Uzmanlıklar

Oral Implantoloji Uzmanlığı

Oral Implantoloji


Oral Implantoloji nedir?

Kaybedilen dişlerin yerine tedavi amacı ile yerleştirilen ve organizma için herhangi bir yan etkisi olmayan, kemik dokusu ile birleşimini tamamladıktan sonra da tabii bir diş gibi iş görebilen, metal ya da porselenden yapılan plak, vida ve çivilere implant adı verilir.

İmplant, doğal dişiniz gibi görünür, tıpkı doğal performans gösterir.

İmplant insanlık tarihi kadar eskilere dayanan bir uygulamadır.

Tarihinin çeşitli kademelerinde insanlar, çene kemiği üzerine diş görevini görecek parçalar monte etmeyi bir bir çözüm olarak görmüşlerdir.

Günümüzde implant materyali olarak en fazla kullanılan metal titanyumdur. Titanyum, doku uyumu mükemmel olan, yüzyıllardır tıbbın birçok alanında güvenle kullanılan bir metaldir. Kök, silindir ya da vida şeklinde biçimlerindirilen titanyum, özel birtakım işlemlerden geçirildikten sonra dental implant olarak kullanıma hazır hale gelmektedir.

İmplant tedavisi diş eksikliği olan bireylerde eksikliğin giderilmesi için yapılan bir tedavi yöntemidir. İmplant diş uygulaması 2 aşama olarak yapılır.

İmplant Uygulama Aşamaları:

  • Uygulamanın ilk aşamasında diş eksikliği olan yere (çene kemiği içerisine) implant denen titanyum vida yerleştirilir (Çene içerisinde kemik ile implantın kaynaşması için gereken süre kullanılan implantın markası ve özelliklerine göre 1 ile 3 ay arasındadır.) ,
  • İkinci aşamada bu kemikleşen alanın üstüne ağız ve diğer dişlerinizin yapısına uygun zirkonyum veya metal destekli porselen, veneer kron olarak adlandırılan protez dişler takılır.

Protezler yapılırken genellikle iki yöntem kullanılır:

  1. Simante (yapıştırma) Yöntemi,
  2. Vidalama Yöntemi.

Bunlardan hangisi hastanın ağız yapısı için uygunsa o yöntem tercih edilmektedir.

İmplant her yaşta yapılabilir mi?

  • Diş eksikliği olan hastalar, ya da hareketli protez kullanımında zorluk çekenlere, eğer genel sağlık durumları da müsaitse implant uygulaması yapılabilmektedir.
  • Müdahale edilemeyen diyabet hastaları , ciddi kemik rahatsızlıkları olanlar, yüksek tansiyon problemi yaşayanlar ile şeker hastaları, implant uygulamasından önce kesinlikle doktorlarına danışmalıdırlar.
  • İkinci Madde dışında, ciddi bir sağlık problemi olmayan hastalarda da emin olmak için genel ağız kontrolü, panoramik filmle birlikte bir çene filmi ve gerektiği durumlarda üç boyutlu filmler çekilebilmektedir.

 İmplant Yaptırdıktan Sonra Ağrı Olur mu:

İmplant sonrası ağrının oluşması, yapılan işlemin ne kadar doğru ve iyi yapıldığı ile değişkenlik gösteren bir durumdur.

İmplantın ilk aşamasında nadir olarak ağrı meydana gelmektedir.( Burada kastedilen ağrı büyük çaplı değil daha küçük çaplı ağrılardır.)

İmplant uygulaması sırasında çene kemiğine kısa sürelide olsa bir travma oluşturduğu için küçük çaplı bazı ağrılar beklenebilmektedir. Bu durumun en aza indirilmesi amacıyla  Oral Implantoloji uzmanı, hastaya az miktarda arı kesici vermektedir. Aynı zamanda Antibiyotikler de verilmektedir.

(Antibiyotiklerin verilmesinin sebebi ağız içi bir çok bakteri ürettiği için yaranın mikroorganizmalara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlamaktır.)

Bütün bu durumların yanısıra hastaya da ağız temizliği ve hijyenine dikkat etmesi gerektiği de hatırlatılıp, bilgi verilmektedir. y

Ağrı Haricinde Bölgede  bazı durumlarda şişlik te meydana gelebilmektedir.

Şişlik oluşması durumunda, şiş olan bölgeye soğuk kompres uygulaması iyi gelecektir. 


Yukarıdaki konu ile daha fazla bilgi almak istiyorsanız,

www.doktorbul.com'u

Ziyaret Edin, Randevu Alın, Tedavi Olun


Uzmanlık Alanının İlgilendiği Hastalıklar
Oral Implantoloji Uzmanlığı İle İlgili Soru Sor
Hata! Kod:xe