Siyah Nokta Nedir?

Siyah nokta, gün içinde yüzde biriken kir ve yağların gözenekleri tıkaması sonucu oluşan bir akne türü olarak kabul edilir. Tıkanan gözenekler, oksijenle karşılaştığınla oksitlenir ve renkleri koyulaşır. Bu durumda birçok kişinin kabusu olan siyah noktalar oluşmuş olur. Yüzde en sık burun ve alın bölgesinde görülen siyah noktalar aynı zamanda vücudun sırt, ense, göğüs gibi bölgelerinde de görülebilir.  Siyah noktalar, açık komedon olarak kabul edilirler. Yani siyah nokta sıkıldığında içindeki kir ve yağ dışarı çıkabilmektedir. Sivilceler gibi iltihaplı olmadıklarından dolayı ağrılı değillerdir. Ancak açık komedon olduklarından gözenekler temizlense dahi daha hızlı şekilde kir ve yağ birikimine açıktır. 

Siyah Nokta Nasıl Oluşur?

Sebum, cildimizde yağ bezleri tarafından üretilen ve cildin daha yumuşak kalmasını sağlayan bir maddedir. Gün içinde maruz kalınan kir, ölü hücreler ve üretilen fazla sebum, iyi temizlenemeyen ciltte foliküllerde birikerek akne oluşumuna neden olur. Gözeneklerde biriken bu maddeler havayla temas ederek siyah noktaları oluştururlar. Ancak siyah nokta oluşumu için her zaman yağlı bir cilde gerek yoktur, aksine kuru ciltli kişilerde de siyah nokta gelişebilmektedir.  Siyah nokta oluşumunu etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar;
  • Ciltte çok fazla yağ üretilmesi
  • Ergenlik, adet dönemi veya doğum kontrol hapı kullanımı gibi hormon düzeylerinin dengesiz olduğu durumlar
  • Genetik olarak büyük gözeneklere sahip olmak
  • Propionibacterium Acnes türü akneye neden olan bakterilerin cilt üzerinde birikmesi
  • Karbonhidratlar, süt ve süt ürünleri gibi besinlerin sıklıkla tüketilmesi
  • Kortikosteroidler, lityum gibi bazı ilaçların kullanımı

Siyah Noktalar Nasıl Geçer?

Siyah nokta oluşumunu önlemek için doktora gitmeden yapılacak bazı yöntemler vardır. Eczanelerde reçetesiz olarak satılan dermokozmetik ürünleri sayesinde siyah noktaların önüne geçmek mümkün olabilmektedir. İçeriğinde özellikle salisilik asit gibi beta hidroksi asit türevleri bulunan temizleyici, tonik veya siyah nokta maskeleri gözenekleri derinlemesine temizleyerek fazla kir ve yağın foliküllerde birikmesini engeller.  Dermokozmetik yöntemlerin yanında doktor kontrolünde kullanılan reçeteli ilaçlar da siyah noktaları geçirmek için kullanılan güvenilir yöntemlerden biridir. Siyah noktaya neden olan durumlar araştırılarak nedene yönelik yöntemlerle tedavi sağlanır. Eğer gözenek tıkanmasına neden olan durum bakteriyse oral veya topikal olarak antibiyotik kullanımı siyah noktaların geçmesini sağlayacaktır. Bunun yanında içeriğinde A vitamini ve benzoil peroksit gibi maddeler bulunan kremler ve jeller, gözeneklerde yağ ve kirin birikmesini engeller. Bu sayede açık ve kapalı komedon oluşumu önlenir.  Burun bantları, siyah noktaları geçirmek için sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Ancak burun bantları sadece anlık olarak siyah noktalar üzerinde etkilidirler ve aynı zamanda tüyleri de kopardıkları için burun üzerinde kıllanmaya neden olabilirler. Bu nedenle önerilmemektedir. Siyah nokta gelişimini önlemek için cilt temizliğine dikkat edilmeli, karbonhidrat ve süt ürünü tüketimi sınırlandırılmalıdır.