Unutkanlığa Ne İyi Gelir?

Unutkanlık bazen psikolojik bazen de fizyolojik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmakta olan oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Genellikle telaşlı olan kişilerin sıklıkla yaşadığı ruh hali unutkanlık olarak kabul edilmekte olup telaş ve koşuşturma içinde olan kişilerin sürekli plan yapmaları gerekmekte bu nedenle de çoğu zaman yaptıkları planları ulaşabilmektedirler.

Bu problem de sık sık karşılaşan kişilerin ise en çok merak ettiği konu unutkanlığa ne iyi gelir? konusudur.

Birçoğumuzun sık sık yaşadığı en önemli unutkanlık belirtisi ise buzdolabının kapağını açtıktan sonra alınacak şeyin unutularak dolabın içerisine bırakılmasıdır. Genellikle beyin yorgunluğu üst düzeylere ulaştığında insanlar da anlık olarak unutkanlık meydana gelebilir.

Ancak bazen unutkanlık hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkmakta olup kişilerin beyin fonksiyonlarında meydana gelen problemler kapsamında unutkanlık hastalığına yakalanmaları da mümkün olmaktadır.

Unutkanlık Nedir?

Unutkanlık nedir? sorusu çoğu zaman yapacağı bazı şeyleri hatırlamayan veya anlık olarak unutan kişiler tarafından sık sık sorulmaktadır. Çoğunlukla yaşlılık döneminin en önemli belirtisi olarak kabul edilen unutkanlık bazı durumlarda genç kişilerde de ortaya çıkabilmektedir.

Gençlerde görülen yapılacak eylemi unutma durumu genellikle kişilerin yaşadığı yorgunluğa bağlansa da temelde bu durum yorgunluktan ortaya çıkmamaktadır. Ünutkanlık hastalığı olarak da bilinen Demans genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkarken bazen travmalara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.

Genellikle unutkanlığa neden olan faktörler içerisinde kişinin zorlu psikolojik bir dönemden geçmesi veya vücudunda ihtiyaç duyduğu vitaminlerin eksiklik göstermesi çoğunlukla unutkanlığın temelini oluşturmaktadır. Genellikle erken dönemlerde tedavi edildiğinde ve eksikliği görülen vitaminlerin takviyelerle tamamlanması durumunda unutkanlık faktörü ortadan kaldırılabilir.

Ancak halk arasında bunama adı verilen unutkanlık hastalığının ilk evresi olarak kabul edilmektedir. hem unutma problemi yaşayan kişilerin bu hastalığa sahip olduğu söylenememekle birlikte sık sık tekrarlandığında genellikle hastalığın habercisi olarak kabul edilir. Unutkanlığın nedenleri ise genel olarak şöyledir;

  • B12 ve D Vitamin eksikliği        
  • Stres ve depresyon      
  • Nöropsikolojik hastalıklar       
  • Düzensiz yaşam şekli

Unutkanlığın belirtileri ise şöyledir;

  • Öfke problemi ve duygu geçişleri       
  • Ev işlerinde veya rutin düzende yapılması gereken işlerin yapılmaması         
  • Eşyalarının yerlerini karıştırma        
  • Davranış bozukluğu       
  • Konuşma bozukluğu        
  • Uzun cümleleri anlayamama      
  • Adres veya telefon gibi bilgilerin iyi bilinmesine rağmen hatırlaması

Bu belirtilerin biri veya birkaçı ile karşılaşmanız halinde mutlaka doktora başvurarak unutkanlığın kaynağını tespit etmeniz ve erken evrede iken tedavi olmanız oldukça önemlidir.

Dalgınlık ve Unutkanlığa Ne İyi Gelir?

Çoğu zaman dalgın ruh hali içerisinde olan kişilerin yapacakları bazı eylemi unutmaları söz konusu olmaktadır. Bu kapsamda dalgınlık ve unutkanlığa ne iyi gelir? Diye merak eden kişilere belleklerini daha güçlü tutabilmeleri için ve unutkanlığı engelleyebilmeleri için birkaç besin önerisinde bulunacak olursak şunları sayabiliriz;

  • Ispanak        
  • Balık         
  • Kırmızı et       
  • Ceviz       
  • Bitter çikolata       
  • Nar veya nar suyu       
  • Yeşil çay       
  • Kepekli ürünler     
  • Maydanoz ve nane        
  • Domates

Unutkanlık Tedavisi Nasıl Yapılır?

Unutkanlık tedavisi strese bağlı durumlarda ortaya çıktığında mutlaka psikiyatri bölümü ile çözüme kavuşturulmaktadır olup travma veya kanser şüphesi nedeniyle ortaya çıktığı düşünüldüğünde nöroloji bölümüne başvurulması gerekmektedir.

Demans teşhisi konulduğu takdirde kişilere tedavi süreci ömür boyu uygulanmakta olup bu ilaçların sürekli olarak kullanılması gerekmektedir.

Ancak unutkanlığın kaynağı depresyona bağlı olarak ortaya çıktıysa bu süreçte antidepresan ilaçlar kullanılmakta olup tedavi süreci daha kısa süreli olmaktadır.

unutkanlık herhangi bir fizyolojik veya psikolojik nedene bağlı olmayıp vitamin eksikliği durumundan ortaya çıkıyorsa bu noktada vitamin takviyesi ve sağlıklı beslenme yöntemleri uygulayarak unutkanlık problemini ortadan kaldırmak mümkündür.

Unutkanlığa İyi Gelen Vitamin İlaçları

Unutkanlığa iyi gelen vitamin grupları genellikle unutkanlığa neden olan ve eksikliği görülen vitaminleri içermektedir. Hafıza üzerinde en etkili olarak bilinen vitamin B12 vitaminidir. Aynı zamanda B grubu vitaminlerin tam olarak alınması unutkanlığa iyi gelmektedir.

Ancak unutkanlığa iyi gelen vitamin ilaçları içerisinde aynı zamanda D vitamini takviyeleri de yer almaktadır. Kişilerin bu süreçte takviye olarak ilaç kullanmaları mümkün olup aynı zamanda içerisinde bu 2 vitaminin yer aldığı besinleri de ek olarak tüketmeleri önerilmektedir.

Hafıza zayıflığı, dikkatsizlik ve unutkanlık durumları çoğu zaman birçok kişide yukarıda adı geçen vitaminlerin eksikliği nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bu kişilerin vitamin takviyesinin yanı sıra zihin güçlendirici olarak puzzle veya bulmaca çözmeleri de gerekmektedir. Böylece zihinlerini geliştirerek unutkanlığın etkileri daha aza indirilebilir veya unutkanlık belirtilerinin ortaya çıkması önlenebilir.

Unutkanlığa Ne İyi Gelir Bitkisel Çözüm

Unutkanlığa ne iyi gelir bitkisel çözüm önerileri özellikle unutkanlık belirtileri göstermeye başlayan kişiler tarafından sıkça merak edilmektedir. bu kapsamda özellikle kişilerin unutkanlık belirtileri ortaya çıkmadan tüketmeleri gereken besinlere unutkanlık durumu söz konusu olmasıyla tüketmeleri gerileyici bir faktör olsa da engelleyici bir faktör olmaktadır.

Özellikle yeşil çay veya nar suyu gibi ürünlerin düzenli olarak tüketilmesi insanlar da söz konusu olan unutkanlığı ve unutkanlık belirtilerini minimum düzeye çekmektedir. Unutkanlığa iyi gelen bitkisel ürünler içerisinde özellikle yaban mersini hafızayı güçlendirmesi ile bilinmekte olup bu nedenle uzman doktorlar tarafından kişilerin tüketmesi yönünde görüşler hakim olmaktadır. Yaban mersini tüketerek hem unutkanlık problemini ortadan kaldırmak mümkün olup hem de beyni her türlü strese karşı korumak mümkündür.

Demir bakımından en zengin gıdalar arasında yer alan ve folik asit içeren ıspanak içerisinde yer alan folik asit sayesinde hafızayı güçlü ve diri tutmaktadır. Özellikle hafıza için ve vücut sağlığı için oldukça faydalı olarak kabul edilen gıdalar arasında ıspanak da yer almaktadır.

Son olarak kişilerin unutkanlık problemine ortadan kaldırabilmeleri ve daha rahat konsantre olabilmeleri için mutlaka bitter çikolata tüketmeleri gerekmektedir. Özellikle sınav döneminde bulunan çocuklara sık sık önerilen bitter çikolata iş hayatı içinde oldukça önemlidir. İçerisinde yer alan yoğun miktardaki kafein sayesinde kişilerin konsantrasyonunu arttırarak enerji seviyelerini yükseltmektedir. Bu sayede kişilerin stres faktörü ortadan çıkarak dikkat dağınıklığı da ortadan kaldırıldığı için hafıza daha diri hale gelmektedir.