Çürük Diş

Çürük diş her zaman için son derece büyük bir sağlık problemi anlamına geliyor. Ayrıca sadece ağız bakımı ile ilgili bir durum ile alakalı da değil aynı zamanda vücudun pek çok Bölgesi ile ilgili bir takım sağlık problemleri anlamına gelen çürük dişler hakkında bilmeniz gereken çok fazla şey var. İlk olarak ağız sağlığı açısından bakacak olursak çürük bir dişin son derece kötü bir görüntü meydana getirmesinin yanı sıra aynı zamanda insanın sağlığına da son derece büyük bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer ki ağzınızda çürük bir diş varsa bu durumda hem ağız kokusu hem de hoş olmayan bir görüntüye sebep olacağı için bir an evvel çaresine bakmanızda çok önemli ve ciddi bir fayda vardır. Üstüne üstlük bir de diş mirasına zarar gelmişse bu durumda Çürük bir dişin diş kaybına kadar yol açacak ciddi bir sağlık problemine de sebep olacağını söylemek mümkün olacaktır.

Ağızda meydana gelen bir diş çürümesi her zaman için fark edilemeyebilir ve bu sebepten dolayı da diş çürüğü belirtileri hakkında da bilgi sahibi olmak ve bunu bir an önce fark edip acil bir şekilde diş hekimine başvurmak son derece büyük bir önem taşıyor. Bütün bunların yanı sıra dişte meydana gelecek olan çürüklerin de son derece muhtemel olduğunu ve aynı zamanda da nedenlerinin araştırılmasının oldukça ciddi bir mesele olduğunu hiçbir zaman için aklınızdan çıkartmamakta fayda vardır. İşte tam olarak bu sebepten dolayı sizler için çürük bir dişin belirtileri ve aynı zamanda nedenleri ile ilgili bir içerik hazırlamış bulunmaktayız.

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü nedir konusu ile ilgili olarak ilk başta diş minesinin zarar görmesi ve tahrip olması şeklinde bir yanıt vermek doğru olacaktır. Farklı pek çok sebebin bir araya gelmiş olması ile birlikte dişlerde zayıflama ve renk değiştirme haliyle seyreden bir tahribat meydana gelecektir ve bunu direkt olarak diş çürüğü ya da çürük diş şeklinde tabir edebiliriz.

Çürük Diş Belirtileri Nelerdir? Dişin Çürüdüğü Nasıl Anlaşılır?

Çürük diş belirtileri nelerdir? Dişin çürüdüğü nasıl anlaşılır konusu ile ilgili olarak bir kişinin dişlerinin çürüdüğünü anlaması için şu belirtiler gerçekleşecektir.

  • Belli belirsiz bir diş ağrısı ·          
  • Çene kemiği ağrısı ·          
  • Bir şeyler yeme ya da içme sırasında hassasiyet ·          
  • Dişte gözle görülür bir kararma ya da sararma ·          
  • Ağız kokusu ·          
  • Soğuk ya da sıcağa karşı hassasiyet ·          
  • Tatlı yiyeceklere karşı hassasiyet

Dişin çürümesi durumunda genel olarak bir takım semptomlar görülecektir. Aslına bakacak olursak çürük bir dişi anlamak için sadece aynaya bakmak bile yeterli olmakla birlikte bazı durumlarda dişlerin gözle görülmeyen yerlerinde bir takım çürükler meydana gelmişse bu noktada bazı semptomları göz önünde bulundurarak dişlerinizin çürüyüp çürümediğini anlayabilirsiniz. Özellikle de bir şeyler yiyip içerken son derece kolay bir şekilde anlaşılabilecek olan diş çürükleri çok büyük bir hassasiyet meydana getirecektir. Eğer ki soğuk ya da sıcak bir şeyler tüketirken dişlerinizde sızlama ve ağrı meydana geliyorsa bu durumda çok büyük bir ihtimalle diş çürüklüğü gibi bir sorun ile karşı karşıya olduğunuz ihtimalini göz önünde bulundurmak zorundasınız.

Söz konusu olan şey çürük bir dişse ağızda son derece kötü bir koku meydana gelecektir ve hafif bir çürükten söz ediyorsak belli belirsiz bir diş ya da ağız ağrısı söz konusu olacaktır. Aynı zamanda diş çürüklüğü nasıl anlaşılır şeklinde bir soru soracak olursanız tatlı yiyeceklere karşı da birtakım hassasiyetler geliştirmiş olduğunuzdan dişlerinizin çürümüş olduğunu direkt olarak anlayabilirsiniz.

Çürük Diş Sebepleri Nelerdir?

Çürük diş sebepleri nelerdir konusunda aslına bakacak olursak pek çok faktörün bir araya gelmiş olduğundan söz etmek mümkün olacaktır. Özellikle de dişleri düzenli olarak fırçalamamak ve diş ipi kullanmamak gibi durumların yanı sıra diş kontrollerini ihmal etmek de dişlerin çürümesi için ana etkenler olarak bilinir.

Dişin çürüme nedenleri arasında asitli içecekler tüketmek ve alkol ile sigara kullanımının son derece büyük bir katkısı olduğunu kesinlikle gözden kaçırmamakta fayda vardır. Aynı zamanda çürük bir diş birtakım biyolojik rahatsızlıklardan da meydana gelmiş olabilir. Bütün bunların yanı sıra değinmemiz gereken çok önemli bir nokta daha varsa o da kişide meydana gelmiş olan bir takım sendromlardır.

Eğer ki bir kişide sjögren sendromu gibi bir durum söz konusu ise bu durumda da tükürük bezleri yeteri kadar tükürük üretemeyeceği için ağız kokulu meydana gelir ve buna bağlı olarak da diş çürüklüğü ortaya çıkabilir. Dişlerinize çok iyi bakıyor ve sürekli olarak diş sağlığınıza önem veriyor olsanız bile bir takım hastalıklardan dolayı dişlerinizde çürüklerin meydana gelmesi muhtemel olacaktır. Bu sebepten dolayı da çok iyi bir ağız bakımına sahip olsanız bile sürekli olarak dişleriniz çürüyorsa mutlaka bir check-uptan geçmenizde fayda vardır.

İltihaplı Diş Nasıl Olur?

İltihaplı diş nasıl olur konusu ile ilgili olarak da diş çürüğü konusunda mutlaka ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü iltihaplı bir dişin de diş çürüğü sonucu ortaya çıkacağını bilmeniz gerekir. Sonuç olarak çürümüş olan bir dişin iltihaplanması gibi bir durum son derece normaldir. Bunun en önemli sebebi ise dişlerin zayıflamış olması ve ağızdaki bakterilerin buraya yuva yapması olacaktır. Bu noktada iltihaplı diş konusunda ciddi anlamda büyük bir diş ağrısı ve yüksek ateş olacağını söylemek mümkündür.

Dişlerin Çürümemesi İçin Neler Yapmak Gerekir?

Dişlerin çürümemesi için neler yapmak gerekir konusunda hızlıca bilgi vermek gerekirse dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve özellikle de arası ayrık dişler için diş ipi ya da ara yüz fırçası gibi bir takım şeyler kullanılması son derece büyük bir önem taşır diyebiliriz. Aynı zamanda dişlere iyi bakmak demek sadece fırçalamak anlamına gelmiyor ve belirli aralıklarla mutlaka diş kontrollerinizi yapıp diş taşlarınızı temizletmenizde fayda vardır. Bütün bunların yanı sıra beslenmenize de dikkat edip çok fazla asitli, alkollü ya da kafeinli içecekler tüketmemek bu konuda son derece önemli bir yer tutar.