Ani İşitme Kaybı Nedir?

Ani işitme kaybı genellikle tek bir kulakta meydana gelen, nadiren de çift kulakta meydana gelebilen en az 3 günlük bir süre devam eden, adı üstünde aniden işitme kaybının yaşandığı duruma verilen isimdir.


Ani İşitme Kaybı Neden Olur?

Bu tip hastalıklar tıpta sebebinin bilinemediği hastalıklar arasında yer almaktadır. Ani işitme kaybı şikâyeti ile uzman bir kulak burun boğaz doktoruna müracaat eden hastaların tetkiklerinde hemen hemen %50 sinde ani işitme kaybının nedenleri tespit edilememektedir. Bu tanının konulmasından sonra tıp literatüründe yapılan araştırmalar ve ani işitme kaybı şikâyeti ile müracaat eden hastaların, hastalık geçmişlerinin araştırılmasında bazı yaşanmış ya da yaşanmakta olan hastalıkların ani işitme kaybının nedenleri olabileceği tespiti yapılabilir. Ani işitme kaybı şikâyeti ile müracaat eden hastaların birçoğunda çoğunlukla tansiyon, şeker, gizli şeker, kolesterol ve karaciğer gibi hastalıklarından muzdarip olan kronik hastalar olduğu gözlemlenmiştir.  Damarsal ve Metabolik rahatsızlığı bulunan hastalarda da ani işitme kaybı daha çok görülmektedir. Çağımızın hastalığı olarak adlandırabileceğimiz stresin ve buna bağlı olarak sıkıntı gibi aniden oluşan durumlar da ani işitme kaybı nedenleri arasında sayılabilir. Aslında pek önemsemediğimiz nezle, grip ve uçuk çıkmaları gibi virüse bağlı oluşan olarak adlandırılan hastalıkların atlatılması sırasında ve sonrasında da ani işitme kaybı görülmektedir. Mevsimsel nedenlerden dolayı meydana gelen ani işitme kaybı sanki böyle dalga dalga gelen ve bizi bir süre etkileyip sonradan kendiliğinden geçen ani işitme kayıpları olarak kendini gösterirler genellikle. 

Ani İşitme Kaybı Belirtileri

İlk paragrafımızda da açıklamış olduğumuz gibi ani işitme kaybı fazlaca bir belirti göstermeden neredeyse hemen hemen hiçbir sinyal vermeden yaşadığımız ani bir durumdur. Aniden meydana gelen işitme kaybı bozukluğu her iki kulakta da meydana gelebildiği gibi genel olarak tek bir kulakta meydana gelir. Ani işitme kaybının belirtilerinden önce uzman bir kulak burun boğaz doktoruna başvurma süresi önemlidir.  Genellikle ani işitme kaybı oluşmuş ve bu ani işitme kaybı üç günlük bir süre boyunca devam ediyor ise hemen bir uzman tanı ve tedavisine kişinin ihtiyacı bulunmaktadır.

Ani İşitme Kaybı Tedavisi

Ani işitme kaybı vakalarında en önemli olan şey, kişinin bu rahatsızlığı yaşadığı maksimum 3 gün içerisinde bir kulak burun boğaz doktoruna müracaat etmesidir. Kişi ani işitme kaybı şikayetini uzman hekime ne kadar önce ulaştırabilirse bu durum ani işitme kaybının tedavi edilmesi için o kadar iyi olacaktır.  Ani işitme kaybı olan ve 3 gün içinde hekime başvuran hasta ile 1 ay sonra başvuran hastanın tedavilerine verecekleri reaksiyonlar tabiidir ki aynı olmayacaktır. Yapılan araştırmalar, tedavi başarı yüzdesinin 1 ay sonra gelenlerde 3 ile 4 gün sonra gelenlere oranla %20 lik seviyelere kadar gerilediğini göstermektedir.  Bazı kulak burun boğaz uzmanı hekimlerimizin ani işitme kaybı vakalarını, kalp krizi vakalarıyla benzetme yaparak kulak krizi adı verdiği çok güzel bir örnektir. Nasıl ki kalp krizi geçirince hemen ambulans aranıp, en kısa zamanda hastaneye ulaşılmaya çalışılıyor ise kulak krizi geçirildiğinde de (ani işitme kaybı olduğunda) hemen hemen aynı süratle kişinin hastaneye ulaşması/ ulaştırılması gerekmektedir. Ne kadar erken tedavi için müracaat edilirse kişinin ani işitme kaybı rahatsızlığı o kadar kolay tedavi edilebilir.

Ani İşitme Kaybı Kendiliğinden Düzelir mi?

Ani işitme kaybı kendiliğinden düzelmez. Bu konuda kesinlikle kişinin bir kulak burun boğaz hekiminden destek alması ve tedavisini yapması gerekmektedir. Zaten üç günden az süren bazı dış etkenlere veya virüse bağlı geçirilen hastalıklar sonrası oluşan çok kısa süre devam eden, işitme kayıpları ani işitme kayıpları sınıfına girmemektedir. Burada söz konusu olan aniden meydana gelen ve 3 gün ile üzerinde seyreden ani işitme kayıplarıdır. Ani işitme kaybı yaşayan kişiler en kısa zamanda uzman bir doktora müracaat etmeli ve tedavilerini yaptırmalıdırlar. Herhangi bir sağlık merkezine müracaat edilmesi bile oradaki hekimin uzmanlık alanı olmasa bile konunun uzmanı bir hekime yönlendirilmesini sağlayabilecek ve en kısa zamanda tedavisi gecikmeden yapılacaktır. Bu ani işitme kaybının bir hastalık olduğu ve kısa sürede başvuru yapılarak tedavi edilmesi pek bilinen bir gerçek olmadığı için, kişiler bu konuyu önemsemekte ve ani işitme kaybına maruz kaldıklarında, bunun tedavisini zamanında yaptırmadıkları için, işitme kaybını hayatlarının diğer kalan tüm süreçlerinde çekmek zorunda kalmaktadırlar. Hastanın müracaatı sırasında gerektiğinde tomografi, MR gibi görüntülendirme yöntemleri de kullanılmakta ve gerekli olan tedaviye başlanarak bu ani işitme kaybının giderilmesine uzman hekimlerce çalışılmakta ve iyi sonuçlar alınmaktadır. Burada tekrar etmek gerekirse ani işitme kaybı yaşayan kişiler derhal ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. Tedavinin doktor kontrolü altında yapılabilmesi amacıyla genellikle kişinin 7 gün gibi bir süre hastanede yatması sıklıkla uygulanan bir tedavi yöntemidir.  Çünkü gerektiğinde ilaç tedavileri yanında kulak içi enjeksiyonların da uygulanması gerekebilmektedir bazı ani işitme kaybı tedavilerinde.   Şunu unutmayalım; her bir duyu organımızın işlevlerine hayatımızın her döneminde ihtiyacımız var. Bunları ne kadar uzun bir süre %1000 kapasite ile kullanabilirsek, bu hayattan o kadar fazla tat alabiliriz. Bu yüzden bu duyularımızdan biri olan işitme duyumuzu, ani işitme kaybı rahatsızlığını ciddiye alarak kaybetmemeye çalışmalıyız. Heyyyyy Beni Duyuyor musunuz!!!!!!      Kalın sağlıcakla. Kulak ile ilgili diğer bir yazımız:   Orta Kulak iltihabı Nedir? Orta Kulak İltihabına Ne iyi gelir?