Çene Ağrısı

Çene ağrısı hepimizin zaman zaman başına gelen bir durumdur ancak altında yatan sebepleri her zaman için merak etmişizdir. Yaşam kalitemizi son derece düşürecek bir durum olması ne ağrısı çok farklı sebeplerden meydana gelmiş olabilir ancak neyin habercisi olduğu da bir o kadar önemli olacaktır. Zaman zaman ağzımızı fazla kullanmaktan (sakız çiğnemek, yemek yeme, çok konuşmak) daha masum olmayan bir takım sebepleri de olabilir. Örneğin çene ağrısı neyin habercisi? Dediğiniz zaman bu soruya kalp krizi diye cevap verebileceğimizi biliyor muydunuz? Yani çene ağrısı dikkate alınmazsa son derece ciddi bir rahatsızlığın ayak sesleri olabilir. Bu sebepten dolayı da sadece çene ağrısı deyip geçmeyin.

Çene Ağrısı Neden Olur?

Çene ağrısı neden olur ya da çene ağrısı neyin belirtisi şeklinde bir soru sorarak çene ağrısının tam olarak nedenlerini tartışmak gerekiyor. Pek çok farklı sebebi olan çene ağrıları için şu nedenlerden söz etmek mümkün olacaktır.

  • Diş etinde meydana gelmiş olabilecek hastalıklar           
  • Uyurken diş gıcırdatma         
  • Çenede kırık ya da çukur olması           
  • Çene kaslarında iltihaplanma olması          
  • Dişlerde apse olması         
  • Baş ağrısı sebebiyle gerilme          
  • Kabakulak          
  • Bir takım travmalar           
  • Tükürük bezi taşları        
  • Çene kemiğinde meydana gelmiş olan tümörler         
  • Kalp krizi

Çene ağrısı gibi bir problem aslına bakacak olursak vücudumuzda meydana gelmiş olan pek çok şeyden oluşuyor olabilir. Bütün bunların yanı sıra çene ağrısının diğer sebepleri olarak verilebilecek şeylerden biri de sürekli olarak sakız çiğnemek, kuru meyve tüketmek, yapışkan şeyleri fazla tüketmek ya da duruş bozukluğundan dolayı sürekli olarak başı öne eğmek gibi bir takım durumlar oluyor. Bu da demek oluyor ki mutlaka bir çene ağrısı gibi bir durum söz konusu olduğu zaman hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek ve bunun altında yatan sebepleri araştırmak gerekiyor.

Çene Ağrısı Belirtisi Nedir?

Çene ağrısı belirtisi nedir dediğiniz zaman zaten bunu direkt olarak hissedebilirsiniz. Ama yine de bazen yüzünüzün tamamen ağrıdığını hissettiğiniz zaman tam olarak ağrıyan yerin neresi olduğunu bilemeyebilirsiniz. Bu tip bir durum söz konusu olduğu zaman da genel olarak ciddi bir sebepten dolayı da çenenizin ağrıyabileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor ve bunun için tam olarak ağrıyan yerin çene mi yoksa daha farklı bir yer mi olduğu merak konusu oluyor. O halde çenemizin ağrıdığını nereden anlayabiliriz?

İlk olarak çene bölgesindeki eklemlerde bir sertlik ve gerginlik oluşması çene ağrısı anlamına gelmektedir diyebiliriz. Tam olarak böyle bir durum söz konusu olduğu zaman insanlarda çene bölümünde bir sertlik ve gerginlik oluşur Ve bu sebepten dolayı da baş ağrılarının da hissedilmesi son derece normal olacaktır. Çene ağrısı nasıl anlaşılır konusuna bir yandan da çenede bir zonklama ya da acı hissi olarak cevap verebiliriz.

Eğer ki çene kemiklerinizde bir zonklama ya da acı hissi veya tok bir ağrı söz konusu ise bu noktada çenenizi herhangi bir yere çarpmış ya da çene bölgesine bir darbe almış olma ihtimaliniz de son derece yüksek olacaktır. Ayrıca eğer ki bir yaralanma söz konusu ise çene bölgesinden alınmış olan darbeler sonucunda çok daha şiddetli bir ağrı söz konusu olacaktır.

Yemek yeme esnasında ya da konuşmak için ağzı açıp kapatırken meydana gelen bir takım ağrılar da baş gösterebilir. Bunun yanı sıra göğüsten ya da omuzlardan çeneye doğru bir ağrının yayılması gibi bir durum da söz konusu olacaktır. İşte tam olarak bu noktada çene ağrısından korkmak gerekir. Yani çene ağrısı ne zaman tehlikeli diye soracak olursanız göğüs ve omuz bölgesinden çene bölgesine doğru meydana gelen ağrılar hissedildiği zaman diyebiliriz. Neden diye soracak olursanız çünkü bir kalp krizinin en önemli belirtilerinden biri çeneye doğru omuzlardan ve göğüsten yayılan ağrılar olacaktır.

Çene Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene ağrısı tedavisi nasıl yapılır konusu ile ilgili olarak özellikle çene ağrısının sebepleri araştırılarak bir yol izlenir. Mesela geceleri uyurken diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi bir sorun yaşıyorsanız ve çene ağrınız bu sebepten kaynaklanıyorsa mutlaka bunun için ağız koruyucular verilir ve geceleri yatarken ağız koruyucu aparat takılması tavsiye edilir. Çenede bir kırık çıkık varsa bunun tedavisi yapılır ve gerginlikten dolayı bir ağrı söz konusu ise bu durumda da sadece bir kas gevşetici Bütün sorunu çözebilir. Sonuç olarak çene ağrısı tedavisi ile alakalı olarak duruma göre yapılan bir işlemden söz etmek mümkün olacaktır.

Çene Ağrısından Kurtulmak İçin Ne Yapılır?

Çene ağrısından kurtulmak için ne yapılır sorusunu sorma noktasına gelmişseniz muhtemelen çenenizde son derece büyük bir ağrı meydana gelmiş demektir. Genel olarak çene ağrısının belirtmiş olduğumuz gibi pek çok farklı sebebinin olması, çene ağrısı için yapılacak olan şeylerin de çok çeşitli olmasına neden oluyor. Bu sebepten dolayı da çene ağrısını tıbbi yöntemlerle geçirmek adına herhangi bir şeyi tek başınıza karar verip yapamayacağınıza göre evde çene ağrısı nasıl geçer gibi bir soruya yanıt vermek üzere yaşam tarzınızda biraz değişiklikler yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü çoğu zaman stresin de çene ağrısı üzerinde son derece büyük bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Eğer ki stres kaynaklı bir çene ağrısı varsa bu durum baş ağrısına da sebep olacaktır Ve bunun için Ilık bir duş alıp stresten uzak durmaya çalışmak ve kas gevşetici bitki çayları tüketmek etkili olacaktır. Bu durumda hafif bir ağrı kesici almayı da tercih edebilirsiniz.

Sert yiyecekler tüketmemek her zaman için çene ağrısının önüne geçme yollarından biridir ve çeneniz çok fazla ağrıyorsa çorba ya da yumuşak meyveler tüketerek beslenmek sizin için sağlıklı olacaktır. Bununla birlikte sakız çiğnemekten kaçınmak da çene ağrısından korunmak ya da kurtulmak için son derece faydalı bir yöntem olacaktır. Bir takım çene egzersizleri de bu durumda iyi gelebilir.

Eğer ki çene ağrısı sebebiniz tamamen kaslarla ilgili bir şeyse ya da bir kaza sonucu çeneniz ağrıyorsa sıcak ya da soğuk kompres uygulaması son derece faydalı bir yöntem olacaktır. Kalem ısırma gibi bir alışkanlığınız varsa bu alışkanlığınızı da bir an önce terk etmeye çalışın.