Sıcak Su Yanığına Ne İyi Gelir?

Sıcak su yanığı, sıcak suya maruz kalınması sonucunda cildin tahriş olmasıdır. Ağrı ve yanma hissi ile birlikte kızarıklık veya hatta blister oluşmasına neden olabilir. Özellikle kaynar su yanığı cilt yüzeyinin su toplamasına ve enfeksiyon kapmasına neden olabilmektedir.

Bu noktada sıcak su yanığına ne iyi gelir? Sorusu genellikle sıcak suya maruz kalmış kişilerce araştırılmaktadır. Sıcak su yanığının tedavisi için uygulanabilecek bazı yöntemler şöyledir;

  • ,Soğuk suya maruz bırakın: sıcak su yanığı oluşan bölgeyi soğuk suya maruz bırakın. Soğuk su, ağrıyı azaltacak ve yanma hissini azaltacaktır        
  • Ağrı kesici kullanın: sıcak su yanığı nedeniyle oluşan ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bu ağrı kesiciler, ibuprofen gibi non-steroid anti-enflamatuar ilaçlar (nsaıd) olabilir       
  • Antibakteriyel merhem kullanın: eğer blisterler oluşmuşsa, yaralanmış bölgenin üzerine antibakteriyel merhemler kullanabilirsiniz
  • Bölgenin bandaj ile kapatılması: blister oluşmuşsa veya yara oluşmuşsa bölgenin bandaj ile kapatılması iyileşme sürecini hızlandırır      
  • Güneşten koruyun: yanık bölgesini güneşten koruyun çünkü uv ışığı cildi daha fazla tahriş edebilir         
  • Doktorunuza danışın: eğer yanık bölgesi ciddi ise ya da geniş bir alana yayılmışsa, doktorunuza danışmalısınız. Eğer yanık bölgesi infeksiyona neden olmuşsa veya cildin alt katmanlarına neden olmuşsa doktorunuz uygun bir tedavi yöntemi önerebilir.

Sıcak su yanığının iyileşme süresi, yaralanmanın derecesine ve büyüklüğüne göre değişebilir. Bu nedenle, yaralanma alanını temizledikten ve kuruttuktan sonra bandaj kullanın. Bu, yaralanmanın enfeksiyona neden olmamasını ve daha hızlı iyileşmesini sağlar.

Su Yanığına Ne İyi Gelir?

Su yanığına ne iyi gelir? Sorusu özellikle sıcak suya maruz kalmış kişiler tarafından sık sık merak edilmekte olup en çok araştırılan konular içerisinde üst sıralarda yer almaktadır. Sıcak su yanığı da diğer yanıklar ile benzer özellikler göstermekte olup bu süreçte ciddi bir ağrı ve yanma hissi ortaya çıkartmaktadır.

Yanık oluşan bölgeye sürülebilecek bazı doğal bitkisel ürünlerin yanı sıra tıbbi olarak tedavi edici kullanılmakta olan ürünler de bulunmaktadır.

Sıcak su temas etmiş olan bölgeye doğal olarak uygulanabilecek yöntemler içerisinde soğuk kompres uygulaması, yağ uygulaması ve diş macunu sürülmesi gibi doğal yöntemler bulunmaktadır. Bunun yanı sıra kantaron yağı ve aloe vera jelinin sahip olduğu anti inflamatuar özelliğe sahip olması sayesinde hafif düzeydeki yanıkların tedavi edilmesi mümkün olmaktadır 

El Yanığına Ne İyi Gelir?

El yanığına ne iyi gelir? Sorusu da genellikle bayanların sık sık karşı karşıya kaldıkları durum olması nedeniyle oldukça popüler bir şekilde araştırılmaktadır. Çoğu zaman ütü, yemek veya çaydanlık nedeniyle ortaya çıkan kazalar el yanıklarına neden olmaktadır.

Bu noktada el yanığı için uygulanabilecek bitkisel tedavi yöntemleri bulunmaktadır. El yanığına ne iyi gelir evde çözüm yöntemleri nelerdir diye merak eden kişiler için ise el yanığı için kullanılan bitkisel ürünleri şöyle sıralayabiliriz;

  • Sirke         
  • Patates         
  • Poşet çay         
  • Bal         
  • Aloe vera     
  • Hindistan cevizi yağı         
  • Soğan         
  • Nergis         
  • Yumurta akı         
  • Sarı kantaron özü yağı

Bu yöntemler içerisinde özellikle sirke cilt yüzeyine fayda sağlayan doğal ürünler arasında yer almakta olup aynı zamanda antiseptik özelliği sayesinde cilt yanıklarında tedavi edici özelliğe sahiptir.

En yanıkları için genellikle bölgeye çiğ patates uygulaması sık sık halk arasında uygulanan yöntemler içerisinde yer almakta olup içerisinde sahip oldu birtakım düzenleyici ve yatıştırıcı özellikler el yanıklarının daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır.

El yanıklarına ne iyi gelir? Diye araştıran kişiler için ise özellikle bal 1. Ve 2. Derece yanıklar üzerinde de iyileştirici etkiye sahip olduğu için uzun yıllardan beri doğal bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır.

Çay Yanığına Ne İyi Gelir?

Çay dökülmesi nedeniyle ortaya çıkan cilt yanıkları genellikle sıcak su yanıkları ile benzerlik göstermekte olup sık sık çay yanığına ne iyi gelir? Sorusunu da gündem haline getirmektedir.

Çay yanığına doğal olarak soğuk su veya buzlu su uygulanması, yanık bölgenin havalandırması ve yanık bölgesinin güneş ışığından korunması yararlı olabilir. Ayrıca, yanık bölgesine aloe vera jeli veya yağı uygulanması da yanığın iyileşmesini hızlandırabilir.

Soba Yanığına Ne İyi Gelir?

Soba yanığına ne iyi gelir? Sorusu da tıpkı çay yanığı veya kaynar su yanığı durumlarında olduğu gibi soğuk su ya da buzlu su uygulaması ile bölgedeki yanma ise yetiştirilebilmektedir. En fazla 20 ila 30 dakika kadar uygulanması gereken soğuk uygulama belirli bir ara verildikten sonra tekrar uygulanabilmektedir.

Bu noktada her ne kadar soğuk veya buzlu su uygulaması yanık bölgesindeki şişliğin azalmasına ve ağrının hafiflemesine yardımcı olsa da yanık bölgesinin iyileşmemesi daha sonraki süreçte yeniden yanma hissini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle aloe vera jeli veya yağı uygulayarak bölgedeki yanığın iyileşmesi ve doku onarımı hızlandırılabilir.

Yanığa İyi Gelen Kremler

Yanık problemi meydana geldiğinde özellikle yanığa iyi gelen kremler uygulanarak bölgedeki dokunun iyileşmesi sağlanmaktadır. Bu noktada krem kullanımı yapmadan önce doktorun önermiş olduğu reçetesiz krem veya ilaçların kullanılması veya doktor tarafından reçete edilmiş olan ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.

Çoğu zaman yanık bölgesinde enfeksiyon oluşabilmesi ihtimal olduğu için antibiyotik etkili kremler doktorlar tarafından reçete edilen kremler içerisinde yer almaktadır. Yanığa iyi gelen kremler içerisinde yer alan krem grupları şöyledir;

  • D vitamini içeren kremler: d vitamini yanık bölgesinde hücre yenilenmesini hızlandırır ve iyileşme süresini kısaltır        
  • Çinko içeren kremler: çinko, yanık bölgesinde inflamasyonu azaltır ve enfeksiyonları önler        
  • Protein içeren kremler: protein, yanık bölgesinde hücre yenilenmesini hızlandırır ve iyileşme süresini kısaltır        
  • Silikon tabanlı kremler: silikon tabanlı kremler yanık bölgesinde şişliği azaltır ve iyileşme süresini kısaltır

Bu kremleri içerisinde ise genellikle en etkili yanık kremi isimleri şöyledir;

  • Hametan        
  • Bepanten plus        
  • Silverdin plus         
  • Madecassol krem         
  • Sudocrem       
  • Anestol

Bu kremlerin mutlaka doktor tarafından reçete edilmesi gerekmekte olup doktorun önermiş olduğu doz miktarında ve sürede kullanımının yapılması gerekmektedir.