Afazi Nedir Belirtileri Nelerdir?

Afazi nedir belirtileri nelerdir? Afazinin ne demek olduğunu bu yazımızda herkesin çok kolay bir şekilde anlayabileceği biçimde açıklamak için direkt olarak beynin konuşma bölümünün hasar görmesi durumudur diyebiliriz. Hepimizin de çok iyi bildiği gibi vücutta gerçekleşen her şeyin merkezi beyindir. Beyin için vücudun sistem yöneticisi diyebiliriz. Beynin sağ ve sol lobu birbirinden farklı şeylerin meydana gelmesine olanak tanır. Konuşma faaliyeti de beynin sol lobu tarafından gerçekleştirilen ve bu alanda yer alan bir bölge sayesinde meydana gelir. Herhangi bir sebepten ötürü de beyinde bu bölgenin bir şekilde hasar görmesi, afazinin meydana gelmesine sebep olur.

Afazi Nasıl Anlaşılır?

Afazi nasıl anlaşılır diye sorarak afazi rahatsızlığının belirtileri hakkında bir takım bilgilere sahip olmak gerekir. Afazi belirtileri için şunlardan söz etmek mümkün olacaktır;

  • Konuşmada zorluk çekmek         
  • Kelimeleri yanlış söylemek         
  • Anlama ve algılama problemi yaşamak      
  • Bir şeyleri adlandırırken zorluk yaşamak         
  • Anlatırken kendini ifade etmekte zorluk çekmek         
  • Konuşurken konuyla alakasız cümleler ya da kelimeler kullanmak        
  • Okuma ve yazma konusunda güçlük çekmek

Afazi hastalığının da çeşitleri ve farklı sebepleri olduğunu göz önünde bulundurarak afazi belirtileri adı altında yukarıda sıralamış olduğumuz bir takım sorunlar; çok yaygın olarak beyin kanaması ya da beyne alınan darbeler vb. pek çok durumda meydana gelmektedir. Mesela bu durumda afazi hastalığının genel olarak beynin sözel ve sayısal alanlarına güçlü bir hasar verdiği tespit edilir. Bunu anlamak da kişinin konuşma zorluğu çekmesinden ve bir şeyler anlatırken ilişkilendirmede sorun yaşamasından dolayı son derece kolay olacaktır.

Afazi gibi bir durumun anlaşılması genel olarak kişinin konuşurken sözcükleri unutma ya da kullanması gereken bir sözcük yerine başka bir sözcük kullanmak gibi bir takım durumlarından olur. Ayrı yeten oluma ve yazma konusunda da son derece büyük ölçüde bir zorlanma söz konusu olacaktır. Bütün bunlar ya da bunlardan bir ya da iki tanesi sürekli olarak meydana gelmeye başlamışsa bu durumda afazi gibi bir sorunun başlangıcından söz etmek mümkün olacaktır. Ancak kesin olarak bir teşhisin konulması adına mutlaka bir doktora gidilmesi gerektiğini ve afazinin, bağlantılı olarak pek çok farklı duruma da sebep olacağını kesinlikle gözden kaçırmamakta ve asla göz ardı etmemekte fayda vardır.

Afazi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Afazi için hangi doktora gidilir konusunda bir kafa karışıklığı yaşıyorsanız bu hastalığın beynin sol bölgesinde gerçekleştiğini belirterek mutlaka bir beyin doktoruna gitmeniz gerektiğini tavsiye ederiz. Beyin doktoru, hastanenin nöroloji bölümünde yer alır. Eğer ki afazi gibi bir şüpheyle bu bölüme müracaat ederseniz nörolog tarafından direkt olarak gereken muayene yapıldıktan sonra eğer ki gerek görürse bir beyin tomografisi çektirmenizi isteyebilir. Beyin tomografisinde beynin sol lobunda bir hasar meydana gelmişse direkt olarak bu teşhis konulacaktır. Doktor tarafından afazi teşhisi konulduktan sonra direkt olarak gerekli olan tedavi başlatılır.

Afazi Çeşitleri Nelerdir?

Afazi çeşitleri nelerdir konusu ile ilgili olarak şu sıralamayı yapabiliriz;

  • Global afazi       
  • Kondüksyon afazi         
  • Broca afazisi        
  • Wernicke afazisi        
  • Anomik afazi        
  • Transkortikal afazi

Global afazide hastanın bir soruya cevap vermesi ve bir şeyleri anlaması zorlaşacaktır. Aynı zamanda bu hastalığın bu çeşidine total afazi adı da verilir. Kondükyon afazisinde hastalar genel olarak bir cümleyi anlayabilir, konuşabilir ama bunları tekrarlama konusunda bir takım sorunlar yaşar. Broca afazisinde de anlama veya konuşma gibi yetilerde herhangi bir sorun söz konusu değildir. Ancak kelimeleri doğru seçememe ve sorulan sorulara yanlış cevaplar verme gibi bir takım sorunlar meydana gelecektir.

Wernicke afazisi beynin duyma, duyduğunu algılama ve görme kısmında meydana gelen lezyonlardan kaynaklı olarak karşımıza çıkar. Anomik afazi ise herhangi bir şeyi anlatırken olayları ve cisimleri isimlendirme konusunda sıkıntı yaşamak anlamına gelir. Ancak bu rahatsızlık, genel olarak konuşma sürekliliğinde herhangi bir sorunun meydana gelmemesi sebebiyle biraz daha geç anlaşılabilir. Transkortikal afazi ise; bir şeyleri anlama ve dil alanında meydana gelen sorunların sebebiyet verdiği bir hastalıktır.

Afazi Başka Hangi Hastalıklara Sebep Olur?

Afazi başka hangi hastalıklara sebep olur? Şeklinde de bir araştırma yapmak gerekli olacaktır. Afazi hastalığının genel olarak etki ettiği ya da daha doğrusu tetiklediği hastalıklar arasında en fazla adından söz ettiren rahatsızlık, epilepsi ve hemipleji hastalıkları olacaktır. Apraksi ve hemianopsi gibi rahatsızlıkların da pek çoğu için afazinin beynin diğer bölgelerine vermiş olduğu hasarlardan söz etmek mümkün olacaktır.

Afazi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Afazi tedavi yöntemleri nelerdir sorusunu genel olarak bu hastalığın seviyesine, türüne ve hastaların yaş gruplarına bağlı olarak farklı şekillerde değerlendirmek mümkün olacaktır. Bu noktada akıllara gelecek olan ilk sorunun da afazi tedavi edilir mi ya da afazi tamamen geçer mi gibi sorular olacağını tahmin ederek bunlara da cevap verecek olursak, afazi hastalığının erken teşhisi yapılabilirse pek çok hastanın, hastalık ilerlemeden düzeltilebileceğini söyleyebiliriz. Ancak afazi hastalıklarının çok farklı boyutları olması nedeniyle bu hastalık için genel olarak beynin bir kısmında meydana gelmiş olan hasarın en aza indirgenmesi mümkün olabilir demek de çok daha doğru olacaktır.

Afazi tedavisi için ilaç kullanımı yapılması söz konusu olur. Ancak ilaç kullanımının da bu hastalık için tam anlamıyla yeterli bir tedaviyi sağlamayacağını da belirtmek isteriz. İlaç tedavisinin yanı sıra ayrıca bir de konuşma terapisinin uygulanması gerekli olacaktır.

Afazi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Afazi tedavisi ne kadar sürer konusunda da net bir yorum yapmak hiçbir zaman mümkün olamaz. Çünkü bu hastalık için her bir çeşit farklı süreçlere bağlı olarak ilerler. Hal böyle olunca da doğal olarak tedavinin ilaç ve terapi süreci de aynı zamanda hastalığın ne kadar ilerlediğine ve hastanın iyileşme hızına bağlı olarak değişkenlik gösterecektir. Ancak şunu da belirtmek gerekir ki bu süreç biraz uzun olabilir.