Astıma Ne İyi Gelir?

Astıma ne iyi gelir? Astım hastalığı nedir? Astım hastalığına yakalanmış olan bir kişi ne gibi önlemler almalıdır? Astım hastalığı tamamen geçer mi? Astım hastalığına iyi gelen bir gıda var mı ya da astım hastaları ne gibi yiyecekler ya da içecekler tüketmelidir? Şeklinde pek çok soru sorulmaktadır.  

Elbette ki astım hastalığına iyi gelen pek çok besin maddesi ve yapılması gereken pek çok şey söz konusu olacaktır. Ancak astım hastalığının tam olarak ne anlama geldiğini ve belirtiler önceden tespit edebilirsek bu sorunun üstesinden gelmek çok daha kolay bir hal alacaktır. Bu sebepten dolayı astım hastalığının ne tür bir hastalık olduğunu ve bu hastalığın ne gibi belirtileri olduğunu sizler için irdeledik.

Astım Hastalığı Nedir?

Astım hastalığı nedir? Astım hastalığının en anlaşılır şekilde tanımı; üst solunum yollarında nefes almaya tıkayan bir engel meydana gelmesi olacaktır. Yani bu hastalığa yakalanmış olan herhangi bir kişi rahat bir şekilde nefes alıp veremez ve bu durum son derece büyük krizlere yol açabilir. Soğuk hava, sigara dumanı, çok sık bir şekilde hareket halinde olmak ya da bir takım alerjenler astım hastalığını tetikleyen şeyler olarak karşımıza çıkabilir.

Astım Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalığının belirtileri nelerdir denildiği zaman şunları söylemek mümkün olacaktır;

  • Nefes darlığı ve öksürük     
  • Nefes almaya çalışırken hırıltıların meydana gelmesi    
  • Göğsün sıkışması ve tıkanıklık hissi yaşanması          
  • Nefes alıp verirken ıslık sesi gelmesi          
  • Nefes alamamaktan dolayı kriz geçirme

Genel olarak astım belirtileri nefesle ilgili olan belirtilerdir. Nefes almakta güçlük yaşayan birisi muhtemelen astım hastalığına yakalanmış olabilir. Ancak nefes almakta her zorlandığınız zaman da astım hastası olmuş sayılmazsınız. Nefes darlığının yaşandığı pek çok hastalık da mevcuttur. Mesela grip olduğunuz zamanlarda da burun tıkanıklığından dolayı nefes almakta güçlük çekip öksürük krizlerine girebilirsiniz. Eğer ki astım hastalığından şüpheleniyorsanız mutlaka en kısa süre içerisinde doktorunuza başvuruda bulunarak astım testi yaptırabilirsiniz.

Astım Hastalığı Neden Olur?

Astım hastalığı neden olur gibi bir soru sorarak da astım hastalığından korunmak için bir takım önlemler alabilirsiniz. Astım nedenleri konusunda şu detaylardan söz etmek mümkün olacaktır;

  • Ailede kalıtsal olarak astım hastalığının olması     
  • Mesleki faktörler         
  • Alerjen durumlar       
  • Sürekli olarak sigara içilen bir ortama maruz kalma        
  • Bebeğin anne karnında yetersiz beslenmiş olması

Astım hastalığının görülmesinde en büyük etkenlerden biri mesleki sebeplerdir diyebiliriz. Mesela marangozluk, mobilyacılık, kot taşlama ya da boyacılık gibi bir takım mesleklere sahip olan kişiler solunum yolları ile ilgili olarak ciddi bir takım kalıtsal sorunlar yaşayabilirler. Bunlardan biri de astım hastalığıdır. Bu sebepten dolayı astım hastalığını tetikleyecek meslekler yapan kişilerin bu hastalıkla ilgili olarak bir takım önlemler alması gerekmektedir.

Astımdan korunmak için aynı zamanda çocukları ve bebekleri sigaralı ortamlardan da sakınmak söz konusu olacaktır. Ayrıca bunun yanı sıra sık sık yaşadığınız ortamı havalandırmak ve temiz tutmak da son derece büyük bir önem taşır.

Astımı Tetikleyen Faktörlerden Nasıl Korunuruz?

Astımı tetikleyen faktörlerden nasıl korunuruz konusunda söyleyebileceğimiz ilk şey temizlik olacaktır. Pis ve tozlu ortamlarda gözle görülmeyen bir takım canlıların yaşadığını bilmeniz gerekir. Mesela ev tozu akarı adı verilen bakterilerin astıma sebep olduğunu biliyor muydunuz? Bu bakterileri gözle görmek mümkün değildir. Bu sebepten dolayı evinizin çok temiz olduğunu düşünseniz bile her gün toz almadığınız sürece bu tip bakterilerin ve daha nicelerinin ortaya çıkabileceğini belirtmek gerekir.

Çarşaf ve nevresimlerinizi 60 derecenin altında yıkamadan kullanmamalı ve sık sık değiştirmelisiniz. Halılarınızı mutlaka emiş gücü yüksek bir elektrikli süpürge ile temizlemeniz de aslında korunmak için son derece etkili yöntemler olacaktır.

 Sigara dumanı bulunan ve havasız kalmış olan rutubetli ortamlardan uzak durmanız gerekir. Bahar aylarında polenlerle haşır neşir olmamaya da bu durumda dikkat etmeniz söz konusu olacaktır. Sonuç olarak alerjik reaksiyon gösterebileceğiniz bir ortam oluşmaması için elinizden geleni yapmanız gerekir.  

Astım hastalarının özel olarak kendilerini koruması son derece büyük bir önem taşır. Bu sebepten dolayı bu hastalıkla karşı karşıya gelmiş olan kişiler çok fazla dışarı çıkmamalıdır. Eğer ki dışarı çıkmaları gerekiyorsa da maske kullanımı yapmaları söz konusu olacaktır. Aynı zamanda kedi ve köpek gibi hayvanlarla da çok fazla içli dışlı olmadan hayatlarına devam edebilirler.

Astıma İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Astıma iyi gelen yiyecekler nelerdir? Konusunda da astım hastaları ya da astım hastası yakınları mutlaka araştırma yapmak durumundadır. Astım hastalığına iyi gelen yiyecekler şu şekilde sıralanabilir;

  • Ilık süt ve yoğurt          
  • Nane ve reyhan gibi freş bitkiler           
  • Balık        
  • Portakal suyu ve limonata        
  • Rezene tohumu        
  • Maydanoz
  • Karanfil

Astıma iyi gelen doğal yiyecekler olarak saymış olduğumuz bu besinler arasında genel olarak ferahlatma özelliği olan besinler vardır. Maydanoz, nane ve reyhan gibi yiyecekler genel olarak nefes açıcı ve insanda bir ferahlama hissi yaratan yiyeceklerdir. Aynı zamanda bu yiyecekler, bir takım karışımlar haline getirilebilir ya da bazı içeceklerin içerisine konulabilir. Mesela yine astıma iyi gelen içecek olarak sözünü etmiş olduğumuz portakal suyuna nane yaprağı ya da reyhan yaprağı konulabilir.

Astıma İyi Gelen Tarifler

Astıma iyi gelen tarifler olarak karanfil ve zencefille yapılan bir takım şifa içeceklerinden söz etmek mümkün olacaktır.

 6 adet karanfil bir bardak içme suyunda kaynatılarak daha sonra süzülmeye bırakılır. Üzerine bir kaşık bal eklenerek tatlandırılan bu içecek astıma son derece iyi gelir.

 Astım için bir diğer içecek ise zencefil suyu olacaktır. İlk olarak zencefilin suyu çıkartılarak bekletilir. Zencefil suyuna nar suyu da konulabilir. İkisi birbirine karıştırılır. Daha sonra üzerine bal eklenerek tatlandırılır ve bu karışım günde iki kez içilir.

 Bu karışımları yaparken sözünü etmiş olduğumuz besin maddelerine karşı herhangi bir alerjiniz olmadığına dikkat etmeniz gerekli olacaktır.