Dildeki Yaraya Ne İyi Gelir?

Dilde meydana gelen bazı yaralar çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkabilmekte olup çoğunlukla dildeki yaraya ne iyi gelir? Sorusunun cevabını da araştırmaya sebep olmaktadır. Birçok farklı faktöre bağlı olarak meydana gelen dil yaraları özellikle insanların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilemekte olup dil ağrısı çeşitli hastalıkların da habercisi olabilmektedir.


Çoğunlukla dil yaraları kendiliğinden geçse de özellikle belirtilerinin görüldüğü dönemde dilin üst kısmında yara görülmesi bir gül hassasiyet, acı ve yanma hissi ile birlikte yemekten sonra acı gibi farklı semptomlar ile ortaya çıkmaktadır.

Genellikle dilin yanlışlıkla ısırılması nedeniyle görülse de bazen aft veya virüs enfeksiyonu gibi etmenler nedeniyle de görülebilmektedir.


Evde uygulanabilecek çeşitli tedavi yöntemleri bulunmakta olup çoğunlukla gargara yöntemi hem ağız içindeki diğer hastalıkların hem de dilde bulunan yaraların tedavisi için kullanılmaktadır.

14 gün ve üstü süreyi ile görülen dil yaralarında ise mutlaka kulak burun boğaz doktoruna ya da diş doktoruna muayene olunması gerekmektedir.

Dil Yarası Nasıl Geçer?

Dil yarası nasıl geçer? Sorusunun cevabına geçmeden önce ilk olarak bu yaraların neden ortaya çıktığından bahsetmek çok daha doğru olacaktır. Ağız hijyenine dikkat edilmemesi ve bunun yanı sıra sağlıksız beslenme düzenine sahip olunması genellikle dil yaralarının oluşma nedenlerinin çoğunluğunu oluşturmaktadır.

Ancak yukarıda da bahsettiğimiz üzere dil yarası çeşitli enfeksiyonlar veya hastalıklar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir. Dilin yanlışlıkla sarılması veya enfeksiyon nedeniyle ortaya çıkan dil yaralarının en belirgin belirtileri ise yaranın bulunduğu bölgede şiddetli ağrı ve yanma hissinin oluşmasıdır.

Dil yarası nedenlerini genel olarak şöyle sıralamak mümkündür;

  • Oral liken planus  
  • Oral pamukçuk   
  • Gingivostomatit        
  • Dilin yanlışlıkla ısırılması
  • Dilde oluşan yanıklar       
  • Bulaşıcı enfeksiyonlar       
  • Behçet sendromu     
  • Yetersiz ağız temizliği Herpes simpleks enfeksiyonu

Dil yarısı genellikle aftöz ülser yani üzeri beyaz ve etrafı kırmızı ağrılı yaralar şeklinde, lökoplaki yani beyaz veya kirli beyaz zemin üzerinde hafif yüksek düz ya da pürtüklü lezyonlar, eritroplaki lökoplakide bulunan lezyonların kırmızı renkli şekli ve liken planus dilde kabarık morumsu lezyonlar şeklinde görülmektedir.

Dil Yarasına Ne İyi Gelir Saraçoğlu

Dil yarası ne iyi gelir Saraçoğlu tarafından önerilen kür sayesinde oldukça basit bir şekilde cevapla olabilmektedir.

İbrahim Saraçoğlu dilde bulunan ve kapanmayan yaralar için özellikle propolis ile hazırlanmış kür önermektedir. Bir çay bardağının içerisine üstüne gelecek kadar su koyup üzerine 15 damla kadar propolis damla atılması ve bu karışımdan bir yudum alınması ağızda 7 ila 8 saniye bekletildikten sonra ise yutulması gerekmektedir.

Akşamları ise karabaş otu çayı tüketimi yapılması ve bu bitkinin 7 ile 8 adet kadar su içerisine damlatılarak demlenmesi yeterlidir.

Dil Ucu Yarasına Ne İyi Gelir?

Dil ucu yarasına ne iyi gelir? Sorusu kapsamında da özellikle evde uygulanabilecek çeşitli yöntemler bulunduğunu söylemek mümkündür. Dilde ve dil ucunda ortaya çıkan yaralar içerisinde özellikle dil ucu yaraları yanlışlıkla ısırmalarına bağlı olarak ortaya çıktığından buradaki yaranın pişirilerek kapatılması mümkündür.

Dil ucu ve dil yaraları için uygulanabilecek doğal yöntemler ise şöyledir;

  • Meyan kökü         
  • Kabartma tozu        
  • Tuz  
  • Adaçayı         
  • Sumak       
  • Limon ve elma sirkesi         
  • Aloe vera

Bu doğal ürünlerin tüketilmesi veya bu doğal ürünler ile kür hazırlanması halinde kısa sürede dilde bulunan yaralar ortadan kalkmaktadır.

Özellikle vücut için birçok faydası bulunan lavanta yağı dil yaralarında da tedavi edici özelliğe sahiptir. Bir bardak ılık su içerisine birkaç damla lavanta yağı damlatıp olması ve daha sonra bu karışımın ağız içerisinde çalkalanarak dökülmesi dilde bulunan lezyonların kısa sürede ortadan kaldırılmasına yardımcı olmaktadır.

Ancak lavanta yağı gıda olmaması nedeniyle gargara yapıldıktan sonra kesinlikle yutulmamalı ve doğrudan tükürülmelidir.

Bunun yanı sıra limon ve elma sirkesiyle elde edilecek karışım da özellikle güçlü bir antioksidan olmaları sayesinde ağızda bulunan enfeksiyon kaynaklı dil yaralarının tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır.

Özellikle birçok hastalığın tedavisi sırasında sirke ve limon karışımı fayda sağlamakta olup dil yaraları üzerinde de oldukça güçlü bir etkiye sahiptir. Bir bardak içerisine yarım limon suyu ve bir çay kaşığı sirkeyi karıştırıp daha sonra bardağın geri kalanını tamamlayacak kadar su ile karıştırmak ve karışımı günde 3 defa ağza alıp çalkalayarak tükürmek yeterlidir.

Dil yarası oluşmasına neden olan faktörler ise genel olarak şöyle sıralanabilir;

  • Hamilelik        
  • Sigara tüketimi    
  • Stres       
  • Diyabet veya anemi gibi tıbbi rahatsızlıklar     
  • Dili ısırmak        
  • Demir ve vitamin eksikliği    
  • Viral enfeksiyon

Dilde bulunan bu yaraların önlenmesi için ise özellikle ağız hijyenine dikkat edilmesi ve dengeli beslenmesi oldukça önemlidir.

Dil Çatlaklarına Ne İyi Gelir?

Dil çatlaklarına ne iyi gelir? Diye merak eden kişiler için ise özellikle dil çatlağı görüldüğünde uygulanabilecek bazı doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler içerisinde özellikle bal, şalgam suyu, lavanta yağı ile su karışımı, karbonat ve su karışımı, kabartma tozu ve su karışımı ile tuz ve su karışımı yer almaktadır.

Dil Yarası İçin İlaç İsimleri

Dil yarası için ilaç kullanımı yaparken mutlaka doktor tavsiyesi olmasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Özellikle ilaç kullanımı doktor tarafından reçete edilen ilaçlar ile yapılması gerekmekte olup aynı zamanda önerilen doz ve süre içerisinde tedavi tamamlanana kadar düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Kulak burun boğaz hastalıkları alanından randevu alarak doktor muayenesi olmanız daha sonra doktorun reçete ettiği ilaç kullanımı ile dilinize bulunan yarının tedavisini sağlayabilirsiniz.

Dil yarası için krem öneriler içerisinde özellikle protefix jel ve aftamed jel en çok önerilen ağız içi ve dil yarası kremler içerisinde yer almaktadır. Bunun yanı sıra dil yarası için ilaç isimleri içerisinde kenacort ağız kremi de sıkça reçete edilen ilaçlar içerisinde yer almaktadır.

Ancak genellikle dil yaralarında doğal tedavi yöntemleri önerilmekte olup ilaçlar uzun süre geçmeyen yaralarda tedavi edici olarak kullanılmaktadır. Kremlerin yanı sıra ağız içi spreyleri de dil yaraları için kullanılabilmektedir.