Basur Belirtileri Nelerdir?

Tıptaki ismiyle hemoroid ancak halk arasında yaygın olarak basur olarak bilinmekte olan bu rahatsızlık anüs ve rektumu etkilemektedir. Basur, genellikle anüs ve rektum bölgesindeki damarların genişlemesi sonucu oluşan bir rahatsızlıktır.

Basur belirtileri nelerdir? diye düşünen kişiler için basurun bazen hiç belirti vermeden de oluşabileceğini söylemek mümkündür. Ancak genel olarak kişiye verdiği rahatsızlık sebebi ile fark edilmekte ve tedavisi yapılmaktadır.

Toplumda yaygın bir sorun olarak görülmekte olan basur, hem kadın hem de erkeklerde ortaya çıkabilmektedir. Kişinin günlük hayatını oldukça zorlaştıran ve rahatsızlık verici olan bu hastalığın en kısa sürede tedavi edilmesi önemlidir.

Kişilerin merakla araştırmasını yaptığı en yaygın basur belirtileri ise şunlar olarak karşımıza çıkmaktadır;

  • Anüs bölgesinde ağrı, kaşıntı veya yanma hissi        
  • Anüs bölgesinde şişlik veya yumru hissi        
  • Kanama, özellikle dışkılama sırasında veya sonrasında        
  • Dışkılama esnasında zorlanma veya ağrı         
  • Anüs bölgesinde sızlama hissi         
  • İç veya dış basur için rektal prolapsus (anüsten bir kısmın dışarı çıkması)

Basurun en önemli ve en önce ortaya çıkan belirtisi anüs ve çevresinde ağrı, acı ve kaşıntı olmaktadır.

Basur Nasıl Geçer?

Kişiler kendilerinde basur oluşumunu işaret edecek bir belirti gördüklerinde mutlaka bir uzman hekime başvurarak uygun tedavi planını oluşturmalıdır. Basurun yerine göre ya da ne boyutta olduğuna göre değişmekte olan tedavi çeşitleri bulunmaktadır.

Bu nedenle basur nasıl geçer? sorusunun yanıtı kişiye uygun olacak tedavi planını uygulamak olarak verilebilmektedir. Hemoroid için kullanılmakta olan tedavi biçimlerinin arasında şunlar bulunmaktadır;

  • Bazı tıbbi ilaçlar         
  • Yaşam tarzı değişimleri       
  • Cerrahi müdahele

Bu yöntemlerden hangisinin kişiye uygun olacağına kişinin sahip olduğu hemoroid probleminin boyutu karar vermektedir. Bazı basur tiplerinde kişinin yaşam tarzında değişiklikler yapması sağlanarak kısa süre içerisinde basur sorununu çözmek mümkün olmaktadır.

Ancak bazı basur tipleri tedaviye geç başlanması gibi sebepler ile ilerlediği için daha büyük çapta müdahaleler gerekebilmektedir. Bu durumda başvurulan tedavi yöntemi cerrahi müdahale olmaktadır.

Cerrahi müdahale için mutlaka alanında iyi bir uzman hekime başvurmak önemlidir. Aksi halde yapılacak yanlış bir işlem basur sorununun çözülmemesine ya da daha da ciddi bir hale bürünmesine sebep olabilmektedir.

Basura Ne İyi Gelir?

Basur sorunu yaşayan kişilerin bu sorunu yaşadıkları takdirde mevcut basur üzerinden çözüm bulmaları mümkün olmaktadır. Ancak kişide basur sorununu ortaya çıkaran asıl nedenin çözülmemesi durumunda bu sorun kişinin karşısına tekrardan çıkabilmektedir.

Bu nedenle de kişilerin kendilerinde basur problemine sebep olan etkeni iyi belirleyerek bu etkeni ortadan kaldırmaya yönelik davranışlarda bulunmaları oldukça büyük öneme sahi bir durumdur.

Basura ne iyi gelir? diye düşünen kişiler olabilmektedir. Daha önce de değindiğimiz gibi sorunu oluşturan asıl etken ortadan kaldırılmalıdır. Bu nedenle de kişilerin yaşam tarzlarında bazı değişiklikler yapmaları gerekebilmektedir.

Kişiler, basur oluşmasına sebep olan kabızlık durumunu ortadan kaldırmak için lifli gıdalarla beslenmelidir. Uzun süreli kabızlık yaşanması kişide basur oluşumuna zemin hazırlayan en önemli faktörlerden biri olmaktadır.

Ayrıca kişinin günlük tüketmesi gereken su miktarını tüketmesi ve hafif de olsa yürüyüş gibi bazı egzersizleri günlük yaşamına dahil etmesi oldukça büyük öneme sahiptir.

Oturma banyosu yapmak, anüs bölgesindeki şişliği azaltabilir. Bu işlem için, sıcak su dolu bir küvetin içinde 15-20 dakika oturmak önerilir. İstediğiniz takdirde bu banyoya ek olarak, tuz, kabartma tozu veya okaliptüs yağı ekleyebilirsiniz.

Hemoroit kremleri, merhemleri veya jelleri kullanmak, anüs bölgesindeki ağrı, kaşıntı ve rahatsızlığı hafifletir. Bazı durumlarda, doktorunuz basurunuzun daha hızlı iyileşmesine yardımcı olmak için bir ilaç veya rektal yolla uygulanan ilaç reçete edebilir.

Kadınlarda Basur Neden Olur?

Basur, toplumda oldukça yaygın olarak karşılaşılan bir rahatsızlık olup hem erkek bireyleri hem de kadın bireyleri etkilemektedir. Her ne kadar hemoroid sorununun erkeklerde daha sık ortaya çıktığı bilinse de kadınlarda da hemoroid oluşumu görülebilen bir durumdur.

Kadınlarda basurun nedeni her zaman açık bir şekilde belirli olmayabilir, ancak bazı faktörler bu rahatsızlığın oluşumunda etkili olabilir. Eğer basur belirtileri mevcutsa, doktorunuza danışmanız önerilir. Kadınlarda basurun nedeni, aşağıdaki faktörlerle ilişkilendirilebilir:

  • Gebelik: Gebelik sırasında, artan rahim baskısı ve hormonal değişiklikler nedeniyle anüs ve rektum bölgesindeki damarlar genişleyebilir      
  • Kabızlık: Kabızlık, sıkışmış dışkıların geçişini zorlaştırarak basur oluşumuna neden olabilir      
  • Uzun süre oturma veya ayakta kalma: Uzun süre oturma veya ayakta kalma, kanın anüs bölgesinde toplanmasına neden olabilir ve bu durum basur oluşumuna yol açabilir       
  • Aşırı kilo: Aşırı kilolu olmak, anüs bölgesindeki damarların genişlemesine ve basur oluşumuna neden olabilir      
  • Genetik yatkınlık: Bazı ailelerde, basur gibi anüs ve rektum rahatsızlıklarına yatkınlık olabilir      
  • Diğer nedenler: Bazı tıbbi durumlar, ilaçlar veya bağışıklık sistemini etkileyen diğer faktörler, kadınlarda da basur oluşumuna neden olabilir

İç Basur Belirtileri

Basur hem makat dışında hem de daha iç kısımda oluşabilmektedir. İçeride oluşan ve dışarıdan bakılarak görülemeyen, bir uzman tarafından gerekli cihazlar kullanılarak saptanabilen bu basur türüne iç basur denmektedir.

İç basur belirtileri, dış basur kadar net olmamaktadır. Çünkü bu basur türü iç kısımda gelişim gösterdiği için kişiye herhangi bir ağrı ya da kaşıntıya neden olmamaktadır. Bu nedenle de bu tür basurların tespiti için mutlaka bir uzmanın görüşünü almak gereklidir.

Ancak iç basurun ortaya çıkarabileceği bazı belirtiler de bulunmaktadır. Bu belirtiler arasında en önce görülen belirti kişinin dışkısında, tuvalet kağıdında ya da klozette gördüğü kan olmaktadır.

Böyle bir belirti ile karşılaşan herkesin en kısa zamanda uzman bir hekime muayene olması gerekmektedir. Erken tanı sayesinde basur sorunu kişinin günlük hayatını kısıtlayıcı bir boyuta gelmeden önce yok edilebilmektedir.

Bazı basur tipleri kendiliğinden de gerileyebilmektedir. Bunlar oldukça ufak hemoroid tipleri olmaktadır. Ancak tüm basur tiplerinin tek başına gerileyeceği gibi bir genelleme yapmak doğru değildir. Kişilerin kendilerinde bir belirti gördüklerinde mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.