Pandemi Döneminde Çocukların Rolü ne Olmaktadır?

İçinde bulunduğumuz ve uzun bir süreden beri ülkemizi ve dünyayı etkilemekte olan ve çeşitli varyantlarının ortaya çıkması ile birlikte halen korkutucu olan bir hastalık dönemi ile covit 19 virüsünün yol açtığı pandemi döneminde çocuklarımızın nasıl etkilendiğini ve alınacak olan önlemleri bu yazımızda paylaşmak istedik. Covit 19 hastalığının çocuklarda yetişkinlere göre daha hafif klinik tablolar gösterdiği tespit edilmiş bir gerçektir. Çocuklarımız bu pandemi sürecinde ağır vakalı hastalar olarak karşımıza çıkmaktan ziyade daha çok bu hastalığın taşınması sırasında öne çıkmışlardır. Bu virüsün okul ve ana okullarına gitmekte olan çocuklar tarafından evlerimize taşındığı ve özellikle Türkiye gibi birlikte yaşamanın yoğun olduğu ebeveynler ile onların evde bulunan büyüklerine de bulaştırıldığı görülmektedir. Kısaca evden dışarı çıkmamış bir büyükanne ya da dede, torununun taşıdığı ve eve getirdiği bu virüs belası ile karşı karşıya kalmışlar ve hastalığa yakalanmışlardır.

Covid 19 enfeksiyonunda çocuklar risk grubunda mıdır?

Çocuklar bu konuda direkt olarak risk gurubundadırlar denememekle birlikte, çocukların hastalık geçmişlerinde altta yatan nedenler bu hastalığa yakalanmalarına ve bazen de ağır vakalar olarak karşımıza çıkmasına neden olmaktadırlar. Ancak hastalığın taşıyıcılığındaki payları, ağır sendromlara maruz kalmalarından daha fazla olmaktadır.

Çocuklarda hangi durumlarda covid 19 Belirtileri Görülür?

Çocuklarımız da yetişkinler gibi bazı semptomlar gösterebilmektedir. Eğer çocuğunuzun düşmeyen ve uzun süren bir ateşi varsa, iştahsızlık ve dolayısıyla tat ve koku duyularında kayıplar yaşıyor ise, ya da halsizlik ve ateş gibi belirtiler gözlemliyorsanız, en kısa zamanda uzman tedavisini yaptırabileceğiniz bir hastaneye müracaat etmekte fayda vardır.

Çocuklar Covid 19’a Nasıl Enfekte Olurlar?

Çocuklar da büyükler gibi hastalık taşıyan kişilerin hapşırmaları, öksürmeleri, aksırmaları suretiyle dışarıya saçtıkları virüsleri içeren damlacıklarla veya onların bulaştığı yüzeylere elleri ile temas etmeleri ve bu ellerini ağızlarına ya da burunlarına temas ettirmeleri ile covid19 a yakalanabilirler. 


Covid 19 enfeksiyonunda çocuklar için alınacak özel tedbirler var mı?

Pandemi sürecinde covid 19 virüsüne karşı alınacak tedbirler içerisinde yetişkinler için alınacak önlemler ile çocuklar için alınacak olan önlemler arasında bir fark bulunmamaktadır. Çocuklar için de yetişkinler için geçerli olan tedbirlerin alınması yeterli olacaktır. Bu tedbirler artık tüm dünyanın bildiği gibi hijyen tedbirlerinin alınması ile başlamaktadır. Ayrıca çocuklarımızın enfekte olan kişilerden uzak tutulması da büyük önem taşımaktadır. Mümkün olduğunca çocuklarımızın kalabalık ortamlara girmelerine karşı bazı önlemler alınması gerekmektedir. Eğer çocuklarımız hayatlarının düzeni içerisinde bu kalabalık ortamlarda bulunmak zorundaysalar, çocuklarımızı gerekli olan hijyen mesafesini daima hatırlatmalı ve bu mesafe kuralına uymaları için sık sık onları uyarmalıyız. Çocuklarımızın bu pandemi boyunca maske takmalarının sağlanması ve maskeli bir yaşamın aslında kendilerini bu hastalıktan koruyacağını onlara açık bir şekilde anlatmalıyız. Maske kullanımının teşvik edilmesi çocukların bu virüs tarafından enfekte edilmemelerini sağlayacağı bilincine erişmelerini sağlamalıyız.

Alerjik Hastalıkları Olan Çocukların Covid 19’a Yakalanma riski Yüksek midir?

Alerji eğiliminin olmasının ve alt nedenlerinde alerjik problemleri olan çocukların Covid 19 virüsüne enfekte olmalarının daha fazla olduğuna dair hiçbir resmi bilgi kanıtlanmamıştır. Dolaysısıyla bu sorunun cevabı net olarak hayırdır.

Çocuklarda Covid19 için Tanı ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Daha önce belirtmiş olduğumuz belirtilerin olması ya da yakınlarında covid 19 virüsü tespit edilmiş olan çocukların da büyükler gibi covit19 testlerinin yapılması gerekmektedir. Yapılan testler sonucunda enfekte olduğu tespit edilen çocuklarda genellikle bu hastalık hafif seyretmekte olduğu için, bu çocuklarımız evde gözetim altında tutularak izlemeye alınmaktalar ve bir süre sonra yapılan testlerinde bu virüsün enfekte eden etkilerinden kurtuldukları tespit edilmektedir. Genellikle tedavileri evde gerçekleşmektedir.

Covid 19 ‘a Yakalanan Çocuklara Hangi durumlarda hastanede yatış yapılmalıdır?

Alt rahatsızlıkları ve covit19 virüsü enfektesi neticesinde bazı çocuklarda üst solunum yolları rahatsızlıkları nadir de olsa ağır olarak görülebilmektedir. Bu durumda olan çocuklar nefes alıp vermede güçlük çekiyorlar ise hastaneye yatışları yapılarak, tedavilerinin hastanede yapılması uygun olmaktadır. Solunum güçlüğü ve oksijen tedavisi ihtiyacı olan çocukların yatarak tedavi altına alınması gerekir. Tedavisi konusunda çok etkili ilaçlar olmakla beraber genellikle onlara ihtiyaç duyulmadan gerileme olduğu görülmektedir. Günümüzde aşının kullanılması ve belirli yaşa kadar çocuklarımıza da uygulanması bu pandemi süresinin daha hızlı bitirilmesi için etkili olmakta ve olmaya da devam edecektir. Aşının bu virüs için en etkili tedavi yöntemi olduğuna dair hem ebeveynlerin hem de diğer aile bireyleri ile öğretmenlerinin telkinleri ile çocukların bilinçlendirilmesi çok önemlidir.

Yeni doğan bebeklerde covid 19 enfeksiyonu görülür mü?

Yeni doğan bebeklerde covid19 virüsünün anneden bebeğe geçtiğine dair kesin tıbbi bir bilgi yoktur. Ancak, annenin her ihtimale karşı emzirme esnasında hijyen kurallarına dikkat etmesi ve emzirme sırasında maske takması iyi olacaktır. Yeni doğanlarda covit 19 virüsü oldukça seyrek görülen bir durum olmakta ancak bu durum klinik olarak çok hafif dereceli bir enfeksiyon seyri olarak gözlenmektedir.