Son zamanlarda cilt bakım rutinlerinde oldukça fazla yer almaya başlayan asitler, kimyasal peeling ve cilt temizliği gibi çoğu cilt sorunu için kullanılabilen ürünlerdir. Temel olarak asitler alfa hidroksi asitler (AHA), beta hidroksi asitler (BHA) ve polihidroksi asitler (PHA) olmak üzere 3’e ayrılırlar ve her asit grubunun iyi geldiği cilt sorunları birbirinden farklıdır. Örneğin beta hidroksi asitler sivilce oluşumu üzerinde daha etkiliyken alfa hidroksi asitler ise eksfoliasyon amacıyla daha sık kullanılırlar. 

Alfa Hidroksi Asit (AHA) Nedir?

Fiziksel peelingler içinde iri tanecikler içeren jellerdir ve sadece cildin en üst tabakasında işlem görerek cilt lekelerinin açılmasına tam anlamıyla yardımcı olamazlar ve aynı zamanda tanecikleri büyük olduğundan ciltte mikro çizikler oluşturma riskleri vardır. Bu nedenle son zamanlarda cildi çizmeden cilt lekelerinin giderilmesinde fiziksel peelingler yerini kimyasal peelinglere bırakmıştır. Kimyasal peelingler, cildin daha alt tabakalarına ulaşarak lekeleri ve ölü derileri giderirler.  Kimyasal peeling işleminde kullanılan alfa hidroksi asitler aslında organik meyve asitleridir. En bilinen örnekleri şeker kamışından elde edilen glikolik asit, sütten elde edilen laktik asit, turunçgillerde bulunan ve hem AHA hem de BHA grubu içeren sitrik asit, malik asit, mandelik asit ve tartarik asitten oluşmaktadır. 

Alfa Hidroksi Asit Ne İçin ve Nasıl Uygulanır?

Fiziksel peeling işleminde cildin üst tabakasındaki ölü derilerden kurtulmuş olunsa da ciltte matlaşmalar ve renk eşitsizlikleri devam edebilmektedir. Bunun nedeni cildin daha alt katmanlarında bulunan kir ve tıkanmış gözeneklerdir. Alfa hidroksi asitler cildin alt tabakalarında işlem görerek gözenekleri temizlemelerinin yanında, güneş veya sivilce lekesi gibi sorunlu bölgelerde ölü derinin atılmasını sağlayarak renk eşitsizliklerini giderir.  Bunların yanında kolajen ve elastin gibi cilt bariyerinde görevli ve cildin elastikiyetini sağlayan bazı proteinlerin üretimini arttırırlar. Cildin su tutma gücünü de arttırarak yaşlanmaya ve zararlı ışınlara bağlı olarak gelişen kırışıklıkların azalmasını, cildin daha dolgun ve pürüzsüz görünmesini sağlarlar. 

Alfa Hidroksi Asit Kullanılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Glikolik asit, laktik asit gibi AHA türevleri saf olarak kullanıma uygun asitler değillerdir. Profesyonel olmayan kişiler tarafından seyreltilerek kullanılması bile cildin aşırı irrite olmasına neden olabilir. Asit içeren ürünlerin üzerinde %3, %5, %20 gibi konsantrasyon miktarları yazmaktadır. Cilt bakım rutininde glikolik asit veya laktik asit kullanmaya başlayan kişilerin cilt irritasyonu gelişme olasılığını en aza indirmek için düşük konsantrasyonlarda asit içeren temizleyici, tonik veya serum kullanmaları, cildi alıştırarak kullanılan oranın arttırılabileceği önerilmektedir.  Her ne kadar cilt lekelerinin giderilmesi için AHA kullanılsa da, asit kullanıldığı sırada güneş ışınlarından korunmamak daha ciddi leke oluşumuna sebep olabilir. Bu nedenle kesinlikle güneş kremi kullanılmalı, doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.  Tüm bunların yanında hassas ve alerjik cilde sahip kişilerin, yakın zamanda lazer epilasyon yaptıranların ve sivilce tedavisi sürecinde olan hastaların AHA kullanması önerilmemektedir.