Spondilolistezis (Bel Kayması) Nedir.

      Omurgayı oluşturan omurlar tüm sağlıklı insanlarda üst üste yerleştirilmiştir. Omurlar arasındaki bu düzenli hizalamanın dayanıklılığını ve esnekliğini artırır. Omurgaya hareketlilik sağlayan faset eklemler ve disktir. Omurun ön kısmındaki dokuya intervertebral disk, arka kısmındaki dokuya faset eklemi denir. Bu bağ yapısı, kemikler arasında küçük bir köprü veya yastık görevi görür. Kafadan kuyruk sokumuna ulaşan omurlar, omuriliği korurken dengeli bir duruş sağlar.

Lomber kayma genellikle sakrumun hemen üzerindeki iki omurun öne hareketiyle oluşur. L4 ve L5 olarak tanımlanır. Lomber burkulma teşhis ve tedavi yöntemine geçmeden önce, lomber omurganın yer değiştirmesinin ne olduğunu anlamak gerekir. Tıpta spondilolistezis olarak bilinen ve yaygın olarak lomber burkulma olarak bilinen bir durumda, omurlardan biri öne doğru hareket eder ve omurların hizasını bozar. Omurların bu kayma hareketi, omuriliği omurga boyunca sıkıştırarak sinir köklerine baskı uygular. Her iki bacakta ağrı, yanma hissi, uyuşma gibi rahatsızlıklara neden olan bel kayması, belin hareket derecesine bağlı olarak çok daha ciddi sorunlara neden olabilir. 

Belde kaymanın çeşitli nedenleri vardır. Travma, dejenerasyon yani yaşla birlikte ilerleyen aşınma, doğum kusurları, enfeksiyonlar, cerrahi, tümörler gibi faktörler spondilolistezis gelişimine katkıda bulunur.

     Sırt ağrısı şikayetiyle doktora başvuran kişilerin yaklaşık %10'unda yapılan testler ve testler sonucunda sırt ağrısı teşhisi konur. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülen bel kaymaları, bel fıtığına benzer semptomlara sahiptir ancak yapısal olarak tamamen farklıdır. Spinal burkulma semptomları, semptomlar tedavi edilene kadar devam eder ve semptomlarda artış yaygındır. Bir kişi sırt ağrısından şikayet edip doktora gittiğinde, doktor önce hastanın tıbbi geçmişini ayrıntılı olarak sorar.

Daha sonra fizik muayene yapılır ve doktor gerektiğinde ek muayene olarak radyografik bir görüntü isteyecektir. Değerlendirme sonucunda lomber shift teşhisi konur. Tedavi bel kaymasının şiddetine göre yapılır. Bu tedavi cerrahi, fizyoterapi ve rehabilitasyon programları veya ilaç tedavisi olabilir.

Sağlıklı Günler.