Çocuklarda Kusmaya Ne İyi Gelir?

Çocuklarda kusmaya ne iyi gelir? Gibi bir konu söz konusu olduğu zaman Bu durumun pek çok hastalığın habercisi olduğundan söz etmek de aynı zamanda mümkün olacaktır. Ancak elbette ki her zaman için kötü düşünmenize gerek yok. Çünkü bir takım önemsiz rahatsızlık durumlarında da kusma durumu söz konusu olabilir. Bu noktada tespit etmeniz gerekli olan şey çocuğunuzun neden kustuğu olmalıdır. Eğer ki bu durumun nedenini tespit edebilirseniz kusma durumunu da ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır.

Çocuklarda Kusma Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda kusma nedenleri nelerdir konusu ile ilgili olarak pek çok sebep mevcuttur. Bu durumun sebeplerini şu şekilde sıraya koyabiliriz;

  • İdrar yolu enfeksiyonları       
  • Besin zehirlenmesi        
  • Menenjit           
  • Boğaz enfeksiyonu           
  • Orta kulak iltihaplanması         
  • Apandis           
  • Heyecan ve kaygı bozuklukları

Çocuklarda kusma sebepleri genel olarak bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Herhangi bir hastalık için mide bulantısı ve kusma durumu sebep sonuç ilişkisine bağlı olarak gerçekleşebilir. Vücuda alınan virüs, bakteri ya da parazitler kusma durumunun ortaya çıkmasına sebep olabilir.  

Çocuklarda kusma durumu en çok gıda zehirlenmeleri sonucunda karşımıza çıkar. Tüketilen gıdaların bozuk olması ya da çocukta herhangi bir alerjiye neden olması sonucunda mide bulantısı ve kusma gibi bir reaksiyon görülmesi son derece normal olacaktır. Gıda zehirlenmesi sonucu herhangi bir sorun yaşandığı zaman bu durum 7-8 saat içerisinde ortaya çıkabilir ya da en fazla 3 gün içerisinde ortaya çıkacaktır.

 Beyin zarı iltihabı ya da kafa travması gibi sebeplerden dolayı da çocuklarda kusma meydana gelebilir. Bunun için çocuğun bir yerden düşmesi ya da bir kaza geçirmesi söz konusu olabilir. Bir takım mide rahatsızlıklarından dolayı da kusma durumu gözlenir. Bütün bunların yanı sıra eğer ki kusma sırasında bir de karın ağrısı gibi bir durumla karşı karşıya gelinmiş ise burada apandisitin göstergesi olabilir.

 Kusma gibi bir durumun ortaya çıkmasında psikolojik sorunlarımıza neden olarak görüldüğünü bilmeniz gerekir. Eğer ki çocuğunuzda fiziksel olarak herhangi bir rahatsızlık söz konusu değilse sürekli olarak kusma hali varsa bu durumun sebebi psikolojik bir sorun olabilir.

Çocuklarda Kusma Nasıl Geçer?

Çocuklar da kusma nasıl geçer hemen hemen her anne ve babanın merak ettiği bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada ilk olarak belirtmemiz gereken şeylerden biri kusmanın vücutta sıvı kaybına yol açacağı olacaktır. Kusan bir çocuk için sıvı kaybının meydana gelmiş olabileceği son derece yüksek bir ihtimal olarak karşımıza çıkar. Bu da bize gösteriyor ki çocuğun su ihtiyacının karşılanması gerekecektir.

Çocuklar kustuktan sonra bir saat boyunca bir şey yedirmemek çok önemlidir. Neden diye soracak olursanız bir saat boyunca midesinin boş kalması hem midesini dinlenmesine yardımcı olur hem de tekrar midesinin bulanıp kusmasını önler. Çocuk kustuktan bir saat ya da Bir saate yakın bir zaman zarfı sonrasında bir çay bardağı su vermek iyi gelebilir. Ancak bunun için acele etmemeniz gerekir. Çocuk kustuktan bir saat sonra vereceğiniz suyu tekrar kusmazsa daha sonra tekrar su vermeniz gerekebilir.

Kusan Çocuk Ne Yemeli Ya Da Ne Yememeli

Kusan çocuk ne yemeli ya da ne yememeli konusu da son derece büyük bir önem taşır. Bu konuda yanlış bir yöntem uyguladığınız zaman çocuk daha çok kusabilir ya da midesi daha kötü bir hale gelebilir. Bu sebepten dolayı son derece hassas davranarak midesi bulanıp da kusan bir çocuğa ne verip ne vermemeniz gerektiğini bilmeniz son derece büyük bir önem taşır.

 Özellikle kusmuş olan bir çocuğa gazlı içecek ya da hazır meyve suyu vermek son derece zararlı olacaktır. Bu besinler kusmuş olan bir çocuğun midesini daha kötü hale getirebilir.

 Çocuklarda kusmaya neyin iyi gelip iyi gelmeyeceği konusunda araştırma yaparken çocuğun neden kustuğunu da tespit ederek ona göre çözüm üretmeniz gerekir. Mesela çocuğun sorununun ne olduğunu anladığınız zaman ona uygun olan gıdaları yedirerek ya da yedirilmemesi gereken şeyleri yedirmeyerek çocuğun midesinde gerçekleşen sorunu çözmüş olursunuz.

Midesini Üşütüp Kusan Çocuğa Ne Yedirmeli?

Midesini üşütüp kusan çocuğa ne yedirmeli şeklinde nokta atışı yaparak sorunu tespit etmek suretiyle bir sonuca varmak daha doğru olacaktır. Eğer ki çocuk midesini üşütmüşse öncelikle çocuğun sıcak bir ortamda bulundurulması gerekli olur. Ayaklarının da sıcak tutulması son derece büyük bir önem taşır.

 Midesini üşütüp de kusan bir çocuk için muz ya da elma gibi mideyi tutan meyveler hazırlayabilirsiniz. Muz ya da elma püresi yaparak çocuğa hem lezzetli bir yiyecek yedirmiş olursunuz hem de midesini düzeltmek için doğal bir ilaç yapmış olursunuz.

 Midesini üşütmüş olan bir çocuğun aynı zamanda sıvı ya da ihtiyacı olduğunu unutmadan katı gıdalardan kaçınmak daha doğru olacaktır. Çocuk henüz mama yiyorsa pirinç unu maması vermek de bu konuda etkili olabilir. Ya da çeşitli ve besleyici çorbalar içirmeyi tercih edebilirsiniz.

Bu durumda çocukların en sevdiği şeylerden biri de patates püresidir. Patates püresi mideyi tutan ve kusmaya da ishal gibi durumlara iyi gelen gıdalar arasında yer alır. Ayrıca tadı çok güzel olduğu için de çocuğunuzun itiraz etmeden yiyebileceği bir yiyecektir.

Kustuktan Sonra Çocuğa Ne Verilir?

Kustuktan sonra çocuğa ne verilir diyorsanız çocuğun midesinin çok fazla zorlanmaması gerektiğini söylememiz gerekir. Çocuk o anda herhangi bir şey yemek istemiyorsa kesinlikle zorlamamalısınız. Eğer zorlarsınız bu sefer yedireceğiniz herhangi bir yiyeceğe karşı daha sonra isteksizleşebilir. Sevdiği bir yemek olduğu halde bile kustuktan hemen sonra vereceğiniz gıdayı bir daha tüketmek istemeyebilir.  Çocuk kustuktan sonra kesinlikle yağlı ve ağır gıdalar vermemeniz gerekir. Patates haşlaması, yoğurt çorbası, kızarmış ekmek ya da yağsız bir makarna yemeği kustuktan sonra çocuğa verilebilir. Aynı zamanda bol bol su içirmeyi de unutmamanız gerekir.