Soğuk Algınlığı İlaç Çeşitleri Nelerdir?

Soğuk algınlığında doktor kontrolünde kullanılabilecek bazı ilaçlar vardır. İlaç tedavisinin nasıl olacağı hastalığa neden olan virüse bağlı olarak değişebilir.  Soğuk algınlığına 200’den fazla virüsün sebep olduğu bilinmektedir. Soğuk algınlığı ilaçları konusunda bilgi sahibi olarak sık yaşanan bu rahatsızlık için önlem alabilirsiniz. Soğuk algınlığı ilaçlarının çeşitleri şöyledir;
  •  Nazal dekonjestanlar (burun tıkanıklığı ilaçları), •    Öksürük baskılayıcı ilaçlar, •    Öksürük sökücü ilaçlar, •    Antihistamineler (hava yollarını genişleten ilaçlar), •    Ağrı kesicilerdir.
Burun açıcılar Damla, sprey veya hap şeklinde olabilir. Geniz akıntısını da azaltabilirler. Kan basıncını yükseltebilirler. Bazıları reçeteye tabidir. Burun damlalarını uzun süre kullanmak sakıncalı olabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği miktar ve süreler içerisinde kullanılmalıdırlar. Alerji ilaçları Burun akıntısını azaltırlar. Bazıları uyku getirebilir, araba kullananlar ve ağır işlerde çalışanlar ile iş makinası operatörlerinin bu tip ilaçları kullanmalarından sonra dikkat etmeleri gerekmektedir. Öksürük şurupları/hapları Öksürüğü azaltırlar. Bazıları reçeteye tabidir. Bazıları reçetesiz olarak eczanelerden satın alınabilirler. Balgam söktürücüler Koyu balgamı yumuşatır, su iyi bir balgam söktürücüdür. Öksürüğü artırabilirler. Balgam koyu sarı veya yeşilse doktora gitmekte yarar vardır. Bu durum soğuk algınlığının arkasında yatan başka hastalıkların belirtisi olabilir. Ağrı kesiciler Ateş de düşürebilirler. Ancak; bazıları tansiyonu yükseltebilir. Tansiyon hastalarının özellikle bu tip ilaçları kullanmadan evvel uzman bir doktor tarafından muayene olmaları kesinlikle gereklidir. Tek başlarına olabilecekleri gibi diğer grip ilaçları ile birleştirilmiş şekilde olabilirler yani grip ilacı diye satılan ilaçların içinde aslında birden çok ilaç vardır. Bu konuda aşırı hassasiyet göstermek gerekmektedir. Göz damlaları, soğuk algınlığı dolayısıyla kızarmış ve sulanmış gözlerde faydalı olabilecek damlalardır. Reçeteli ve reçetesiz olanları vardır. Doktor kontrolünde kullanılmaları tavsiye edilir. Tuzlu su Tuzlu su, tansiyona etkisi olmayan doğal bir yöntemdir. Uygulamayı günde birkaç kez yaparak, burunda soğuk algınlığı dolayısıyla oluşmuş olan tıkanıklığın giderilmesine faydası olur. Antibiyotik Mutlaka doktor kontrolünde olmalıdır. Gereksiz antibiyotik kullanımı dirençli bir mikropla hasta olmanıza neden olabilir. Unutmamalıyız ki antibiyotikler sadece bakteri türü mikroplara etkilidir. Ülkemizde antibiyotiklerin eczanelerden satışı, sadece doktor reçetesi ile yapılabilmektedir. Virüslere karşı ilaçlar Soğuk algınlıklarının çoğunun nedeni virüslerdir. Virüslere etkili ilaç sayısı sınırlıdır. Sadece hastalığın erken döneminde etkili olabilir. Çoğu kez yaşlılarda veya bağışık sistemi düşük hastalarda kullanmak gerekir. Çünkü bağışıklık sisteminiz kuvvetli ise vücudunuz virüsü yenecektir. Bu ilaçlara bağlı bazı yan etkiler olabilir. Bu tip virüs ilaçlarının alımı sadece uzman bir doktor nezaretinde olmalıdır.  Vitaminler Bu konuda kesin bir bilgi olmamakla beraber, halk arasında birçok vitamin adı dolaşmaktadır. Burada en önemli ve bağışıklık sistemini destekleyecek olan C vitaminin faydaları olduğuna dair bir bilgiyi paylaşmakla yetineceğiz.

Soğuk Algınlığına Hangi ilaç iyi Gelir?

Soğuk algılığında bazı ilaçlar en çok kullanılan ilaçlardır. Soğuk algınlığı ilaçları isimleri konusunda bilgili olmanız tekrar eden soğuk algınlığı için ilaç seçebilirsiniz. Nazal dekojestanlar-Burun spreyleri; Ekonjestanlar, fenilefrin nazal, oksimetazolin nazal, fenilefrin oral, psödofedrin. Yukarıdaki ilaçlar reçetesiz de satılan ilaçlardır. Ancak doktor kontrolünde kullanılması daha doğrudur. Soğuk algınlığı ilaçları hap olarak da şurup olarak da kullanılabilen ilaçlardır. Uzmanlar tarafından her ikisi de tavsiye edilmektedir. Soğuk algınlığına hangi ilaçlar iyi gelir adı altında yapmış olduğumuz araştırmalarda aşağıdaki ilaçların halkımız tarafından en çok tercih edilen ve kullanılan ilaçlar olduğunu görüyoruz. Nurofen Katarin Forte Dolven Parol Ayrıca supplement olarak da c Vitamini Tylol hot. Ancak rastgele ilaç alınmasının tabiidir ki sakıncaları olduğunun kesinlikle unutulmaması gerekmektedir. Soğuk algınlığınız var ise kesinlikle ve kesinlikle önce uzman bir doktora tedavi olmanız ve onun vereceği reçeteye göre ilaç tüketmeniz gerekmektedir. Bu tip soğuk algınlığı ilaçlarının yanı sıra evde de uygulayacağınız soğuk algınlığına karşı bazı doğal bitkisel tedaviler de uygulayabilir ve bu hastalıktan hızlı bir biçimde kurtulabilirsiniz.

Çocuklarda/ Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Soğuk algınlığı ile ilgili olarak, ebeveynlerin iyi bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Soğuk algınlığı ve grip mevsim geçişlerinde en sık gördüğümüz rastladığımız hastalıklardandır. En önemli bulgulardan bir tanesi bebek ve çocuklarda burun akıntısının meydana gelmesidir. Aynı zamanda burun tıkanıklığı da bu hastalık belirtilerinden biridir. Bebekli olan ailelerin en çok dikkat etmesi gereken şey emzirmeye devam etmektir. Emzirmenin tedavi edici özelliği bulunmaktadır. Hidrasyonu sağlıyor ve bebeğin / çocuğun rahatlamasını sağlıyor emzirme. Bunun yanı sıra tıkanık olan kısmın açılması gerekmektedir. Burun tıkanıklığının açılması gerekmektedir. Çocuğun / Bebeğin burnunun daima temiz tutulması gerekmektedir. Bu şekilde hem bebeğin nefesini rahatlatıcı hem de huzurunu konforunu sağlamış oluyoruz. Nefes borusu ve burunda zararlı oluşumların önlenmesini de sağlamış oluyorsunuz bu şekilde. Meydana gelebilecek olan zararlı oluşumlar daha sonra balgama dönüşebilir ve çocuğun uyku düzeninin bozulmasına sebep olurlar. Bu tip zararlı oluşumlar neticesinde çocuk iştahtan kesilir ve beslenme düzeni bozulabilir.   Çocuklarda soğuk algınlığı ve grip için, büyüklerin kullandığı ilaçlar pek önerilmez ve kullanımları pek te iyi değildir. Büyüklerin kullandığı bitkisel çayların da bebek ve çocuklarda kullanılması uzman doktorlarca tavsiye edilmemektedir. Bu tedaviler içerisinde Ateş düşürücülerin kullanımı, burnunun temizlenmesinin sağlanması gibi tedaviler doktorunuz tarafından uygulanmalıdır. Doktorun ilk tespit etmesi gereken enfeksiyonun alt solunum yolları enfeksiyonumu, üst solunum yolları enfeksiyonumu olduğudur. Doktor bu tespiti yaptıktan sonra gerekli olan tedaviye başlar ve uygulamayı takip eder. Ebeveynlerin sıklıkla sordukları sorulardan biri de Emziren annenin soğuk algınlığı ya da grip olması durumunda bu mikroplar emzirme yoluyla bebeğe geçer mi?  Bu tip hastalıklar solunum yoluyla ve parçacıkların ağız ya da burun yoluyla vücuda girmesi ile oluşmakta oldukları için, emzirme esnasında direkt olarak çocuğa geçmezler. Ancak; soğuk algınlığı ya da grip mikrobu taşımakta olan anne emzirme esnasında yüzüne (Ağız ve burnunu tamamen kapatacak bir şekilde) bir maske takmalıdır. Bulunulan ortamın havalandırılması da çok önemlidir, çocukların soğuk algınlığından korunması için. Ebeveynler kendilerinde mevcut olan grip ve soğuk algınlığı semptomlarına sahipler ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurarak bir doktor nezaretinde tedavilerine başlamalıdırlar. Bu tedavinin olunması kendi çocuklarının sağlıklarının korunması amacıyla çok önemlidir.  Ancak; şunu bir kez daha belirtmek gerekir ki ne ebeveynler kendileri için ne de çocukları için kulaktan dolma ilaçlar alıp kullanmamalıdırlar. Tıbbi tedaviler ancak Uzman Doktorlar tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı Günler. En değerli varlığınız olan çocuklarınıza gözünüz gibi bakın.  Onların mutluluğunun sizin mutluluğunuz olduğunu unutmayın.