bazı somut adımlar atılarak daha iyi hale getirilmesi ile doktorların hayat standartlarını daha iyiye götüreceği kuşkusuzdur. Bu şekilde daha mutlu ve huzurlu olarak çalışma imkanına kavuşacak olan doktorlar, halk sağlığı ile ilgili daha efektif ve etkili olabilecekler ve bu durum ülke için top yekûn bir iyileşme ve güzelleşmeye neden olacaktır.  

Doktor, Çocuğu Doktor Olsun İster mi?

Hayatımız boyunca karşılaştığımız birçok doktor tanıdığımıza yukarıdaki soruyu sorma ihtiyacını duymuşuzdur. Bu sorunun genel cevabı olmasa da birçok doktor, çocuğunun kendisi gibi doktor olmasını istemektedir. Bunun ana sebebi mesleklerinin direkt olarak insan hayatına dokunan şerefli bir meslek olmasıdır. (Diğer mesleklerin de önemli ve şerefli meslekler olduğunun altını da çizmek isteriz) Tabiidir ki Türkiye şartlarında belirli bir hayat standardına sahip oldukları da ayrı bir gerçekliktir.  

Doktor Maaşı Hangi Kriterlere Göre Belirlenir?

Doktor maaşı yukarıda belirtmiş olduğumuz kriterlere göre belirlenmektedir. Bu kriterleri sıralarsak aşağıdaki durumlar öne çıkmaktadır: Doktorun Mezuniyet süresi (Tecrübe)
  • Uzmanlık Durumu Unvanı (Uzman, Doçent, Profesör)
  • Uzmanlığı ile ilgili Spesifik Beceri ve Yetenekleri (Bazı operasyonları yapmaktaki üstün başarıları ve tecrübesi)
  • Görev yapmakta olduğu sağlık kuruluşunun döner sermayesinden payına düşen miktar. (Bu döner sermaye miktarı hastanenin karlılık durumuna göre farklılıklar gösterebilmektedir)  
  • Ülke Sağlık Otoritesinin koymuş olduğu yönetmelik ve kanunlar.
Yazımızı bitirirken şunu belirtmek isteriz: Her mesleğin olduğu gibi doktorluk müessesi de şerefli bir meslektir. Diğer birçok meslekten farklı olan en önemli özelliği yapılan bu meslekte direkt olarak insan hayatının söz konusu olmasıdır.   Kızımızı Ne Doktorlar, Mühendisler İstedi de Vermedik; Canımızı emanet ettiğimiz doktorlarımızın gelirleri ile ilgili olarak tartışmaktansa onların yapmış olduğu fedakarlıkları ve mesleklerinin, bizler ve toplumumuz için ne kadar değerli olduğunu ön plana çıkarmamız, daha akılcı ve rasyonel bir bakış açısı olacaktır. Hani halk arasında kızlarını öven annelerin dediği gibi” kızımı ne doktorlar ne mühendisler istedi de vermedik” şeklinde bir söz vardır ya, o sözde övdüğümüz kızımızın yanı sıra övgüyle bahsettiğimiz doktorlarımıza daha saygılı ve sevecen bir yaklaşımla yaklaşmamız gerektiğini hiçbir zaman unutmamalıyız. Her konudaki uzman doktorlar ile temasa geçmek için www.doktorbul.com web sitemizi ziyaret edin, randevu alın ve tedavilerinizi gerçekleştirin. Kalın Sağlıcakla.