Uzmanlıklar
Biyoetik Uzmanlığı
-
Bağlantılar
Biyoetik
Biyoetik, tıp ve biyoloji alanında ortaya çıkan yeniliklerin, çeşitli teknolojik gelişmelere bağlı olan bilimsel sonuçların, etik düzlemde meydana getirdiği kapsamlı sorunların irdelenmesi üzerinden gelişen etik alanı ya da bölümüdür. Kelime anlamı olarak "canlı etiği" olarak da anlaşılır.
Biyoetik kavramının Jahr tarafından 1927 yılında literatüre eklendiği saptanmıştır.
Tıp etiği, tıbbın ve sağlık alanındaki bilimsel ve pratik çalışmaların etik yönden değerlendirilmesi ve ahlaki ikilemlere bir çözüm bulunmasını hedefleyen disiplindir. Genel konusu insan yaşamıdır.
Biyoetik kurul farklı disiplinlerden uzmanlardan oluşan, çeşitli ahlaki ve biyoetik sorunların ve ikilemlerin farklı bakış açılarından değerlendirilerek çözümler üretildiği bir yapıdır.
Çağdaş tıp etiğinin, geçmişten günümüze kadar geçerliliğini koruyan 4 temel ilkesi vardır:
Özerklik,
Zarar vermeme,
Yararlılık
Adalet ilkeleri.
Biyoteknoloji uzmanı genel olarak canlı organizmalar üzerinde çalışmaktadır. Biyolojinin alt dallarından biri olan biyoteknoloji'de çevresel ve tarımsal tüm ilerlemeler ile ilgili çalışmalar yapılır. Biyoteknoloji uzmanları modern teknolojiyi kullanarak doğa bilimi üzerinde araştırmalar yaparlar. Aynı zamanda doku, hücre ve organizmalara ait olan genetik, fiziksel ve kimyasal özellikler de detaylı olarak araştırılır. Bu mesleğe sahip olan kişiler aynı zamanda insan hayatının kalitesini iyileştirmek adına organizmalar üzerinde çalışmalar yapabilirler.
Biyoteknoloji uzmanları genellikle ilaç sektöründe, araştırma kurumları, üniversite ve özel sektörde çalışabilirler. Biyoteknoloji uzmanlarının çalıştıkları alanlara göre farklı sorumluluklara da sahiplerdir. Bu mesleğe sahip olan kişiler bilimsel olarak ortaya çıkan sorunları çözmek için deneyler yaparlar. Bu deneyler de laboratuvar ortamında gerçekleşir. Bu kapsamda kan, hücre, doku ve bakteri kültürü gibi tüm örnekler de toplanır. Alınan bu örnekler ise detaylı olarak incelenir.
Biyoteknoloji Uzmanı Nasıl Olunur?
Biyoteknoloji uzmanı olmak isteyen kişiler bu noktada uygun eğitimleri almalılardır. Biyoteknoloji uzmanı olmak isteyen kişiler öncelikle lise eğitimlerini bitirerek üniversitede bu alandaki bölümlerden birini tercih etmeliler. Adaylar genel olarak üniversitelerde bulunan dört yıllık bölümlerden birini tercih etmeliler. Bu kapsamda Biyokimya, Biyoloji, Farmakoloji, Mikrobiyoloji, Kimya ve Kimya Mühendisliği ile Biyomedikal Mühendisliği gibi alanlarda tercih yapılmalıdır. Bu bölümleri tercih eden kişiler mezun olduktan sonra Biyoteknoloji uzmanı olarak işe başlayabilirler. Çeşitli kuruluşlarda da çalışabilirler. Araştırmalar yapılarak üniversitede ve ya özel sektörde Biyokimya uzmanı olarak çalışmak mümkün.
Bu uzmanlık ile ilgili olarak daha fazla bilgi sahibi olmak istiyorsanız www.doktorbul.com web sitemizi takip ediniz
www.doktorbul.com'u
Ziyaret edin, Randevu Alın, Tedavi Olun