Skolyoz (Omurga Eğriliği) Nedir

      Omurgamız, öncelikle ağırlığımızı destekleyen güçlü bir köprüye benzetilebilir. Bacaklar ve baş arasındaki omurga, omur adı verilen kemiklerden oluşur. Söz konusu kemikler birbirine eklemler, intervertebral diskler veya bağ dokusu ile bağlanabilir.

     Bu bölge aynı zamanda merkezi sinir sisteminin en önemli unsuru olarak kabul edilen omuriliği de içerir.   

 Önden arkaya veya arkadan öne bakıldığında omurga düz olmalıdır. Yandan, fizyolojik veya normal bir eğri gösterirler. Ön-arka görüşte omurganın eğriliğine skolyoz denir.

    Ergenlikte idiyopatik skolyoz (juvenil skolyoz) en sık görülen türdür. Bu durumdaki omurga, C veya S harfi ile aynı şekilde tanımlanır, ancak bugün bu terimleri kullanmayı sevmiyorum.  Bu genellikle ebeveynler tarafından fark edilir. Omurganın bu belirgin yanal eğriliği ergenlik döneminde başlar. Dünyadaki her 100 gençten yaklaşık üçü bu sorunla karşı karşıya.

    Ergenlik çağındaki skolyozun nedeni genellikle spesifik olarak tanımlanmamıştır. Skolyozda eğim 10 dereceden fazladır. Sağlıklı bir omurgada omurlar sırtı düzeltir. Skolyozda  bu düz çizgi zamanla kötüleşmeye ve omurlar zamanla sağdan sola kaymaya başlar. Omurların kendi ekseni etrafında dönmesi sonucu oluşan yapısal skolyoz, omurganın yanı sıra göğüs, göğüs  ve hatta kalça ekleminin de yer değiştirmesine neden olur.  Hem duruş hem de ciddi görme bozukluğuna neden olan skolyoz, insanlar yaşlandıkça daha şiddetli hale gelir.

    Tedavi edilmezse eğrilik çok büyük olabilir. 

       Skolyoz Belirtileri Nelerdir?

       Skolyoz erken dönemde ciddi bir sağlık sorunu değildir. Bu nedenle ergenlikte resmi engeller vardır, ancak yaşam kalitesi henüz risk altında değildir. Skolyozun semptomları ve etkileri yetişkinlikte daha belirgin hale gelmeye başlar.

    Erken evrelerde, çok nadiren belirli tipte sırt ağrıları ortaya çıkabilir.  Dikkatli bir ebeveyn için bile bu  bozukluğu fark etmek her zaman kolay olmayabilir. Bu nedenle spinal problemlerle dikkatli ve bilinçli bir şekilde ilgilenmek önemlidir.

Skolyozun başlıca belirtileri arasında;

  • Bir omuz diğerine göre biraz daha yüksektir.
  • Omuzlar sağa veya sola kaydırılabilir. Aynısı kalça bölgesinin kendisi için de geçerlidir.
  • Bel çizgisi asimetrisi ve sırt kaburga yüksekliği (çıkıntı) en önemli bulgulardır. Öte yandan, kürek kemiğinin pozisyonunun tekdüzeliği ile ilgili bazı konular ön plana çıkabilir.

  Ebeveynler, özellikle ergenlik döneminde çocuğun çıplak sırt ile öne doğru eğildiğinden emin olmalı ve bu nedenle omurganın düz olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelidir. Bu kontrol düzenli olarak tekrarlanmalıdır. Çocuğun skolyozu varsa, sırtta veya alt sırtta bir çıkıntı vardır. Bu yükseklik de topuk şeklindedir. Bu durumda ciltte renk değişikliği meydana gelebilir.  

   Diğer belirtiler

  • Çıplak gözle açıkça görülebilen omurga eğriliği - Omuz ve kalça asimetrisi - Nefes darlığı (çok yüksek eğri) - Sırt ve omuz ağrısı - Vücudunuza uymayan kıyafetler  50 dereceden fazla eğilmek solunum problemlerine neden olur. 

 Skolyoz Nedenleri?

 Skolyozun kesin nedeni bilinmemektedir. Erken yaşta ortaya çıkan skolyozun rahim içindeki faktörlere bağlı olduğu düşünülmektedir. Doğduklarından beri farklı keşifler yaptıkları tespit edilmiştir. Hamile bir annenin nasıl bir süreçten geçtiği bu noktada çok önemli bir husustur. Örneğin hamilelik sırasındaki bazı enfeksiyonlar, şeker hastalığı veya direkt vitamin eksikliği bu duruma neden olabilir. Doğuştan skolyozu olan hastalar ayrıca omurilik, kalp, böbrek ve bağırsak sorunları açısından da değerlendirilmelidir.

 Skolyozlu hastaların çoğunda altta yatan neden tespit edilemez.  Skolyozun başlıca nedenleri şu şekilde özetlenebilir. - Omurganın kemik yapısı ile ilgili doğuştan gelen sorunlar - Yürümeye başlayan çocuk, genç - Çeşitli kas hastalıklarının varlığı (serebral palsi, kas distrofisi vb.) - Bazı bağ dokusu hastalıkları - Ayak dengesizliği - Kalça ve diz eklemleri ile ilgili problemler 

 Skolyoz Tedavisi?

Skolyozun başarılı bir tedavi süreci için zamanında teşhis önemlidir. Skolyoz erken tespit edilirse düzenli olarak skolyoz takibi  yapılır ve skolyoza özel uygun rehabilitasyon ve fizyoterapi egzersizleri ile başlangıç tedavisi sağlanır. İlerleme olmadan tespit edilirse skolyoz ameliyatsız tedavi edilebilir. Bu nedenle  düzenli tarama önemli bir rol oynar.   Tedavi sürecinde fiziksel egzersiz etkilidir.

   Ancak bunu tek tedavi  olarak görmek doğru değildir. Hastanın ellerine egzersiz programları vermek ve göndermek çok yanlış bir tutumdur. Eğrilik derecesine bağlı olarak alternatif tedavi ve yöntemlerle tedavi süreci planlanmalıdır.

Sağlıklı Günler...