Uzmanlıklar

Restoratif Diş Tedavisi Uzmanlığı

Restoratif Diş Tedavisi

Restoratif Diş Tedavisi, çürük ya da çürük dışı sebeplerden dolayı meydana gelen dişteki sert doku kayıplarının tamir ve tedavi edilmesi ile ilgili çalışan birime verilen isimdir.

Hastanın estetik ve fonksiyon kaybını geri kazandırılması amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir.

Restoratif  Diş Tedavisinde Uygulanan Teknikler: 

  • Direkt yada İndirekt Kompozit Uygulamaları,
  • Porselen Estetik Çalışmaları,
  • Gülüş Tasarımının Yapılması, 
  • Diş Beyazlatma Uygulamaları,
  • Dişlerin Hassasiyeti için Yapılan Tedaviler,
  • Vital Pulpa Tedavisi,
  • Pre-protetik Restorasyon Uygulamaları.

Bu tedavi uygulaması her yaş, meslek ve cinsiyetten insanlar için uygulanabilmektedir. Çocuklar ve yaşlılara  Restoratif Diş Tedavisi uygulanmasının hiç bir sakıncası yoktur. Restorasyon sırasında kullanılan ürünler estetik görünüm sağlayan ve asla dişe zarar vermeyen bio uyumlu malzemelerdir.

Kullanılan bio uyumlu malzemeler ile dişin sert yüzeyinde çeşitli nedenlerle meydana gelmiş kayıplar tedavi edilerek hoş bir görünüm ve güzel bir gülüş sağlanır.

Kullanılan malzemelerin bio uyumlu olması her yaştaki kişilere uygulanabilirliğin sağlanması açısından önem taşımaktadır.

Dolgu Türleri:

Restoratif diş dolgusu diş renginde olan beyaz dolgulardır.

Amalgam dolgunun gri-siyah renkte olması ve çürük görüntüsü oluşturması, estetik dolgu olarak ta isimlendirilen restoratif diş dolgusunun tercih edilmesini sağlamaktadır.

Beyaz rengi ile uygulandığı dişte estetik bir görünüm sağlayan estetik dolgular çok uzun ömürlüdür ve bio uyumlu olmaları nedeniyle amalgam dolgulara göre çok daha sağlıklı dolgulardır.

Porselen dolgular: Kompozit dolgular ön bölgeler için tercih edilirken, porselen dolgular diş minesi gibi sert bir yapıya ve ısırma kuvvetine karşı dayanıklı olmaları nedeniyle arka dişler için tercih edilmektedir.

Estetik olan ön dolgular aynı zamanda  diş boyunun uzatılması ya da istenmeyen diş aralıklarının kapatılması işlemlerinde de sıkça kullanılmaktadır.

Inley ve Onley Dolgular: Inley ve Onley dolgular, dolgu ve kaplama arasında oluşturulmuş bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Dolgu yapılabilecek yeterli diş dokusunun olmadığı veya kaplanacak derecede zarar görmemiş dişlere uygulanan bir estetik tedavi yöntemidir. Uzman bir diş hekimi tarafından yapılan muayene sonrasında dolgunun yapılacağı alanın ölçüsü alınıp, laboratuvar ortamında hazırlanıp bir sonraki seansta diş üstündeki boşluğa yerleştirilen estetik ve sağlam yapılardaki diş dolgularıdır. 


Restoratif diş tedavisinde kullanılan bir diğer uygulama ise diş beyazlatma uygulamasıdır. Dişlerde meydana gelen sararma, lekelenme, renk değişikliklerini ortadan kaldırmak amacıyla uygulama yapılır.

Kısaca izah etmek gerekirse; Restoratif diş tedavisi hem estetik ve hem de dişin kaybettiği fonksiyonu geri kazandırmak için uygulanan tedavi yöntemleri bütününe verilen isimdir diyebiliriz.

Bu tedavi yöntemleri, estetik, koruyucu ve tedavi yöntemlerinin bir bileşkesinden meydana gelmişlerdir.

Restoratif diş tedavisinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken katı kurallar bulunmamaktadır.. Dolgu sonrası dişte bir hassasiyet oluşumu çürüğün ne kadar büyük ve ne kadar derin olduğuna bağlıdır. Derin ve büyük çürüklere yapılan dolguların ardından 2-3 gün gibi geçici bir süre zarfında hassasiyet duyulabilmektedir. Ancak bu geçici bir durumdur.

Restoratif Diş Tedavisi Uygulaması Süresi: Dişler hazırlandıktan sonra, dolgu kişiye özel olarak laboratuvarda hazırlanır ve uzman doktor tarafından yapıştırılırlar. Genellikle 2 seans sürer, ancak bazı durumlarda seans sayısı artabilmektedir.

Diş dolgusu ne zaman yapılır? Dolgular İle İlgili Bilgiler:

  • Uzmanlara göre hemen hemen her çürüğe dolgu yapılmaktadır.
  • Dişteki mevcut çürüğün büyüklüğüne göre diş dolgusunu yapılmaktadır
  • Eğer dişteki çürük diş köklerine kadar inmişse öncelik olarak kanal tedavisi uygulanır daha sonra dolgu tedavisi yapılır.
  • Diş yüzeyindeki çürük temizlendikten sonra hemen dolgu yapılması mümkündür.
  • Bu sayede gün içerisinde aynı anda birden fazla çürük probleminizden kurtulabilirsiniz.
  • İşlem süresi kısa olduğu gibi yapılan ağrı kesici iğneler sayesinde ise acı hissedilmez.
  • Gümüş amalgam dolgular, değiştirilmeden 10 ila 15 yıl dayanabilir.
  • Kompozit dolgular, estetik olmalarına rağmen genellikle çok uzun ömürlü değildir. Bunları 5 ila 7 yılda bir değiştirmek gerekebilir.
  • Özellikle ön dişlerin minesinde küçük bir çatlak meydana geldiyse, Bonding yöntemi uygulanmaktadır.
  • Diğer dişlerde oluşan aynı sorun için de Estetik Dolgu tercih edilir. Bu yöntemlerde kırık, dolgu yapılarak kapatılmakta ve diş sağlamlaştırılmaktadır.

Konu ile ilgili olarak daha fazla bilgi sahibi olmak için,

www.doktorbul.com'u

Ziyaret Edin, Randevu Alın, Tedavi Olun


Restoratif Diş Tedavisi Uzmanlığı İle İlgili Soru Sor
Hata! Kod:xe