Şişkinliğe Ne İyi Gelir?

Şişkinliğine iyi gelir konusu hemen hemen Herkesin başına gelmiş olan bir durum olarak sık sık tartışılan bir konudur. Daha çok sindirim sistemi ile ilgili olan bu problem herkesin başına gelebilecek bir sorun olarak bir çözüm beklemektedir. Ancak her şeyden önce çözüm üretmek için yine sorunun ne gibi bir sebepten ötürü vuku bulmuş olduğunu tespit etmek daha doğru olacaktır. Daha kalıcı bir çözüm üretmek için şişkinlik neden olur? Ya da şişkinlik belirtileri nelerdir gibi konuları irdelemek gerekecektir.

Şişkinlik Neden Olur?

Şişkinlik Neden Olur? Şişkinlik neden olur dendiği zaman midede meydana gelen bir sorundan söz etmek mümkün olacaktır. Bir takım gıdalar insanlar da şişkinliğe neden olur. Şişkinlik durumunu da midenin hamile gibi şişmesi ve fiziksel olarak bunun dışarıdan görülebilmesi olarak tanımlayabiliriz.

Bağırsaklarımızda bakteriler tarafından gazlar üretilir bu durumun doğal bir sonucu olarak da insanlarda istemsiz bir şekilde şişkinlik meydana gelir. Öte yandan vücudumuzda aşırı miktarda ödem de oluşmuş olabilir. Bunun sebebi de sıvı tüketiminin fazla kaçırılması ya da gazlı içeceklerin çok fazla tüketilmesi olabilir. Aynı zamanda bunun yanı sıra da nefes alıp verirken hava yutma durumu bile şişkinliğe neden olabilir. Şişkinliğin en yaygın belirtileri olarak şunları söylemek mümkün olacaktır;

  • Mide mikrobu           
  • Hava yutma          
  • Şişkinliğe neden olacak gıdalar tüketme          
  • Hareketsiz bir hayat sürdürme         
  • Çeşitli sindirim sistemi bozuklukları          
  • Gıda alerjileri

Bazı insanların bir takımı gıdalara karşı alerjik reaksiyonlar göstermesi son derece doğaldır. Bu durum vücudu kötü bir şekilde etkileyeceği için gaz oluşumuna ya da şişkinlik gibi bir sorunun meydana gelmesine neden olabilir. Ayrıca yemek yerken ya da nefes alıp verirken fazla bir miktarda hava yutma da vücudun şişmesine ve bu havanın bir türlü vücuttan atılamamasına yani sonuç olarak şişkinliğe sebep olan şeyler arasında yer alır.  

Hareketli bir yaşam her zaman için son derece büyük bir önem taşır. Sürekli olarak hareketsiz halde hiçbir şekilde egzersiz yapmayan kişiler, bir de düzensiz bir şekilde besleniyorsa şişkinlik sorunu ile karşı karşıya gelmeleri muhtemeldir.

Şişkinliğe Neden Olan Besinler Nelerdir?

Şişkinliğe Neden Olan Besinler Nelerdir?  Şişkinliğe neden olan besinler nelerdir? Diye soracak olursanız genel olarak bir takım baklagillerin bu konuda hiç de masum olmadığından söz etmek mümkün olacaktır. Mercimek, fasulye ve nohut gibi yiyecekleri ağırlıklı olarak tüketen kişilerde şişkinlik olması kaçınılmaz bir hal alır. Bu bakliyatların gaz oranı yüksek olacağı için Vücutta şişkinlik olmasına neden olurlar.  

Vücutta şişkinlik yapan gıdalar arasında aynı zamanda gazlı içeceklerin de ilk sıralarda yer aldığını söylemek zorundayız. Gazlı içeceklerin sürekli olarak tüketilmesi vücutta bir gaz depolanmasına yol açabilir. Bununla birlikte bu tür içecekler tüketilirken fazladan hava yutma riski de son derece yüksek olacaktır.

Yağlı yiyeceklerinde sindirimi yavaşlatacağından söz edebiliriz. Sindirim sistemini güç bir duruma sokacak olan gıdaların vücutta çözülememesi şişkinliğe neden olur. Aynı zamanda tuz da 3 zehirden biri olarak anılırken vücutta su topladığını ve bu sebeple şişkinliğe sebep olduğunu belirtmemiz gerekir. Yani yemek yerken şişkinlik gibi bir sorun yaşamamak için tuz kullanımını da en aza indirgemeniz çok önemli bir detaydır.

İçeriğinde barındırmış olduğu maddeler sebebiyle soğan ve sarımsak da şişkinliğe neden olabiliyor. Tüketilmesi son derece sağlıklı olan bu gıdalar aşırıya kaçıldığı zaman şişkinliğe neden olabiliyor. Bu noktada son derece sağlıklı ama şişkinliğe neden olan bir diğer besin maddelerinden de söz edecek olursak brokoli ve lahanayı söyleyebiliriz. Brokoli ve lahanada her ne kadar sağlıklı gıdalar olsalar da şişkinliğe neden olacaklardır. Bunun sebebi de midede sindirimlerinin çok zor olmasıdır. Ancak yine de bu bilgiden sonra brokoli ve lahana yemeyi bırakmamanız gerekir. Sadece bu besinleri tükettikten sonra daha fazla hareket etmeniz ve sindirim sistemimizin daha aktif bir şekilde çalışması için gerekli olan bir takım şeyler yapmanız daha doğru olur.

Özellikle kışın daha çok tüketilen portakal, greyfurt, kayısı ve elma gibi meyveler de içeriğini de asit oranının yüksek olması bakımından gaz yapmaya ve insanlar da şişkinlik durumunun yaşanmasına sebep olur.

Mide Şişkinliği Belirtileri Nelerdir?

Mide şişkinliği belirtileri nelerdir bilirseniz mide şişkinliği gibi bir sorunla karşı karşıya geldiğiniz anda bu sorunun fark edip çözümlerini arayabilirsiniz. Mide şişkinliği belirtileri şu şekilde ortaya çıkar;

  • Kabızlık       
  • Karın ağrısı       
  • Göbekte görülebilir şişkinlik        
  • Ülser  
  • Sürekli olarak ağızdan gaz çıkartma          
  • Karında basınç meydana gelmesi ve dolgunluk hissi oluşması         
  • Sık sık yaşanan mide krampları         
  • Şişkinlik Hissi Yaşayan Biri Ne Yapmalı?

Şişkinlik hissi yaşayan birine yapmalı? Ya da ne gibi şeylerden kaçınmalı gibi bir konuda bilgi sahibi olmak hayatınızın her döneminde mutlaka işinize yarayacak şeylerden biridir.

 Öncelikle şişkinlik hissi gibi bir sorunla karşı karşıya kalmışsanız yeme düzeninize dikkat etmeniz gerekli olacaktır. Unutmayın ki bu problem, düzenli beslenme ve spor ile üstesinden gelinebilecek bir problemdir. İlk olarak öğünlerinizi küçültmeniz ve az az sık sık yemeniz çok iyi bir adım olacaktır. Elbette ki yemek yerken aynı zamanda gazlı bir içecek içmemeyi de tercih etmeniz son derece büyük bir önem taşır. Çünkü zaten bu durumun esas sorumlusu gazlı içeceklerdir. Bu noktada size verebileceğimiz en büyük tavsiye yemek sırasında gazlı içecekler yerine ayran ya da yoğurt gibi içecekleri tercih etmeniz olacaktır.  

Şişkinlik sorunu için yemekleri nasıl yediğinizde son derece büyük bir önem taşır. Çok büyük lokmalar halinde yemek yediğiniz zaman ve özellikle de tercih etmiş olduğunuz yemekler katı yemekler ise şişkinlik durumuyla karşı karşıya gelmeniz son derece olası bir durumdur. Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yediğiniz zaman böyle bir sorun ortadan kalkabilir.

Tatlandırıcılar ve gereksiz şeker tüketiminden de kaçınmanız son derece büyük bir önem taşır. Aynı zamanda içeriğinde gaz bulunan ya da daha önceki paragrafta yukarıda belirtmiş olduğumuz gibi sindirim sistemini yavaş çalıştıran veya şişkinliğe neden olan besinleri tüketmekten kaçınabilirsiniz. Eğer ki bu tür besinleri tüketmeyi tercih ediyorsanız, daha hareketli bir yaşam tarzı benimseyerek bu yiyeceklerin şişkinlik yapma ihtimalini ortadan kaldırabilirsiniz.