Tüp Mide Ameliyatı

Tüp mide ameliyatı, midenin bir tüpe (tüp) dönüştürülmesinin cerrahi işlemidir. Sindirim sistemini incelerseniz bu sistemdeki organların hemen hemen tamamının boru şeklinde olduğunu görebilirsiniz. Yemek borusu ve bağırsakların hepsi uzun tüpler şeklindeki organlardır. Bu sistemin bir istisnası olan mide ise tüp yerine kese şeklinde olduğundan daha fazla besin tutmasına ve yer açmasına olanak sağlar.

Tüp mide ameliyatı, midenin büyük bir bölümünün geri çekilemeyecek şekilde alınarak yemek borusu ve bağırsakları devam ettiren bir sisteme dönüştürüldüğü cerrahi bir işlemdir. Mide içine tüp veya başka yabancı cisimler sokulmaz. Midenin şekli tüp şeklini andırdığı için tüp mide ameliyatı olarak adlandırılır.

Tüp mide, mide hacmini azaltan tek etki değildir. Mide küçülerek tüp şeklini aldığından midenin salgıladığı açlık hormonu üzerinde de güçlü bir etkiye sahiptir. Yemek yeme isteği azalır, beyin daha az acıkır, bu nedenle tüp alınmasının sadece mekanik değil aynı zamanda hormonal bir etkisi de vardır.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

  • Tüp mide ameliyatı genel anestezi ile yapılmaktadır       
  • Gastrik tüp neredeyse her zaman kapalı veya laparoskopik olarak yapılır. Cerrah ve hastaya bağlı olarak bu tek bir delikten, 4-5 delikten ve hatta robotla yapılabilir. Açıklıklar çok küçük olduğu için bu durum ileride herhangi bir kozmetik soruna neden olmaz      
  • Ameliyat sırasında hata yapmamak ve mideyi daraltmamak için mide girişine yemek borusu çapına uygun bir kalibrasyon tüpü sokulur. Bu kalibrasyon probu ile mide yemek borusunun devamı gibi küçültülerek aşırı daralma ve tıkanma önlenir        
  • Kan akışı ve kanama ile ilgili önlemler alındıktan sonra mide özel kesici ve kapatıcı aletlerle (zımba teli) ölçüsünde kesilir       
  • Prosedürün sonunda, prosedürün başında yerleştirilen kalibrasyon tüpü çıkarılır       
  • Operasyon sırasında, sızıntı olup olmadığını kontrol etmek için bir veya daha fazla farklı teknik kullanılıyor
  • Ameliyattan sonra da benzer testler yapılabilir

Tüp Mide Ameliyatı Riskli Mi?

Tüp mide ameliyatı riskli mi? Diyorsanız genellikle tüm ameliyatlar arasında düşük ila orta düzeyde bir risktir. Hastaların büyük çoğunluğunun başka bir sorunu yoktur. Komplikasyon oranı yaklaşıktır. Ameliyat kapalı teknikle yapıldığından aynı gün ayağa kalkmak mümkündür. 3-4 gün hastanede yatış yeterlidir.

Birkaç hafta sonra normal hayata dönebilirsiniz ve kontrol testi sonuçlarınız ideale yakın olacaktır. Ameliyattan birkaç gün sonra hastalar kilo vermeye başlar. Birkaç ay içinde zayıflık kendini hissettirir. Binlerce hastanın uzun yıllara dayanan tıbbi gözlemlerinin sonuçları, mide tüpü çıkarıldıktan sonra hastaların fazla kilolarının %80'ini kaybettiğini göstermektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Fiyatı

Obezite ve fazla kilo, çağımızın en önemli sağlık sorunları arasında yer almaktadır. 2023 yılında tüp mide ameliyatı fiyatı, doktorun ve cerrahi ekibin tecrübesine ve kullanılan malzemelere göre değişiklik gösterebilir. Tıbbi konsültasyon ve bilgi, hastaların tüp mide fiyatı önermesi için daha iyi bir deneyim olacaktır. Siz de yepyeni bir hayata başlamak, obezite tedavisi ile bütünsel olarak kilo vermek ve fazla kiloya bağlı diğer tüm sağlık sorunlarından ve komplikasyonlarından kurtulmak istiyorsanız uzman doktorlara danışabilir ve süreç hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

2023 yılı obezite fiyatları hakkında detaylı bilgi hastanelerin ve obezite cerrahisinin uzman ekiplerinden alınabilir. Hastayı muayene etmeden ve ameliyat olmaya karar vermeden obezitenin fiyat aralığını kesin olarak belirlemek mümkün değil.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası

Diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri tüp mide ameliyatı sonrası en önemli iki faktördür. Tüp mide ameliyatı sonrası diyet söz konusu olduğunda uyulması gereken birkaç kural vardır. Gazlı içecekler ömür boyu yasaklandı. Tüp mide ameliyatından sonra ilk 10 ila 14 gün sıvı beslenmesi gerekir.

Diyet hem sıvı hem de katı gıda içermemelidir. Genel olarak bu az miktar yüksek kaliteli gıdalardan oluşmalıdır, çünkü tüp mide ameliyatından sonra hasta ancak az miktarda yiyebilir. Hayvansal veya bitkisel proteinler açısından zengin besinler tavsiye edilir. Tavuk, balık, hindi yumurtası, peynir ve yoğurt gibi yüksek proteinli besinlere öncelik verilmelidir.

Diyette sebze ve yeşillik salatası, meyve ve kuruyemiş ihmal edilmemelidir. Deneyimli bir beslenme uzmanı ve gerekirse bir endokrinolog diyeti yakından izlemelidir. Gerektiğinde beslenme işlevine uyulmaması durumunda psikolojik destek alınabilir. Eğer hasta yanakları sevmiyorsa mutlaka profesyonel bir ekip yardımıyla hastanın şiddete başvurmadan kullanabileceği uygun besinleri belirlemelidir.

Yetersiz beslenme durumunda mineral, protein ve vitamin gibi besin takviyeleri almak gerekebilir. Tüp mide ameliyatından sonra, tablet formunda alındığında B-12 vitamini yeterince emilmeyebilir. Bu sorun, yiyeceklerden alınan B-12 vitamini ile de ortaya çıkabilir. Bu durumda, bir B-12 takviyesi tablet ve dil altı spreyi veya enjeksiyon olarak kullanılabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Alınır Mı?

Tüp mide ameliyatından sonra kilo alımı mümkündür. Ayrıca ameliyat sonrası takibi aksatan ve yeni yaşam biçimini kabul etmeyen hastalarda kilo alımı sıklıkla görülmektedir. İnsan vücudu kendini savunmak ister. Kendini korumak istediği şeylerden biri de açlıktır. Obezite bu doğal refleks nedeniyle ortaya çıkar.

Beynimiz vücudumuzun rezervlerinin dolmasını ister. Bu birikintiler de genellikle yağlıdır. Vücut depolamak için çok fazla enerji aldığında, yani çok fazla kalori aldığında kilo alımı gerçekleşir. Tüp mide beslenmesi bu bağlamda çok önemlidir. Çikolata, dondurma, sütlaç gibi az yer kaplayan ve çok enerji içeren sıvı gıdalardan uzak durur ve diyet kurallarına uyarsanız kilo almazsınız.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri

Tüp mide ameliyatı riskleri 3 ana kategoriye ayrılabilir.

  • Obez Hastalarda Cerrahi Riskler: Obez hastalarda cerrahi kalp, pulmoner, embolik, pulmoner ölüm, böbrek yetmezliği veya kas yıkımı riski taşır. Bu riskler sadece tüp mide ameliyatı için değil, obez hastalarda yapılan tüm cerrahi girişimler için geçerlidir    
  • Genel Cerrahi Komplikasyonları: Tüm cerrahi prosedürlerin doğasında tüm hastalar için riskler vardır. Ameliyat olan herhangi bir hasta kanama veya enfeksiyon riski altındadır. Aynı risk tüp mide ameliyatı olan ama değerleri düşük olan hastalar için de geçerlidir       
  • Tüp Mide Ameliyatının Riskleri

Tüp mide ameliyatından sonra ileri derecede reflü sorunları ortaya çıkabilir. Gastrik tüp genişletilebilir. Midenin büyümesine bağlı olarak kilolar geri alınabilir. Mideyi boşaltmada güçlük ve hastada karın şişkinliği, mide bulantısı veya kusma gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Başlangıçtaki en göz korkutucu risk, kayıp sorunudur. Mide veya karın kanaması riski vardır.