Rota virüs Enfeksiyonu mide ve bağırsaklarda enfeksiyona neden olarak; ateş, kusma ve karın ağrısının eşlik ettiği sulu ishal şeklinde ortaya çıkar. Bebek ve çocuklardaki ağır mide bağırsak enfeksiyonlarının önemli bir sebebidir. Hemen hemen 5 yaşın altındaki bütün çocukların enfekte olduğu bilinmektedir. Aşı ortaya çıkmadan önce tüm dünyada her yıl yaklaşık 2 milyondan fazla çocuğun hastaneye yatmasına ve yaklaşık 400 binden fazla çocuğun ise ölümüne neden olmaktaydı. Rotavirüs enfeksiyonu alındıktan sonraki ilk 48 saat içerisinde belirtilerini göstermeye başlar. Bu belirtiler arasında kendiliğinden geçen sulu ishal şeklinde olabildiği gibi, yüksek ve 39 derecelere varan yüksek ateş, kusma ve ciddi sıvı kaybının yaşandığı sulu ishal şeklinde de görülebilir.  

Rota Virüs Bulaşıcı Mıdır? Çocuklara Nasıl Bulaşır?

Rotavirüs enfeksiyonu bulaştırıcılığına gelirsek, rotavirüs çok bulaşıcı bir enfeksiyondur. Bulaştırıcılık enfekte bireyler kanalıyla olur.Bulaşma insandan insana olabildiği gibi dışkı ile kirlenmiş eşya ve gereçlerin ağız yolu ile sindirim kanalına girmesi ile de gerçekleşebilir. Bulaşmaya karşı alınacak olan korunma yollarına bakacak olursak burada en önemli şey kişisel yaşayanlardır. Bebek bezini değiştiren kişilerin ya da ebeveynlerin gıda ile hazırlanan yerlerden uzak yerlerde değiştirmesi, değiştirdikten sonra onu kapalı bir kaba koyup o şekilde çöpe atması, bebek bezinin değiştirildiği yerin çamaşır suyu gibi yüzey temizleyiciler ile temizlenmesi, bezi değiştiren kişilerin sabunlu su ile ellerini yıkaması gerekmektedir.  

Rotavirüs Aşısı Var mı?  Aşı Çocuklarda Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde özel sağlık kuruluşlarında rotavirüs aşısı yapılmaktadır.  Yalnız şu an sağlık Bakanlığının rutin aşılama programı içerisinde henüz yer almamıştır. Dünyada 75 ülkede bu aşılama rotavirüs aşısı rutin aşılama programına alınmış ve uygulanmaktadır. Ülkemizde henüz rutin aşılama programında değildir özel aşı olarak yapılan bu aşının ülkemizde 2 çeşidi bulunmaktadır. Rotavirüs aşıları bebeklerin ikinci ayından itibaren başlamak kaydıyla bir çeşidi 2 ay ara ile iki doz olarak, Diğeri ise 3 doz olarak 24’ncü ve 6’ncı aylarda yapılmaktadır. Bu aşının da rutin aşılama programında yer alması dileklerimizle, sağlıklı çocukların sağlıklı bir gelecek inşa edeceklerinin unutulmamasının altını bir kez daha çizmek istiyoruz.  

Çocuklarda Rotavirüse Ne İyi Gelir?

Rotavirüs çocukluk döneminin ishal ve kusma ile giden bir hastalığı. Bu çocukların aslında aşılanmazlar ise bu hastalığın başka bir tedavisi yok.  Bu hastalığa yakalanmış olan çocuklar hastanede izleme altına alınıyorlar ve yatırılarak bazı tedavi yöntemleri uygulanmaya çalışılıyor. Kaybettikleri sıvıları ve elektrolitlerin yerine konulmasına çalışılıyor.  Çocukların vücutlarının bu hastalıkla mücadele etmesi ve bu hastalığı yenmesi için bekleniliyor sadece… Bizim için en efektif olan çocuklarımızın dikkatli bir şekilde büyütülmeleri ve bu hastalığa hiç yakalanmamaları. Bu hastalığı hiç geçirmemeleri. Sonuçta bir çocuğun evde takibi hastane takibine göre çok daha kolay çocuk içinde daha az psikolojik bir yıkım oluşturuyor. Hastaneye yatmak hiçbir çocuğun istemediği bir eylemdir. Burada önemli olan aşılamanın yapılmasıdır bunu muhakkak çocuk hekiminiz belirlemelidir. Rotavirüs aşısı, ağızdan damla şeklinde uygulanabilen bir aşı türüdür. Aşı uygulaması kesinlikle çocuğumuzun canını yakmıyor: Çok kolay, uygun herhangi bir etkileşim yok. Normal çocuk rutin aşılarının yapılması esnasında Çocuk doktorumuza danışılarak ve onun bilgisi dahilinde uygun gördüğü zaman çocuk doktorumuz tarafından uygulanabilecektir  İki tip olduğunu belirtmiş olduğumuz aşılardan hangisinin uygulanacağına Çocuk doktorumuz karar verecek ve uygulamayı yapacaktır.  

Çocuklarda Rotavirüs Aşısı Sonra Ne Yapmalı?

Çocuklarda aşı sonrası karşılaşılabilecek belirtiler konusunda bilgi vermemiz gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz; Bu konu ebeveynlerin en çok merak ettikleri konuların başında gelmekte ve bu konuda sıklıkla hekimlere sorular yöneltmekte ve internet gibi mecralarda bu sorularının cevaplarını araştırmaktadırlar. Öncelikle şunu bilmeliyiz ki aşıların üretiminde yüksek teknolojinin kullanımı nedeniyle artık eskiye göre aşılanmadan sonra yüksek ateş gibi belirtiler hemen hemen yok denecek kadar azalmıştır. Çok az görülür bazı yan etkiler ise şöyledir: görebileceğimiz düşük bir ateşlenme, çocukta huzursuzluk, aşı yapılan yerde kızarıklık ya da sertlik ve döküm şeklinde sıralayabiliriz. Ebeveynlerce gözlenen ateş durumunda bu konunun takibinin yapılarak çocuk doktorunuzun önerisi doğrultusunda ateş düşürücü şurup kullanabilirsiniz. Çocukta meydana gelebilecek olan aşırı huzursuzluk, uykuya eğilim en çok görülebilecek farklılaşmalar olarak kabul edilerek, bu gibi durumlarda da çocuk doktorunuza danışmanız tavsiye edilmektedir.  Aşının yapıldığı yerde kızarıklık ya da yanma hissi ve sertlik görülmesi durumunda yine Çocuk Doktorunuza danışarak soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Rotavirüs aşısının olmadığı zamanlarda dünyada birçok çocuğun bu hastalık pençesinde ölümle mücadele ettiğini ve bu hastalık yüzünden birçok çocuğumuzu kaybettiğimizi unutmamalıyız.  Ülkemizde şimdilik özel sağlık kuruluşlarınca yapılan bu aşının yapılmasının faydaları ve aşı sonrası yapılması gerekenler hakkında Çocuk doktorunuzdan detaylı bilgi alabilirsiniz. Dünyamızın geleceği olan çocuklarımızı bu amansız hastalığın pençesinden kurtarmanın en etkili ve tek yolunun rotavirüs aşısının yapılması olduğunu unutmamalı ve çocuklarımıza uygulatmak için elimizden geleni yapmalıyız.   Sağlıklı Çocuklar Sağlıklı Bir Toplum Demektir. Sağlıcakla ve Mutlu Kalın.