Alerjik Geniz Akıntısına Ne İyi Gelir?

Alerjik geniz akıntısına ne iyi gelir? Alerjik geniz akıntısı evde bitkisel çözüm şeklinde geçer mi? Alerjik geniz akıntısını gidermek için neler yapılması gerekir? Alerjik burun geniz akıntısı neden olur ya da alerjik burun akıntısını ne tetikler?

Alerji kaynaklı geniz akıntısı konusunu ele almış olduğumuz bu yazımızda alerjik reaksiyonları, tam tamına ne anlama geldiğini ve ne gibi sebeplere bağlı olarak ortaya çıktığını anlatacağız. Alerjik reaksiyonları tüm noktaları ile ele aldığımız zaman alerjik geniz akıntısından da kurtulmanın yolları çok daha kolay anlaşılır bir hale gelir.

Alerjik Geniz Akıntısı Neden Olur?

Alerjik geniz akıntısı neden olur sorusu özellikle de bahar alerjisi gibi bir sorun ile mücadele etmek zorunda kalan kişilerdir. Alerjik geniz akıntısı tam olarak alerjik rinit durumu olarak bilinir.

Alerjik geniz akıntısı; belli dönemlerde havada uçuşan ağaç ve çiçek polenlerinin insanların nefes yoluyla vücuduna girmesi sonucu enfeksiyon oluşturmasıdır. Aynı zamanda toz birikintileri ya da maytlar da bir şekilde insan vücuduna girerek iltihaplanmaya neden olur. Bunlar genel olarak hava yolu ile vücuda girdiği için boğazdan alınır ve boğaz iltihaplanmalarına sebebiyet verir. Bunun doğal bir sonucu olarak da geniz akıntısı meydana gelir.

Genel olarak ilkbahar ve yaz aylarında çiçeklerin polenleri havada uçuşmaya başlar ve bu insanların hava yoluyla boğazına kaçar. Aynı zamanda şubat ve mart aylarında ve daha çok sonbahar aylarında da bazı ağaçların polenleri son derece aktif bir şekilde doğada uçuşmaya başlar. Bu aylarda da son derece büyük ölçüde insanların bahar alerjisi nükseder.

Sadece çiçek polenleri için değil aynı zamanda evde ya da tüm iç mekânlarda toz ve çeşitli küçük, gözle görünmeyen bir takım şeyler insanların boğazına soluma yoluyla girerek bu bölgede iltihaplanma meydana getirebilir.

Alerjik Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Alerjik geniz akıntısı belirtileri nelerdir diye soracak olursanız alerjinin boğazda meydana gelmesi ve bu geniz akıntısının alerji kaynaklı olup olmadığının anlaşılması da ayrı bir şekilde incelenebilir. Eğer ki geniz akıntısı alerjik rinitten kaynaklı olarak ortaya çıkıyorsa bu durum farklı pek çok semptom ile kendinin gösterecektir.

Mesela genizde meydana gelen akıntı ile birlikte gözlenecek olan alerji semptomları için şunlardan söz etmek mümkün olacaktır;

  • Burun akıntısı         
  • Gözlerde kızarıklık         
  • Dudak ve ağız çevresinde uçukların meydana gelmesi        
  • Hafif ateş         
  • Solunumda zorluk        
  • Baş ağrısı     
  • Genizde akıntı ve ağız kokusu        
  • Yorgun ve halsiz hissetme       
  • Kuru  öksürük

Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan geniz akıntılarında alerjik rinit belirtileri gözlenir. Bunu anlamanın en kolay yollarından biri zaten direkt olarak boğazda gıcıklanma hissi ve hafif bir öksürük olacaktır. Ayrı yeten halsizlik ve yorgunluk da bu aşamada son derece rahatsız edici ve yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren bir durum olarak karşımıza çıkar. Beraberinde gelen gözlerde kızarıklık ya da ağız ve dudak bölgesinde meydana gelen uçuklar da bu durumun belirtileri arasında son derece büyük bir ayırt edici özelliktir.

Alerjik rinit hat safhalara ulaştığı zaman genel olarak vücut ısısının yükselmesi de söz konusu olacaktır. Hatta bu ateş bazı hassas bünyelerde çok daha fazla yükselebilir. Alerji kaynaklı geniz akıntısı ile birlikte görülecek olan bu semptomlar bu şekilde ilerlediği sürece ilerde daha farklı hastalıklara da dönüşebilir. Mesela solunumda yaşanan sorunlar da bu durumun en büyük belirtileri olarak gözlenir. Nefes alıp vermekte zorluk çekme ve göğüs kafesinde ağrıların meydana gelmesi de bu rahatsızlığın en çok rastlanan belirtileri arasında yer alır.

Alerjik Geniz Akıntısına Evde Ne İyi Gelir?

Alerjik geniz akıntısına evde ne iyi gelir diye soracak olursak evde son derece kolay bir şekilde yapılacak olan bir takım bitki çayları ya da beslenme şekli bu noktada oldukça önem taşır. Mesela alerjik geniz akıntısına en çok iyi gelecek olan bitki çaylarından söz edecek olursak şu bitkiler son derece şiddetle tavsiye edilir.

  • Nane çayı ve okaliptüs        
  • Maydanoz suyu         
  • Zencefil çayı        
  • Adaçayı        
  • Ihlamur        
  • Melisa çayı       
  • Roobios kırmızı çay     
  • Kuşburnu çayı         
  • Çoban çantası çayı         
  • Yaban mersini çayı        
  • Rezene çayı        
  • Papatya çayı        
  • Civanperçemi

Alerjik bir reaksiyon söz konusu olduğu zaman yukarıda sıralamış olduğumuz çaylar, bu alerjinin meydana getirmiş olduğu semptomlar için son derece faydalı olacaktır. Özellikle de nane çayı ya da okaliptüs gibi bitkiler bronşları açma özelliğine sahip olduğu için geniz akıntılarını durdurmak adına son derece etkili olacaktır. Bu bitki çaylarını özellikle de polenlerin çıkma mevsimlerinde çok daha fazla tüketmek son derece büyük bir önem taşır.

Papatya çayı ve melisa çaylarının içerisinde rezeneyi de ekleyebileceğimiz harika karışımlar yaparak bu bitkisel yöntemlerin çok daha büyük bir etkiye sahip olmasını sağlamak da mümkün olacaktır. Ayrıca alerjik geniz akıntısı Saraçoğlu şeklinde yapmış olduğumuz araştırmalarda da İbrahim Saraçoğlu’nun civanperçemi ve çoban çantası gibi otları da çok fazla tavsiye ettiğini görmekteyiz. Bu otları kaynar suya koyarak bir süre demlenene kadar bekledikten hemen sonra yavaş yavaş içmek alerjik semptomları giderme konusunda pek çok ilaçtan çok daha etkili olacaktır. Yalnız bu bitki çaylarını tüketirken tatlandırıcı ya da şeker kullanımı yapmak bitkilerin ve otların etkisini azaltır. Bu nedenle Saraçoğlu da bu bitki çayları yanında şeker ve tatlandırıcı kullanılmasını hiçbir zaman tavsiye etmez. Tüm bunların yanı sıra kesinlikle bol su tüketmenin gerekli olduğunu ve vücuttan iltihabın bol su tüketimi ile çok daha kolay ve hızlı bir şekilde atılacağını da belirtmek gerekir.

Alerjik Geniz Akıntısını Önlemek İçin Ne Yapmak Lazım?

Alerjik geniz akıntısını önlemek için ne yapmak lazım konusu ile ilgili alerjik geniz akıntısını ne tetikler konusunda fikir sahibi olmak gerekir. Toz ve polenle temastan kaçınmak ve aynı zamanda hijyene dikkat etmek; yumurta ve tavuk derisi gibi gıdalar tüketmemek gerekir.