Doğum Sonrası Depresyon Nedir?

Doğum sonrası depresyon ya da halk arasındaki tabiri ile lohusalık depresyonu tıp dilinde ise pospartum depresyonu nedir? Annenin bebeğini kucağına aldıktan sonra yaklaşık olarak 15 ile 20 gün sonra ortaya çıkabilen bir durumdur. Annenin vücudunda meydana gelmiş olan bazı hormonsal değişikliler sonucunda, bebeğe bakma isteğinin azalması, sürekli bir huzursuzluk ve agresiflik içinde bulunması ve mutsuzluğunun yüzüne bakınca net olarak anlaşabildiği bir depresyon hali olarak kısaca tanımlanabilir.  Hatta bazı durumlarda fiziksel olarak bile yüzünde bazı değişiklilerin meydana geldiği gözlemlenebilmektedir.

Doğum Sonrası depresyon belirtileri Nelerdir?

Annenin çocuğunu kucağına aldıktan 15 ile 20 günlük bir süre sonra ortaya çıkabilen bu doğum sonrası depresyon sırasında, annedeki tahammülsüzlük durumunu, agresifliği, her şeyden huzursuz ve mutsuz olduğunu, gözlemlemek doğum sonrası depresyon belirtilerinin başlıcaları olarak karşımıza çıkabilmektedir. Anne sanki bir yas tutma haline gelmekte ve sanki hayatında çok kötü bir şey olmuş gibi davranmaya başlamaktadır. Annede sıklıkla görülen doğum sonrası depresyon belirtileri içerisine annenin iştahsızlığını en başlara koyabiliriz. Doğum sonrası depresyonu içerisine girmiş olan anne bebeğe süt vermekten, onu emzirmekten kaçınabilir bir hale gelebilmektedir aynı zamanda. Bu ve buna benzer bazı değişik davranış biçimlerine girilmesi, annenin doğum sonrası depresyona girdiğini gösteren en önemli bulgular ve doğum sonrası depresyon belirtileridir. Uykusuzluk çekilmesi ve uyku düzeninde çok büyük değişiklikler yaşanması da doğum sonrası depresyon belirtilerinden birisidir. Annenin kendine ve bebeğine zarar verme isteklerinin oluşmasına kadar giden zihinsel düşünceler içerisine girmesi ayrı ve çok önemli bir doğum sonrası depresyon belirtişe olarak kabul edilmektedir. Kendi annesi ya da eşinin annesi ve aile büyükleri ile devamlı bir tartışma ve kavga içine girme hissine sahip olmak ise bir başka doğum sonrası depresyon belirtisi olarak kaydedilen bir nedendir.

Doğum Sonrası depresyona Yol Açan Nedenler

Doğum sonrası depresyona yol açan nedenlerin en başında ve klinik tanılarda ortaya çıkanın, annenin adaylık sürecinden doğumun gerçekleşmesi süresine kadar geçen süre içirişinde, vücudunda meydana gelen ani hormonsal değişiklikler sayılabilmektedir. Aynı zamanda doğum sonrası depresyona yol açan depresyon nedenleri arasında anne adayının artık eşi ve yakınları tarafından daha az sevildiğine dair bazı düşüncelere sahip olabilmesidir. Bu sevilmeme hissi, artık sevdiklerinin kendisine iyi davranmadıkları düşüncesi zihnini devamlı kurcalamaktadır. Doğum sonrası depresyon nedenlerinin başında çevresindeki kişilerin kendisini artık yeteri kadar sevmedikleri düşüncesi çok önemli bir konudur. Doğumdan hemen sonra aile büyüklerinin bebek bakımı ile ilgili olarak devamlı bir yarış halinde olmaya çalışmaları ve anneyi yok sayarak bazı kararlar vermeye çalışmaları da doğum sonrası depresyonun nedenlerinden birisi olarak toplumumuzda sıklıkla karşımıza çıkabilen bir durumdur.

Doğum Sonrası Duygu Durumlarında Görülebilecek Değişiklikler

Annenin, doğum sonrası depresyona girmesi durumunda, artık eskisi kadar mutlu ve neşeli olmadığı, her şeyden hemen alındığı, her konuda kendisi ile ilgili olup olmadığına bakmaksızın üzüntü hissine kapılması, artık daha değersiz ve işlevsiz olduğu, işe gidemeyip sadece bebek bakımını üstlenen bir etkisiz eleman olarak kendisini görmesi, arkadaşları geceleri dışarı çıkıp eski hayatlarını sürdürürken kendisinin bunları yapamadığı için artık hayatının hep böyle süreceğini düşünmesi ve sürekli bir hüzün içerisinde olması, eskiden giydiğinde kendisine yakışan giysilerinin artık yakışmadığı ve çirkin ve şişman bir kadın olduğu gibi çeşitli hislere sahip olmaktadırlar. Bütün bu duygu ve düşünce değişiklikleri doğum sonrası depresyon sonucunda ortaya çıkan bazı duygusal değişiklikleri göstermektedir. Anne adeta bir yas tutma dönemine girmiş ve duygularını ifade etmesi oldukça depresif olarak ifade etmeye başlamıştır. Neden? Çünkü anne doğum sonrası depresyon içerisindedir.

Doğum Sonrası Depresyon Ne kadar Sürer?

Doğum sonrası depresyona giren annenin bu doğum sonrası depresyondan çıkması kendi bilgi ve bilinç düzeyi ile çok alakalı olduğu gibi burada çevresindeki insanların da özellikle eşinin yani bebeğin babasının da rolü oldukça fazladır. Bu insanlar, doğum sonrası depresyona girmiş olan anneye ne kadar bilinçli ve sevecen davranırlarsa kişinin doğum sonrası depresyondan çıkma süresi de o kadar çabuk olacaktır. Tabiidir ki bir uzman psikolog yardımı ise en önemli süre kısaltma yöntemi olacaktır.

Doğum Sonrası Depresyonu hafifletmek için Ne Yapılabilir?

Doğum sonrası depresyonu hafifletmek, depresyon a girmiş olan kişinin kendi başına başarabileceği bir şey değildir. Kişi zaten depresif bir hal içine girmiş ve duygularında değişikliler meydana gelmiştir. Bu doğum sonrası depresyondan kendiliğinden çıkabilmesi pek kolay değildir. Bu durumda en büyük yük babaya düşmektedir. Toplumumuzda babalar bu konuda pek bilinçli olmadıkları için, hayat şartlarının da ağırlığı ve üzerlerinde evin geçimi ile ilgili birçok yük olduğu için maalesef bu konularda yetersiz kalmaktadırlar. Ancak baba eşinin ve çocuğunun iyi bir hayat sürmesinin sağlanacağı tek şeyin eve para getirilmesi olmadığını öğrenmeliler ve eve para ve yiyecekler ile birlikte sevgilerini de getirip onu da aile bireylerine özellikle de doğum sonrası depresyona girmiş olan anneye sunmalıdırlar. Aile büyükleri de artık kızlarının ya da gelinlerinin yetişkin bir birey olduğunu kabul etmeliler ve anne adayının bilgisi dışında bu yeni ailenin mekanına fazla müdahil olmamalıdırlar. Babanın eve getireceği bir demet çiçek bile, söylenebilecek olan bir güzel söz bile doğum sonrası depresyon içerisinde annenin bu durumdan kurtulmasına gerçekten çok iyi gelebilecektir. Doğum sonrası depresyona giren anne, yaşamış olduğu duygu kargaşasını, hissettiklerini kendisine yakın olan bir kişiyle, (belki de en yakın arkadaşıyla) paylaşmaktan çekinmemeli ve bu durumdan utanmamalıdır. Sorunların ve duyguların paylaşılması kişilere gerçekten iyi gelen bir yöntemdir.  Birçok anne doğum sonrası depresyon dolayısıyla yaşamakta olduğu depresif durumları yaşamaktan, bu durumları ve hissettiklerini birileri ile paylaşmaktan utanmaktadırlar. Bu konuda utanılmamalı belki de sizden önce bu durumu yaşamış olan güvendiğiniz kişilerden mental yardımlar alabilmelisiniz. Her depresif durumun, hasarsız ve kısa bir sürede çözülebilmesi için en önemli olan şeyin uzman bir psikolog yardımı olduğunu tekrar belirtmeye bile gerek yoktur. (Ama biz yine de belirtelim ????) Doğum sonrası depresyon için eşinizden, büyüklerinizden, dostlarınızdan psikolojik destek almaya çalışın. Özellikle de bir psikolog desteği bu işten sıyrılmanızı sağlayacaktır. Unutmayın destek alın, paylaşın, çözüme kavuşun ve mutlu olun. Bebeğinizle Mutlu Uzun Bir Yaşam Dileklerimle.  Kalın sağlıcakla…