Cilt Hastalıkları

Cilt hastalıkları insanların yaşam kalitesini ciddi anlamda düşüren hastalıklar olmakla birlikte görüntü itibariyle de son derece moral bozucu olabilir. Cilt hastalıkları ile ilgili olarak pek çok faktörden söz etmek gerekirse stres ya da bir takım alerjilerden söz etmek ilk başta mümkün olacaktır. Ancak bu konu ile ilgili olarak daha büyük bir ayrıntıya girmek gerekirse bu noktada da bir takım farklı hastalıkların altında yattığı cilt rahatsızlıklarının olduğunu da belirtmek gerekir.

Cilt hastalıkları mutlaka önceden önlemi alınması son derece büyük bir önem taşıyan ve cilt tipine uygun bir şekilde yaşam tarzı belirlenmesi gereken durumlar içerir. Bu sebepten dolayı da cilt hastalıklarının belirtileri ya da nedenleri hakkında bilgi sahibi olmak ve cildinizin bir takım hastalıklara yatkın olup olmadığı hakkında da mutlaka fikir sahibi olmak son derece büyük bir önem taşır. Genel olarak bu konuya bir yorum getirmek gerekirse cilt rahatsızlıklarının bir takım virüslerin vücuda alınması sebebiyle de meydana gelme durumu göz önünde bulundurularak daha farklı bir iyileştirme yöntemlerinin uygulanabileceğini aklınızda bulundurmakta fayda vardır.

Cilt Hastalıkları İçin Hangi Doktora Gidilir?

Cilt hastalıkları için hangi doktora gidilir sorusunu hemen hemen herkes zaman zaman sormaktadır. Ciltte meydana gelmiş olan bir hastalık için hastanelerin hangi bölümüne müracaat etmek gerekir konusunda genel olarak cildiye diye tabir edilen cilt hastalıkları uzmanı bulunan dermatoloji bölümü ilk başta müracaat edilmesi gereken bölümdür. Eğer ki cilt hastalıklarınızın esas nedeni tamamen ciltte meydana gelmiş olan ya da stres kaynaklı bir sorun ise bu noktada cilt hastalıkları uzmanı sizlere yardımcı olabilir ve bir takım ilaçlar vererek bu durumu ortadan kaldırabilir. Ancak bu noktada bir takım farklı sebeplerin de altında yatması halinde cilt doktorları farklı bölümlere de hastaları sevk edebilir.

Yetişkinlerde En Yaygın Görülen Cilt Hastalıkları Nelerdir?

Yetişkinlerde en yaygın görülen cilt hastalıkları nelerdir diye soracak olursanız herkesin bilmesi gereken bu hastalıkları şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır;

  • Egzama         
  • Sivilce problemleri ve akneler           
  • Sedef hastalığı       
  • Kurdeşen      
  • Gül hastalığı      
  • Zona

Genel olarak yetişkinlerde meydana gelen cilt hastalıklarını bu şekilde tanımlamak mümkün olsa da ciltte meydana gelen pek çok rahatsızlıktan söz etmek gerekir. Bu tip hastalıkların belirtileri hakkında da fikir sahibi olup hastalığı önceden fark edip bir an önce bir cilt hastalıkları uzmanına gidip çaresini aramak gerekli olacaktır.

Cilt Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Cilt hastalıkları belirtileri nelerdir diye soran bir kişiye ciltte gözle görülür halde meydana gelen durumlar ile hissedilen durumları açıklamak lazım. Özel olarak ciltte kaşınmalar ve pul pul dökülmeler birtakım cilt hastalıklarının belirtisiyken aynı zamanda kuru bir cilde sahip olmak dışında herhangi bir sağlık sorununuz olmadığına da işaret ediyor olabilir. Durum böyle olunca da sadece tek bir semptoma bakarak hareket etmek hiç de doğru olmaz. Bu sebepten dolayı da cilt hastalıklarının genel belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak çok daha doğru olacaktır.

Cildin soyulması, renk değiştirmesi, renk eşitsizliğinin meydana gelmesi, pürüzlü bir cilt görünümü ve soluklaşması gibi bir takım durumlar cilt hastalıkları belirtileri olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda bir takım lezyonların görüldüğü yerlerde ağrıların meydana gelmesi de ciddi anlamda bir cilt rahatsızlığının ayak sesleri olabilir. Üstelik bu tip bir durum söz konusu ise aynı zamanda ciltte yanmalar da hissedilebilir.

Eğer ki cildinizde bir takım açık yaralar ve lezyonlar oluşmuşsa ya da ağrılı bir şekilde kaşıntı ve kızarıklık meydana geliyorsa bu durumda çok acil bir şekilde bir cilt doktoruna gitmeniz gerekli olabilir. Bununla birlikte ciltte meydana gelmiş olan beyaz renkli kabarıklar ya da kırmızı renkli kabarıklar gibi bir takım problemler ile birlikte yüksek ateş ve mide bulantısı türünde bir takım semptomlar da eklenmişse durum aciliyetini arttırmış demektir.

Cilt Hastalıkları Sebepleri Nelerdir?

Cilt hastalıkları sebepleri nelerdir dediğiniz zaman çok farklı pek çok sebebin bir araya gelmesi söz konusu olacaktır. Son derece geniş bir yelpazeye yayılan bu konu için her bir hastalığın altında yatan farklı nedenlerin de göz önünde bulundurulması sebebiyle bu konuda daha genel bir anlatım yapacağız.

Öncelikle ciltte meydana gelen rahatsızlıklar için virüslerden söz etmek doğru olacaktır. Mesela en yaygın şekilde meydana gelebilecek olan hastalıklardan biri olan zona genel olarak bir suçiçeği virüsü olarak bilinir. Strese bağlı olarak da ortaya çıkan bu hastalık gibi pek çok hastalıktan daha söz etmek mümkün olacaktır. Aynı zamanda zararlı bakterilerin de sebep olduğu pek çok cilt hastalığı mevcuttur.

Cilde sürekli olarak baskı yapan ya da sürtünen bir şey varsa bu durumda da egzama gibi bir takım cilt hastalıklarından söz etmek mümkün olacaktır. Özellikle de kuru bir cilde sahipseniz bu noktada cilt hastalıklarının davetiyesini oluşturmuş oluyorsunuz. Bununla birlikte bağışıklık sisteminizin güçsüz olması da cilt hastalıkları için meydana gelebilecek olan virüslere zemin hazırlayacaktır.

Genetik faktörlerin de cilt hastalıkları için son derece büyük bir etken olduğunu göz önünde bulundurarak çevresel faktörlerin de mutlaka göz ardı edilmemesinde fayda vardır. Ayrıca bir takım alerjilerden de söz edecek olursak ciltte geçici olarak da meydana gelebilecek olan cilt rahatsızlıkları söz konusu olacaktır.

Cilt Hastalıklarının Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

Cilt hastalıklarının teşhis ve tedavi yöntemleri için cilt doktorları bir muayene gerçekleştirecektir ve sonrasında da bir krem merhem ya da ilaç yazarak bu konudaki sorunları ortadan kaldırır.

Tabii ki cilt hastalıklarının giderilmesi için hastalara da çok şey düşüyor. Özellikle kuru bir cilde sahip olan kişilerin sürekli olarak nemlendirici kremler ve yağlar ile vücudunu nemlendirmesi son derece büyük bir önem taşırken aynı zamanda bol bol su içerek de cildi içten beslemek ve nem dengesini korumak son derece büyük bir önem taşır.