Uçuk Nedir?
Uçuk, deri yoluyla bulaşan ve Herpes Simplex adı verilmiş olan virüsün neden olduğu bir enfeksiyondur. Kısaca, uçuk kişinin yaşam süresi boyunca tekrarlayabilen virüse bağlı, viral bir enfeksiyon olarak tarif edilebilir.
Uçuk En Çok Nerelerde Çıkar?
İnsan vücudunda Herpes Simplex adı verilen virüs nedeniyle, bazı bölgelerde ve organlarında uçuk oluşumu görülebilmektedir.
Uçuk En Çok Nerelerde Çıkar sorusunun cevabı liste olarak aşağıdadır:
Dudaklarda,
Cinsel Bölgelerde,
Gözlerde,
Beyinde.
Dudakta çıkan uçuğa Herpes Labialis,
Cinsel Bölgelerde çıkan uçuğa Herpes Genitalis isimleri verilir.
Gözlerde ve beyinde de çıkan uçuklar nadir olarak görülmekle beraber, bazı hastalarda bu bölgelerde ve organlarda da uçuk çıkmasına rastlanılmıştır.
Dudak Uçuğu (Herpes Labialis):
Herpes Labialis adı verilen dudakta çıkan uçuklar, kolayca geçebilen ancak birkaç kez kendini tekrarlayabilen uçuklar arasında yer alır. Dudak bölgelerinde çıkan uçukların diğer bölgelere göre ağrısı ve şiddeti daha küçük olmaktadır. Dudaklarda çıkan bu uçuklar birkaç gün içinde kendiliğinden geçebilmektedirler. Uçuk kremleri kullanımı ile çok kısa bir sürede geçerler ve fazla rahatsızlık vermeden vücudun dudak bölgelerini terk etmiş olurlar. Herpes Simplex Virüsünün Tip 1 ve Tip 2 Olmak üzere iki ayrı tipi mevcuttur. Dudaklarda çıkan uçukların sebebi Tip 1 Herpes Simplex virüsüdür.
Her tür Herpes Virüsünün meydana getirmiş olduğu uçukların tedavisinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması, çıkmış olan uçuğun vücuttan bir an önce atılmasına ve yok olmasına dair önem taşımaktadır.
Bağışıklık sistemi güçlü olan kişilerin uçuklarla mücadelesi çok daha başarılı olmaktadır. Genellikle bir hafta içerisinde uçuk durumundan kurtulabilmektedir, bağışıklık sistemi güçlü olan kişiler.
Genital Uçuk:
Bireyin cinsel bölgelerinde çıkan uçuklar, Herpes Genitalis ismi ile belirtilmişlerdir. Bu tip virüslerin bulaşıcı olanları hem Tip1 hem de Tip 2 Herpes Simplex virüslerinin cinsel temas sırasında kişiden kişiye geçmesi ile de bulaşabilir. Genellikle iki ile yirmi gün arasında varlığını sürdürebilirler. Gençlik yaşlarından itibaren cinsel bölgelerde çıkan bu Herpes Genitalis isimli uçuk, öpüşme, ağızdan çıkan partiküller ile, birbirinin havlusunu kullanma yoluyla başta olmak üzere, birtakım bulaşıcı yöntemler ile buşabilir. Genital bölgelerde ağrılı, kaşıntılı, yanma hissi veren birtakım semptomlar ile kendini gösterir.
Uçuk Nasıl Geçer?
Uçuk oluşmasından sonra uçuğun yer aldığı bölgelere ve kişinin bağışıklık sisteminin güçlü ya da az olmasına bağlı olarak uçuğun geçme süreleri mevcuttur.
Dudaklarda çıkan uçuk, bazı uçuk kremleri kullanılarak, maksimum bir haftalık bir sürede geçebilmektedir.
Genital bölgelerde ise uçuk geçme süresi 2 ile 20 gün arasında olmaktadır.
Uçuktan kurtulmanın en hızlı yollarından birisi, ilk belirtilerin hissedilmesi bazı semptomların görülüp hemen bir uzman doktora başvurulmasıdır.
Her rahatsızlık durumunda olduğu gibi bu durumda da önemli olan enfeksiyonun hemen başında bir uzman doktorun kontrolü altına girmek ve gerekmesi durumunda reçete edilen uçuk krem ve ilaçlarının prospektüslerinde yazdığı ve doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılmasıdır.
Herpes enfeksiyonları kişinin bağışıklık sisteminin güçlü olması durumunda genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak ağrılı ve kaşıntılı yaralar da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda uzman hekim tarafından krem veya çeşitli ilaçlar verilebilir.
Kişide her yıl tekrarlanan uçuk oluşumları meydana geliyor ise, hastanın ayrıntılı azı tahlilleri ve testleri yapılarak, viral tedaviye başlanması gerekmektedir. Uçuk oluşmasının altındaki tüm sebepler, ortaya çıkarılmalı ve bu konularda gerekli olan tedaviye başlanıp, tedavinin gerekliliklerinin harfiyen yerine getirilmesi sağlanmalıdır.
Uçuk tedavisinin olumlu sonuçlanabilmesi için kişinin uçuk oluşumunun erken evrelerinde bir uzman hekime başvurmasının da uçuk tedavisinde önemi azımsanmayacak kadar büyüktür.
Uçuk Bulaşıcı mıdır?
Herpes Simplex virüsünün yol açtığı uçuklar, bulaşıcı hastalıklar sınıfına girmektedir. dudak ve diğer bölgelerde meydana gelen uçuklar deri teması ile bulaşabilirler. Birbirinin havlusunu kullanmak, kıyafetlerin bir başka kişi ile değiştirilerek kullanımı, öksürme ya da hapşırma sırasında havaya yayılan virüslerin bir diğer kişiye ulaşması, uçuklu bir kişinin dudaklarından öpmek, çocukların uçuk oluşumu yaşayan kişilerce öpülmesi, eşya paylaşımlarının yapılması dudak ve vücutta görülen uçukların bulaşabilme sorunlarındandır.
Genital bölgelerde çıkan uçukların ise en önemli bulaşma nedeni olarak, korunmasız cinsel ilişkiye girmek yukarıdakiler ek olarak gösterebilecek nedenlerdendir.
Herhangi bir şekilde uçuk ile ilgili olarak enfekte olan bölge ile temas, uçuk bulaşma nedenidir.
Tabii ki uçuk, sadece enfekte olan bölge ile temas ile değil başka yollarla da bulaşabilir ve oluşabilir. Uçuk Oluşumuna sebep olabilecek bu durumlar:
Hormonsal Değişiklikler,
Korku,
Ameliyat
Aşırı Stres gibi durumlardır.
Uçuk çıkmasının insan vücudundaki herhangi bir vitamin eksikliğine bağlanması tıbbi bir yaklaşım değildir.
Uçuk ile vitamin eksikliği sadece bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi amacıyla bazı vitaminlerin alınmasından ibarettir. E ve D vitaminlerinin uzman doktorların reçetelerinde yer almasının nedeni, uçuk çıkmasının önlenmesi için kişinin bağışıklık sisteminin güçlendirilmeye çalışılmasıdır. Bilinen bir gerçektir ki uçuklar kişinin bağışıklık sisteminin zayıfladığı anlarda ortaya çıkmaktadırlar. E ve D vitaminlerinin takviyesi, uçuk iyileşmelerinin hızlanmasına bu yönde olumlu etki ederler.
Uçuk ile ilgili olarak izah etmeye çalıştığım makalede, en önemli olan şeyin insan bağışıklık sisteminin güçlü olması olduğunu, viral hastalıklara yakalanma veya bulaştırma konularında dikkatli olmamız gerektiğine vurgu yapmaya çalıştım.
Uçuk nasıl geçer başlıklı ve dudak uçukları ile Genital Bölge Uçukları hakkında genel bilgiler verilmeye çalışıldı bu makalede.
Uçuk ile ilgili olarak, ya da diğer hastalıklar ile ilgi, daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak istiyorsanız Doktorbul Global sağlık platformunun makalelerini okuyabilir ve rahatsızlıklarınız ve merak ettiğiniz sağlık konularında www.doktorbul.com web sitesini inceleyebilir, uzmanlara sorular sorabilir ve randevularınızı oluşturarak tedavinizi yaptırabilirsiniz.
Sağlıcakla Kalmanız Dileklerimle.
Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir ? Kulak Ağrısını Azaltan Şeyler
Diş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Evde Diş Ağrısı Geçirme
Bel Ağrısına Ne İyi Gelir ? Bel Ağrısı Nasıl Geçer ?
Basur Ağrısına Ne İyi Gelir ? Basura Ne İyi Gelir ?
Karın Ağrısına Ne İyi Gelir ? Karın Ağrısı Nasıl Geçer ?
Baş Ağrısına Ne İyi Gelir ? Başımız Neden Ağrır ?
Öksürüğe Ne İyi Gelir ? Öksürüğün Nedenleri
Mide Ağrısına Ne İyi Gelir? Mide Ağrısına Evde Çözümler
Mide Yanmasına Ne İyi Gelir ? Mide Yanması Neden Olur ?
Kuru Öksürüğe Doğal Çözümler: Bitkisel Tedaviler ve Evde Uygulanabilir Yöntemler